Novosti
AFERA SMS: NAVODNO PRISLUŠKIVANJE MINISTRA BOŽINOVIĆA

Predsjednica zatražila
izvješće SOA-e: Neka se
ova priča raščisti što prije
Objavljeno 8. svibnja, 2019.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović neće za sada sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) zbog afere SMS, poručeno je u srijedu iz njezina Ureda, a od SOA-e je zatražila izvješće.


"Neka se ova priča završi i raščisti što prije”, poruka je predsjednice, koja bi izvješće trebala dobiti nakon povratka ravnatelja SOA-e Daniela Markića u Hrvatsku. Nužno je, dodaju u njezinu Uredu, da se donesu zaključci postoje li u cijeloj aferi aktivnosti koje su protiv nacionalne sigurnosti ili bi bile kriminalne.


Da bi se trebala održati sjednica VNS-a smatra predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP), a nakon što je tjednik Nacional objavio da je Blaž Curić, kum potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, naredio optuženiku iz afere SMS Franji Vargi da elektronski nadzire ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Ostojić je najavio da će zatražiti očitovanje nadležnih službi, a rekao je i da ga čudi što predsjednica Republike i predsjednik Vlade ne namjeravaju sazvati sjednicu VNS-a unatoč svim informacijama o mogućim ugrozama sustava kroz "aferu SMS".


Milijan Brkić nazvao je dezinformacijama medijske napise vezane uz aferu te je ocijenio da se "u tu medijsku operaciju uključila stara struktura Udbe". "Već sam prije rekao neke stvari i ne želim ponavljati. Jako je zanimljivo kako su navodni mailovi i SMS-ovi koji su navodno pronađeni kod Varge, kad su u pitanju druge osobe - sve je laž. Cijela hrvatska javnost zna da se spominjalo puno imena, a samo kad sam ja u pitanju i kada je moje ime i prezime u pitanju, onda je sve istina. Zašto je to tako, jako je zanimljivo", izjavio je Brkić prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. U vezi s, kako je rekao, dezinformacijama u medijima, rekao je kako je zanimljivo to što je prošlog vikenda proglašen "malim Rankovićem". "Koliko znam i koliko sam upućen u povijest, ‘mali Ranković‘ je bio suradnik zločinca Tita i pao je zato što je prisluškivao Tita i Jovanku. Sada se mene stavlja u kontekst i jučer u medijima izlazi dezinformacija da sam ja prisluškivao ministra unutarnjih poslova i predsjednika hrvatske Vlade, samo ne znam jesu li spomenuli Jovanku", rekao je Brkić.
Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je kako nema saznanja o navodnom prisluškivanju ministra Božinovića, ističući kako očekuje da nadležna državna tijela utvrde istinu. "Ako je postojala takva skupina, onda je to nešto s čime se država treba obračunati", izjavio je Jandroković novinarima. "Vrijeme je da konačno dobijemo jasnu sliku što se doista događalo, koji su to ljudi, ako se to doista događalo, bili povezani s takvim radnjama te nakon toga očekujem da će nadležno državno tijelo provesti sve postupke kako bi se taj tumor skinuo s hrvatskog društva", naglasio je Jandroković. H/D.Pav.
PLENKOVIĆ: RASVIJETLITI SVE DO KRAJA
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima je u srijedu rekao kako je s Brkićem o optužbama koje se pojavljuju u vezi s aferom SMS razgovarao čim se ta "situacija pojavila". "Sve što smo trebali reći rekli smo si i ja nemam potrebu otvarati takvu vrstu razgovora", rekao je premijer. "Izvršna vlast je jedno, policija i DORH su drugo. Oni moraju učinkovito raditi svoj posao. Priča se mora rasvijetliti do kraja", rekao je.
Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja