TvObzor
ČLANOVI NEKADAŠNJE ROCK-SKUPINE ZNATNO UVEĆALI SVOJ IMETAK

Članovi Queena bogatiji od kraljice
Objavljeno 10. svibnja, 2019.

Konačno smo saznali i tu trivijalnost. Trojica živućih članova nekadašnje britanske rock-skupine Queen, koja je žarila i palila svjetskom glazbenom scenom u vrijeme kada smo svi bili nekoliko desetljeća mlađi, svojim prihodima su premašila bogatstvo koje posjeduje kraljica Elizabeta Druga. Naravno da je tome razlog ponovna popularnost nakon uspjeha biografskog filma “Bohemian Rhapsody” koji se bavi životom njezina predvodnika Freddieja Mercuryja.

Ovaj naoko nevažan podatak prispjeo iz novinske rubrike o bogatima i slavnima više nam govori o preraspodjeli bogatstva u britanskom društvu u kome pučani odavno vode glavnu riječ nego o stanju financija kraljevske obitelji i ugledu koji ovaj politički fikus uživa u otočkoj javnosti. Iako je osnivanje skupine Queen daleke 1970. timu kraljičinih pravnika ili nekom zagriženom rojalistu u prvih mah zazvučalo kao najobičnije huljenje i potencijalna uvreda njezine kraljevske visosti (crimen laese maiestatis), vrijeme je ubrzo pokazalo kako su kraljica Elizabeta i sva njezina potomčad uključujući i njezinog neimenovanog multikulturalnog unuka kojeg je ovih dana rodila bivša američka glumica Megan Markle dio jednog te istog showbiza. Tko ne vjeruje ovoj tezi neka u svom slonovskom pamćenju ili na YouTubeu provjeri kako je u Londonu obilježena proslava 60. obljetnice njezine vladavine. Diamond Jubilee Concert održan početkom lipnja 2012. ispred Buckinghamske palače okupio je svu silu otočkih estradnjaka, od Robbieja Willliamsa, Clifa Richarda i Eda Sheerana do Paula McCartneyja i skupine Madness koja je nastupila s dvije pjesme na krovu Buckimghamske palače kao da je riječ o krovu Konzumove robne kuće na Mačkamami, a ne rezidenciji britanske krajice. Što je najzanimljivije većina izvođača nositelji su doživotnih plemićkih naslova koje kraljica Elizabeta Druga inače dijeli kapom i šakom pripadnicima britanskog društvenog života. Rekli bi stari Latini “similis simili gaudet” (sličan se sličnome raduje) ili puno bezobraznije “asinus asinum fricat” (magarac se o magarca češe). Naravno, između britanske kraljice i njezinih podanika nisu uvijek cvjetale ruže o čemu svjedoči cijeli niz pjesama-rugalica na njezin račun nastalih naravno u slavno doba punka. Što reći na psovačke stihove “Show me a picture of Queen now/ Dirty little bitch, fucking little cow” (The Exploited u pjesmi “Rojalty”) ili antologijski prepravak britanske himne “God Save the Queen” Sex Pistolsa čije riječi opako i prilično histerično šibaju tamošnji poredak: “God save the queen/ The fascist regime/ They made you a moron/ A potential H bomb/ God save the queen/ She’s not a human being”? Pistolsi su ovu cenzuriranu i zabranjivanu pjesmu koja ih je i učinila bogatima i slavnima objavili 1977. u povodu kraljičine srebrne obljetnice.

Kako je Britancima krenulo s tim nesretnim Brexitom, lako bi se moglo dogoditi da se Ujedinjenog Kraljevstvo raspadne na sastavne dijelove, o tome je prije godinu dana otvoreno u Osijeku na jednoj tribini govorio bivši britanski veleposlanik u Hrvatskoj Škot Colin Munro, što bi u konačnici moglo značiti da postoje barem teoretske šanse da Engleska ponovno postane republikom kao što je to bilo u 17. stoljeću za krvave diktature samozvanog lorda protektora Olivera Cromwella i njegova sina Richarda. Tamošnji republikanci odavno priželjkuju takav scenarij nazivajući s posebnim zadovoljstvom sadašnju britansku kraljicu “gđom Windsor”. Mi se ovdje nećemo s njima zajedno radovati jer i u Velikoj Britaniji kakva je danas sa svim njezinim minusima vidimo puno šarma koji ne zaslužuje samo tako nestati.

Kako god bilo, Elizabeti Drugoj se dogodio fenomen koji se najbolje može opisati čuvenom srpskom izrekom “dva loša ubiše Miloša” jer, eto, nekadašnji rokeri Brian May, Roger Taylor i John Deacon koje povezuje debeli honorar koji dobivaju kao konzultanti filma “Bohemian Rhapsody” zajedno imaju više novaca nego sirota britanska kraljica. God save the queen!
Draško Celing
Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”