Sport
LJETNI REMONT U GRADSKOM VRTU

Za 22 Osijekova prvotimca upitan status nakon završetka sezone
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Pune ruke posla ovog će ljeta imati sportski direktor Alen Petrović i njegov pomoćnik Marin Skender

Iako su nogometaši Osijeka u jeku žestoke bitke za Europu i svi su u Gradskom vrtu apsolutno fokusirani na taj cilj, polako se već mora razmišljati i o tome što će se oko igračkog kadra dogoditi na ljeto.


I sam je trener Dino Skender u inaguracijskom obraćanju javnosti napomenuo kako će do kraja sezone "skenirati" mogućnosti igrača, a onda će povući crtu, pa donijeti odluke s kakvim će kadrom bijelo-plavi ući u sljedeću sezonu. Naravno, pod uvjetom da Skender ostane na klupi, jer pri imenovanju je naglašeno kako je on, za početak, rješenje do ljeta.

Istječu ugovori

Zapravo, velik dio odgovora, kada je sljedeća sezona u pitanju, vezani su uz završetak tekućeg prvenstva i konačni plasman bijelo-plavih. Iako su još uvijek na trećem mjestu, slabim proljetnim rezultatima doveli su se iz komforne pozicije u velike probleme i ozbiljno ugrozili treći uzastopni izlazak na europsku pozornicu. No, kako god sezona zaveršila, jedno je izvjesno - ljeto koje je pred nama donijet će velik promet u Gradskom vrtu u oba smjera. Na ovaj ili onaj način upitnici se pojavljuju iznad statusa 20-ak igrača koji su danas u kadru prve momčadi. Prva je skupina onih kojima istječu ugovori. U njoj su Tomislav Šorša, Gabrijel Boban, Domagoj Pušić, Marijan Antolović i Muzafer Ejupi. S nekima od njih obavljeni su razgovori, ali ugovori nisu produženi. Pušić nije bio zadovoljan ponuđenim uvjetima, Boban se nećkao, pa prihvatio novi ugovor, ali izvan roka koji mu je klub dao, pa je sada status quo, za pretpostaviti je kako će Antolović sigurno napustiti redove bijelo-plavih, a veliko je pitanje kakva je budućnost Šorše i Ejupija. Šorša je ovog proljeća prošao put od otpisanog do potrebnog. Dino Skender ga je vratio u krug kandidata, a što se Ejupija tiče, ključno je pitanje njegova zdravlja. Makedonac je godinu dana izbivao s terena zbog bolesti, ali kad se vratio, u ono malo minuta što je dobio, podsjestio nas je kakav je majstor šesnesterca, pa ne bi bilo zgoreg ponuditi mu novi ugovor, jer takvog centarfora, koji je sada zapravo u najboljim godinama (u rujnu će napuniti 31, nap. a.), uopće nije lako naći na tržištu. Naravno, u obzir uzimamo financijske uvjete, jer bi za dovođenje napadača koji je sposoban zabiti 20 u sezoni, a Ejupi to jest, trebalo "istovariti" masnu odštetu. U drugoj su skupini posuđeni igrači Ćavar, Hetny i Abazaj. S današnje točke gledanja malo je vjerojatan otkup njihovih ugovora, za što Osijek ima mogućnost. Ćavar uopće nije igrao otkako je došao Skender, Abazaj je dobio nešto minuta, a Henty je već otišao i pred njim je neizvjesno razdoblje liječenja kroničnih problema s upalom pubične kosti. Potpisivanje ugovora s njim, koliko god je dobar igrač, ipak bi bio velik rizik.

Stipendisti

Treća je skupina igrača koji imaju ugovore a nisu se naigrali ove sezone. U njoj su Lopa, Kamenar i, otkako je na klupi Skender, Janža. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da sva trojica na ljeto dignu sidro ako ne budu u ozbiljnim trenerovim planovima. Tu je najveća enigma Lopa, koji je odigrao fenomenalno proljeće 2017., a onda se jednostavno ugasio, a ove sezone rijetko i dobiva prave prilike. Slična je situacija i s Kamenarom, koji je u Gradski vrt stigao ljetos i nikako se nije uspio nametunuti kao prvotimac, a Janža je gurnut u zapećak jer je Skender odlučio priliku dati dvama mlađim ljevacima, Talysu i Marinu. U tim okolnostima Slovenac je balast, iako igrama nije razočarao. Slijedi skupina igrača koji su još sa stipendijskim ugovorima - Talys, Marin, Žaper i Šutalo. Za pretpostaviti je kako će svi oni dobiti ponudu profiugovora, ali pregovori i razgovori s igračima koji imaju takve ugovore lako se zakompliciraju. Treba računati i na one koji će se vratiti s posudbi, a to su vratar Santini te veznjaci Mioč i Pervan. Naravno, za očekivati je kako će i ovog ljeta poneki igrač napustiti Gradski vrt kroz transfer. U toj su skupini Marić, koji vodi bitku za prvog strijelca prvenstva, zatim kapetan Škorić, vratar Malenica te Grgić, koji je u posljednje vrijeme zbog slabije forme ispao iz momčadi. Nadamo se kako se u tom društvu neće naći i László Kleinheisler jer bi se baš oko njega trebala graditi momčad bijelo-plavih za sljedeće razdoblje. Uglavnom, neizvjesnost, kada je igrački kadar u pitanju, zbilja je velika i trebat će ovog ljeta donijeti velike i odgovorne odluke. Naravno, očekuje se i dolazak određenih pojačanja jer to je jednostavno nužnost ako Osijek želi ostati u samom vrhu hrvatskog nogometa.

Nema dvojbe kako će sportski direktor Alen Petrović i njegov pomoćnik glavni klupski skaut Marin Skender imati pune ruke posla od trenutka kada završi tekuće prvenstvo. Trebat će djelovati brzo jer otvorenih je pitanja jako puno, a vremena će biti jako malo. Dotad će većina nabrojenih imati priliku dokazati je li u stanju ispuniti visoko postavljenu rezultatsku letvicu. Borba za Europu je žestoka i neizvjesna, no postoji li za igrače bolji poligon za dokazivanje?


Dalibor Keler
Dino Skender

trener NK Osijek

- Nitko od igrača nije otpisan. Pred nama je velika borba za Europu, a kad sezona završi, sjest ćemo i povući crtu, te odlučiti na koji ćemo način ići dalje.
Alen Petrović

sportski direktor NK Osijek

- Svjesni smo obujma posla koji nas očekuje tijekom ljeta. No ovo nije trenutak u kojem treba razgovarati o tome. Nalazimo se u jeku borbe za Europu i njezin uspješan završetak nam je prioritet. Tek tada ćemo krenuti u rješavanje kadrovskih pitanja.
ISTJEČU UGOVORI

Muzafer Ejupi

Domagoj Pušić

Gabrijel Boban

Tomislav Šorša

Marijan Antolović

ISTJEČU POSUDBE

Ezekiel Henty

Marijan Ćavar

Kristal Abazaj

POVRATAK S POSUDBE

Krševan Santini

Benedik Mioč

Marko Pervan

STIPENDIJSKI UGOVORI

Mihael Žaper

Talys

Luka Marin

Boško Šutalo

UPITAN STATUS

Dmitro Lopa

Karlo Kamenar

Erik Janža

MOGUĆI TRANSFERI

Marko Malenica

Alen Grgić

Mile Škorić

Mirko Marić