Novosti
CIJENE PLINA

Riješiti energetsko siromaštvo
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Opskrbu Hrvatske plinom želimo učiniti još sigurnijom, a proizvodnju povećati koliko je moguće, kazao je u srijedu na 34. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Pozdravio je svako moguće istraživanje i eksploataciju, kazavši da mu je drago da Ina i druge kompanije idu u tom smjeru. Naglasio je pritom da uvozimo 40 posto električne energije, 60 posto plina i 80 posto nafte te da postoji prostor da se to promijeni i da je zajednički cilj da se to i dogodi. Ćorić je kazao da je cilj Hrvatske sigurnost opskrbe i diverzifikacija dobavnih pravaca plina te da pri tome trebamo iskoristi sve svoje komparativne prednosti. U tom kontekstu ministarstvo od 2017. ide u logičnom smjeru, rekao je Ćorić, navodeći da je donesena zakonska osnova - zakoni o tržištu plina, o ugljikovodicima, LNG terminalu te da slijedi izgradnja infrastrukture, kao što je projekt LNG terminala, te povećanje eksploatacije i istraživanja.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić rekao je kako ohrabruje što posljednjih godina, bez obzira na povećanu potražnju i potrošnju, cijene LNG-a na tržištu padaju, a potrošnja LNG-a u Europi je u posljednje dvije godine povećana za 20 posto. Smatra da LNG projekt na Krku ima budućnost te da će potrošnja LNG-a, uz preduvjet dobre infrastrukture i punionica, rasti. Upozorio je kako smo iz domaćih izvora prije sedam-osam godina imali gotovo 2,8 milijardi prostornih metara plina, danas 1,2 milijarde, a da će za dvije-tri godine proizvodnja pasti na 700 milijuna prostornih metara. "Moramo iskoristiti potencijale koje imamo i pokrenuti istraživanja nakon dugogodišnjega zastoja", ističe Pudić.

Odgovarajući novinarima na pitanja o cijenama plina za kućanstvo i gospodarstvo, Pudić je kazao da cijenu određuje tržište i da će ono biti potpuno otvoreno 2020. te da treba riješiti pitanje energetskog siromaštva. Po njemu slijedi umjeren rast cijena plina na burzama, a teško je predviđati promjene cijena u Hrvatskoj. H
Možda ste propustili...

GRAĐANI TRAŽE OD MINISTRA DA ONEMOGUĆI DONOŠENJE GUP-A

Udruge ne žele "Bandićev" GUP u Zagrebu

KOMEMORACIJA ZA DENISA KULJIŠA:

Okupljao je najtalentiranije novinare

Najčitanije iz rubrike