Tehno
TRENDOVI: SNIMANJE I FOTOGRAFIRANJE

Tehnološke inovacije u najvažnijem danu vašeg života
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
Brojni tehnološki trendovi zahvatili su snimatelje vjenčanja i raznih drugih svečanosti

Iako nam se možda čini da su vjenčanja ista prije nekoliko desetaka godina i danas, jedna bitna stvar se uvelike promijenila i konstantno se mijenja – snimanje i fotografiranje.


Iako se možda ne čini tako, brojni tehnološki trendovi zahvatili su snimatelje vjenčanja i drugih svečanosti, stoga smo u posjetu Studiju Kelbas iz Đakova odlučili provjeriti što je to in. Korizma je obično vrijeme kada imamo predah od vjenčanja, no nakon nje kreće sezona kada će mnogi izreći svoje sudbonosno "da". Iako nam se možda čini da su vjenčanja ista prije nekoliko desetaka godina i danas, jedna bitna stvar uvelike se promijenila i konstantno se mijenja – snimanje i fotografiranje. Na nedavno održanom Sajmu vjenčanja u Osijeku odlučili smo provjeriti koji su to tehnološki trendovi danas aktualni.

Visoka rezolucija

Ako imate sreću pronaći nekakav videozapis vjenčanja od prije nekoliko desetaka godina, velika je vjerojatnost da će taj snimak biti na VHS kaseti. Osim samog nalaska takvog materijala, možda i veći problem je kako pogledati video jer malo tko danas u svome domu ima VHS player. No ako ga imate, onda ćete moći pogledati video koji u velikoj mjeri podsjeća na filmove od sredine prošlog stoljeća. Nemirni kadrovi, nejasan video, nedostatak montaže, prosječan ili loš zvuk, sve se to može pronaći na VHS kasetama. Na sreću, današnji videozapisi vjenčanja kudikamo su napredniji. Uporabom skupocjenih DSLR fotoaparata i kamera koje imaju mogućnost snimanja u visokoj 4K rezoluciji dobivaju se materijali vrhunske kvalitete. Kao i u svakom poslu, sirovi (RAW) materijal dan u ruke lošeg "meštra" može biti upropašten, no u rukama stručnjaka nastaju ovjekovječeni trenutci brojnih vjenčanja koji će bračne parove uvijek i iznova vratiti u taj dan. Neke od materijala pokazali su nam na svom Vimeo kanalu, a jedna od zanimljivosti nam je i upotreba drona. Dakle, osim razvoja u pogledu kvalitete materijala, tu su i dronovi koji omogućavaju stvaranje videa u jednoj posve novoj dimenziji. Kako i sami poručuju, mladenci su oduševljeni novim tehnologijama i mogućnostima, pa unatoč uvrježenom stavu kako većina ljudi zazire od novih tehnologija, u ovom segmentu baš ih svi objeručke prihvaćaju.


Jedna od novosti posljednjih godina je i Selfie Booth
Selfie Booth

Osim opreme koja donosi mogućnost stvaranja vrhunskih materijala, jedna od novosti posljednjih godina je i Selfie Booth. U kratkoj prezentaciji shvatili smo kako je zapravo riječ o fotoaparatu koji nudi instant-izradu fotografija. Slično kao što su nekada to radili popularni Polaroid fotoaparati, na isti će način i Selfie Booth biti u mogućnosti sudionicima vjenčanja izraditi instant-fotografije za uspomenu. Taj pristup nam je posebno zanimljiv jer, koliko vidimo, snimatelji vjenčanja savršeno su napravili kombinaciju visoke tehnologije i nečeg retro, što instant-izrada fotografija svakako je. Oni stariji sjetit će se kako su fotografije iz Polaroida bile skupe, ali i brojčano ograničene na kakvih 10-ak okidanja, no uz Selfie Booth na raspolaganju vam je neograničen broj okidanja i izrade fotografija. Opet, to je omogućio tehnološki napredak.


Uz Selfie Booth, na raspolaganju vam je neograničen broj okidanja i izrade fotografija.
Fotoknjiga

Za kraj dotaknuli smo se nečeg analognog, nečeg opipljivog, a to su fotografije. Dok smo ih nekada otisnuli na fotopapir i spremali u albume, danas je pak trend njihovo ispisivanje u knjigu! Fotoknjige su postale toliko popularne da klasično ispisane fotografije gotovo nitko i ne traži. Prednost je očigledna. Fotoknjiga nudi ispis u različitim formatima, veličinama, koncepciji, a zadržavajući sve ono dobro od fotopapira, a to je kvaliteta otiska i dugotrajnost.
Marin Režić
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike