Crna kronika
SLUČAJ KARLOVAČKA BANKA

Rasprava zakazana 27 dana prije zastare
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Suđenje bivšim članovima uprave Karlovačke banke za zlouporabe u gospodarskom poslovanju na Županijskom sudu u Karlovcu, nakon dva neuspjela pokušaja, počelo je u četvrtak, ali je nakon nekoliko minuta prekinuto jer je drugooptužena Sandra Cvitešić iznenada otkazala punomoć svojoj odvjetnici te je novo ročište zakazano za 28. svibnja, 27 dana uoči zastare. Predmet je to u kojem apsolutna zastara nastupa 24. lipnja, 20 godina nakon navodnog počinjenja kaznenog djela, otpisa pola iznosa kredita koji je Karlovačka banka dala poduzetniku Zdravku Pašaliću, a čime je 1999., prema optužnici, banka oštećena za 13,4 milijuna kuna.

Početku suđenja prethodilo je i razdvajanje postupka u odnosu prema okrivljenom poduzetniku Zdravku Pašaliću, koji na raspravu nije došao jer je hospitaliziran u zagrebačkoj bolnici Merkur, a sudi mu se za poticanje uprave Karlovačke banke na zlouporabu u gospodarskom poslovanju. Unatoč protivljenju okrivljenika i njihovih odvjetnika, sudsko vijeće, predvođeno sutkinjom Elmom Kaleb Mamić, donijelo je rješenje o razdvajanju postupka, bez mogućnosti žalbe.

Suđenje je počelo, sutkinja Kaleb Mamić objavila je da se odbija ranije dostavljen zahtjev Cvitešić da se sa suđenja isključi javnost te je pokušala nastaviti suđenje, ali je onda Mijo Bursić zatražio izuzeće sudaca porotnika. Obrazložio je kako smatra sukobom interesa da su to osobe koje imenuje Gradsko vijeća, a Grad Karlovac je i klijent i dioničar Karlovačke banke. Zahtjev je odbijen bez mogućnosti žalbe, te je uslijedio čitanje optužnice, odricanje okrivljenika da su krivi, a tada je Cvitešić ustala i otkazala punomoć svojoj odvjetnici Ivi Zlatić, uz obrazloženje da nije zadovoljna njezinom strategijom i konceptom obrane te je zatražila dva dana odgode suđenja da si nađe novog odvjetnika.

Nakon toga je vijeće donijelo rješenje da se rasprava prekida do 28. svibnja, na termin manje od mjesec dana od apsolutne zastare, s tim da je sutkinja rekla da će se okrivljenici dodijeliti odvjetnik po službenoj dužnosti, kako se ne bi dalje na ovakav način „odugovlačio postupak“.

Sve troje okrivljenih bivših članova Uprave Karlovačke banke već je bilo osuđivano i odslužilo zatvorske kazne u sličnom predmetu, otpisu dijela duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Njega je Vrhovni sud proglasio krivim za poticanje na zloporabu i osudio na kaznu zatvora od šest mjeseci, uvjetno na dvije godine kušnje, a to razdoblje sada traje. H
Sve troje okrivljenih bivših članova Uprave Karlovačke banke već je bilo osuđivano
1999.

godine zbilo se kazneno djelo u Karlovačkoj banci, stoji u optužnici
Možda ste propustili...

VOZAČKE DOZVOLE NISU IZGUBILI

Prijave zbog davanja lažnog iskaza policiji

PROMETNA NESREĆA NEDALEKO OD ZADRA

Poginuo nakon trostrukog sudara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana