Osijek
KAKVO JE STANJE OBJEKATA U GRADU

U Ribarskoj ulici potonula zgrada
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Najveći problem tamošnjih zgrada okolne su površine, kojima se, s obzirom na to da je riječ o središtu grada, služe svi građani

Nakon Sjenjaka i Vijenca Ivana Meštrovića stručni tim Zavoda za stanovanje veliki obilazak svih zgrada pod svojim upravljanjem nastavio je u Ribarskoj ulici i na Gornjodravskoj obali. Zaključak - ondje su najveći problem površine oko zgrada, kojima se, s obzirom na to da je riječ o središtu grada, služe svi građani.

Uz direktora Zavoda, Bojana Bodražića, u obilasku su bili i njegov pomoćnik Darijan Rudan, šef Tehničke službe Krešimir Čačija, inženjer građevinarstva Aleksandar Pejić i referent za vodovod i kanalizaciju Željko Alić.

Narušena statika
Među problemima stanara Ribarske najviše se ističu teškoće koje suvlasnicima u nastavku Ribarske ulice stvaraju javni prolazi ispod zgrada, koji su u katastrofalnom stanju.

“Imamo problema sa zgradom u dijelu koji je javni prolaz. Tu je napuknuo zid i zgrada je malo potonula. To treba popraviti, no procjene troška su prevelike za samo 11 suvlasnika zgrade, od kojih su većina umirovljenici. Usto, ističemo, riječ je o javnom prolazu, koji služi svim Osječanima. Ovdje su hitno potrebni popravci, no mišljenja smo kako taj trošak ne bi trebao pasti na leđa isključivo suvlasnika zgrade. Nadamo se pomoći Grada za rješavanje ovoga problema”, požalila se predstavnica suvlasnika u Ribarskoj 1 Mara Jelić direktoru Zavoda, Bojanu Bodaražiću. Dodavši kako su u toj velikoj zgradi, koja se proteže od “Petra Pana” do zimske luke, velik problem i golubovi, od kojih se “ne da živjeti”.

Devastirane tavele
Kada je pak u pitanju Gornjodravska obala, problemi stanara odnose se na površine oko zgrade, koje su groznom stanju. Posebice na južnom dijelu. Popločene su za to naselje tipičnim materijalom - tavelama, koje su do te mjere oštećene da bi, kažu suvlasnici zgrada, vjerojatno bilo najpametnije sve izvaditi i površinu popločiti nekim drugim materijalom.

“Prostor oko naše zgrade koji je popločen tavelama prije je u knjige bio upisan kao ‘općenarodna imovina’, odnosno vlasnik je bila RH. No sada, kada smo mi zgradu etažirali i ponovo snimili geodetsku parcelu, ispada da je taj prolaz javna površina o kojoj se brine Grad Osijek, s time što je dio koji se nalazi ispod naše zgrade - prolaz - u vlasništvu suvlasnika zgrade. Mi bismo voljeli da se to popravi, no ne znamo kako uopće pristupiti rješavanju tog problema. Iskoristili smo dolazak ekipe iz Zavoda za stanovanje da ju s tim problemom upoznamo. Nadamo se da će nam moći pomoći”, rekao je pak Predrag Šibalić, predstavnik suvlasnika na Gornjodravskoj obali 97.

Stručnjaci Zavoda do kraja tjedna završit će obilazak toga naselja u centru Osijeku, a potom i izraditi analizu potreba suvlasnika. Nakon obilaska Ribarske ulice i Gornjodravske obale, najavljuje direktor Bodražić, nastavit će se pregled ostalih zgrada pod upravljanjem Zavoda, o čemu će predstavnici njihovih suvlasnika biti pravodobno obaviješteni.

Ivana Solar
Uvid u stvarno stanje stambenog fonda
Iz Zavod za stanovanje poručuju kako je cilj obilazaka doći do uvida u stvarno stanje osječkog stambenog fonda, od kojeg je najveći dio upravo pod upravljanjem Zavoda. “Ovim obilascima želimo u neposrednom kontaktu s građanima Osijeka i na samim objektima na upravljanju kod Zavoda evidentirati i upozoriti na stambenu i ostalu problematiku s kojom se susreću naši sugrađani te pravodobnom reakcijom na uočene probleme, smatram, šaljemo jako dobru poruku cjelokupnoj javnosti”, poručuje direktor Zavoda Bojan Bodražić.
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike