Regija
NADGRADNJA KULTURNIH DOGAĐANJA

U Donjem Miholjcu Festival Prandau
Objavljeno 8. svibnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Uskrsni koncert solista, orkestra i zbora Hrvartskog narodonog kazališta u Osijeku" naziv je koncerta koji će se u subotu, 11. svibnja, održati u župnoj crkvi svetog Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Nastupit će soprani Gabrijela Škrabal i Jasna Komendanović, baritoni Krunoslav Tuma i Blaž Galojilić i tenor Filip Hozjak, uz pratnju zbora i gudača. Solisti, zbor i orkestar nastupit će pod dirigentskom palicom Ante Sladoljeva. Posjetitelji će moći uživati u djelima J. S. Bacha, J. G. Rheinbergera i F. Schuberta. Organizator koncerta je Grad Donji Miholjac, a suorganizator gradska Turistička zajednica. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Donjeg Miholjca Tomislava Brusača, ovaj koncert klasične glazbe početak je koncertne sezone. Naime, u pripremi je koncepcija koncertnih događanja pod nazivom "Glazba je radost", koja će Donjem Miholjcu dati novi život, cjelovitost i vrijednost. Koncerti klasične glazbe održavali bi se u prekrasnim ambijentima povijesnih zdanja crkve svetog Mihaela arkanđela i Dvorca Mailath.


- U pripremi je nova koncepcija koncertnih događanja u gradu, a kakva će točno biti, još nismo do kraja definirali. Događaji zahtijevaju duže vrijeme za pripremu. U svakom slučaju, to će biti nadgradnja kulturnih programa i osvježenje kulturne scene u gradu – kaže dogradonačelnik Tomislav Brusač.


Osim koncerata klasične glazbe, novost je da gradska vlast planira organizirati i kulturnu manifestaciju koja bi trajno postala najznačajniji glazbeni događaj u Donjem Miholjcu.


- Svaki grad ima neku svoju manifestaciju po kojoj je prepoznatljiv. I mi želimo da se Donji Miholjac bolje pozicionira. Potencijala imamo, tu je dvorac, ali i priča o Karlu grofu Prandauu koji je bio glazbenik. Imamo ideju da to bude Festival Prandau koji bi trajao tri tjedna, a gostovali bi izvođači komorne glazbe. Koncerti bi bili u dvorcu i crkvi – ono je što za sada želi otkriti dogradonačelnik Brusač.
Grad Donji Miholjac ima iskustvo organiziranja koncerata urbane glazbe (zabavne, pop i rock) koji su realizirani u suradnji s Turističkom zajednicom. No tu je i nekoliko donjomiholjačkih ugostitelja, koji su, mnogi se slažu, u posljednjih nekoliko godina izmijenili imidž grada, dok su njima bili jasnim pokazateljem da sličnih sadržaja u gradu treba biti tijekom cijele godine. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike