Crna kronika
OŠTETIO GA ZA 10.000 KUNA

Ukrao zanancu karticu pa ju koristio pri internet kupovini
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
ZAGREB - Državljanin Bosne i Hercegovine osumnjičen je da je znancu ukrao kreditnu karticu, kojom se koristio u više klasičnih i internetskih trgovina, a nedugo nakon što mu je kartica u jednoj trgovini oduzeta, uspio je preuzeti novu karticu s tajnim PIN-om iako je glasila na oštećenog znanca. Osumnjičenog 29-godišnjaka terete da je u ožujku u zagrebačkoj ulici Gaj, sve isplaniravši, iz novčanika u nezaključanoj sobi ukrao kreditnu karticu 34-godišnjem znancu. Potom ju je u deset slučajeva upotrijebio za kupnju u internetskim trgovinama, trgovinama prehrambenih artikala, ljekarnama i na drugim mjestima, a osam mu je puta odbijena.


Oštećeni je muškarac krajem ožujka poništio karticu pa su zaposlenici u trgovini u Škorpikovoj ulici, nakon odbijanja transakcije, od osumnjičenika oduzeli ukradenu karticu. No početkom travnja, također u ulici Gaj, 29-godišnjak je uspio preuzeti poštansku pošiljku koja je glasila na oštećenika, a u kojoj je bila nova kreditna kartica s tajnim PIN-om. Pri preuzimanju pošiljke krivotvorio je oštećenikov potpis, a dostavljača doveo u zabludu koristeći se prethodno prikupljenim osobnim podatcima 34-godišnjaka. Prevarant je u novom ciklusu karticu iskoristio osam puta krivotvoreći potpis svoje žrtve. Terete ga za niz kaznih djela, od računalnih prijevara i krivotvorenja isprava do nedopuštene uporabe osobnih podataka i povrede tajnosti pisama, kojima je znanca oštetio za deset tisuća kuna. Kazneno je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu. Ako dođe do podizanja optužnice i sudskog postupka, prijeti mu i zatvorska kazna.
Kako bi se smanjio broj sličnih krađa, policija savjetuje građanina da ni u kojem slučaju uz kreditnu karticu ne ostavljaju PIN, jer će to lopovu olakšati krađu, bilo u trgovačkim centrima bilo na bankomatima, što je najčešći način krađe. Bilo je čak slučajeva da građani, većinom starije životne dobi, PIN imaju zapisan na papiriću koji zalijepe na kreditnu karticu. Iz policije dodaju da stanje na bankovnom računu redovito treba provjeravati, a ako netko šalje bilo kakve obrasce ili upite elektronskom poštom i traži detaljne podatke o kartici, broju i stanju računa, o tome odmah treba obavijestiti banku. M.Bugarić/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike