Novosti
MINISTARSTVO OBRAZOVANJA PREDLAŽE:

U javnim srednjim školama 320 mjesta manje za prvaše
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Premda se smanjuje broj privatnih škola, za njih je planirano 76 mjesta više

Manje gimnazijalaca, a više strukovnjaka, učenika plesnih i umjetničkih škola te više mjesta za učenike s teškoćama u razvoju - plan je to Ministarstva znanosti i obrazovanja za novu školsku godinu.

Razvidno je to iz nacrta odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. koji je ovih dana u javnom savjetovanju. No, proučavajući dokument, primjećujemo da Ministarstvo prema tom prijedlogu reže ukupan broj mjesta za učenike prvih razreda u besplatnim javnim srednjim školama, koje godinama ostaju bez učenika, a želi povećati kvote za upise u privatne škole, premda se njihov broj iz godine u godinu smanjuje. Istovremeno raste broj vjerskih škola i interes učenika za takvu vrstu obrazovanja, no kvota za njih ostaje jednaka.

Vidljivo je da će se u srednje škole ove godine moći upisati 47.481 učenik, u 2217 razrednih odjela, što je 245 mjesta manje nego lani, ali će biti raspoređeni u osam razreda više. Većina tih mjesta predviđena je za škole kojima je osnivač država, odnosno općine, gradovi ili županije - u njih će se moći upisati 44.956 učenika, u 2087 razreda. U odnosu prema prošloj godini to je 320 upisnih mjesta manje u javnim školama. Treba istaknuti da u takvim školama ove godine sjedi 645 učenika prvih razreda manje nego prethodne, upravo prema podatcima Ministarstva dostupnima u aplikaciji "Školski e-rudnik - ŠeR".

Manje gimnazijalaca
Novom odlukom predlaže se rezanje broja učenika u gimnazijskim programima, pa je planiran upis 429 gimnazijalaca manje u ovoj godini (10.694 učenika u 461 razred). Ali više će se školaraca upisati i u četverogodišnje strukovne škole, gdje se predviđa upis 18.902 učenika u 835 razrednih odjela, što je 169 mjesta više nego lanjske godine. No smanjuje se broj mjesta u trogodišnjim strukovnim školama. U njih će se upisati gotovo stotinu učenika manje, točnije, 7139. Za obrtnička zanimanja previđa se 35 mjesta manje (4828). Ove će se godine moći upisati i nešto više medicinskih sestara i tehničara opće njege u petogodišnjem modelu - ukupno 973, što je 14 mjesta više nego lani. Smanjuje se i broj učenika u programima za stjecanje niže stručne spreme, kojih će se upisati 45 manje, odnosno 118. Povećavaju se kvote za prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju (919 učenika) za 52 mjesta. Jednako više će učenika moći upisati također plesne i umjetničke škole - njih 1383.

Ministarstvo za privatne škole, unatoč tomu što se njihov broj smanjuje, predviđa 76 mjesta više nego prošle godine i dodatni razredni odjel. Točnije, u škole koje osnivaju privatne ili fizičke osobe moći će se ove godine upisati 1665 učenika, u 93 razredna odjela, za razliku od prošlogodišnjih 1589.

Prema podatcima iz Ministarstva obrazovanja dostupnima u aplikaciji "ŠeR", u Hrvatskoj djeluje ukupno 29 privatnih škola. Dakle, to su škole koje se ne financiraju sredstvima Ministarstva, odnosno državnog proračuna, i one nisu besplatne. Upisi u takve škole koštaju oko 20.000 kuna i više.

U posljednjih šest školskih godina smanjen je broj privatnih škola koje su osnovale fizičke osobe, ali je povećan broj njihovih učenika - danas je 25 takvih privatnih škola, s 2417 učenika. To je u odnosu prema navedenom razdoblju i školskoj godini 2013./2014. četiri škole manje, ali 33 učenika više. Najviše je takvih privatnih škola u Zagrebu – njih 13, osnovnih i srednjih škola sa strukovnim i gimnazijskim programima, slijedi Split s njih pet. Jedna privatna gimnazija djeluje u Osijeku, Rijeci, Puli i Dubrovniku. Jednu privatnu srednju školu ima i Rijeka, a osnovnu Zadar.

Prijave od 27. svibnja
Privatne škole kojima su osnivači pravne osobe nalaze se u Zagrebu, Varaždinu i Makarskoj, pohađa ih 245 učenika, a 2013./2014. jedna je takva škola bila i u Šibeniku, no te su škole imale 31 učenika manje nego ove godine. Imamo i četiri škole kojima su osnivači udruge - riječ je o waldorfskim školama u Zagrebu i Rijeci, s ukupno 287 učenika.

U škole kojima su osnivači vjerske zajednice moći će se upisati gotovo jednako učenika kao i prošle godine, njih 860 u 37 razreda, odnosno planirano je samo jedno upisno mjesto manje. Riječ je najčešće o klasičnim katoličkim, franjevačkim, isusovačkim gimnazijama, čiji su izvrsni učenici nerijetko među najboljima na državnoj maturi.

Početak prijave u elektronički sustav predviđen je za 27. svibnja, a osmaši će obrazovne programe birati od 26. lipnja. Konačne ljestivce saznat će 13. srpnja.

Jasenka Pejaković
47.481

učenik, u 2217 razrednih odjela, moći će se upisati u srednje škole ove godine
VIŠE VJERSKIH ŠKOLA
Broj škola kojima su osnivači vjerske zajednice eksponencijalno raste iz godine u godine, kao i broj učenika koji te škole pohađaju. Prije šest školskih godina imali smo 20 vjerskih škola, s 4150 učenika u 14 mjesta, ali je taj broj svake godine rastao i do danas je stigao do 28 škola, s 4683 učenika, u 16 općina i gradova diljem Hrvatske. No, unatoč tomu, u ovoj školskoj godini nema povećanja upisnih kvota, nego je predviđeno jedno mjesto manje nego prijašnje godine - odnosno 860 učenika u 37 razreda.
Možda ste propustili...