Dome slatki dome
PROLJEĆE U VRTU ILI NA TERASI

Odabir materijala treba omogućiti trajnost i izdržljivot na vanjske utjecaje
Objavljeno 9. svibnja, 2019.

S nestrpljenjem očekujemo dolazak toplih proljetnih dana kada se dio naših dnevnih aktivnosti seli u vanjske prostore. Odmor, rad, druženje, ali i kuhanje.. sve je to dio svakodnevnice koji selimo u vrtove i na terase.

Kako bi vanjski prostori dobili novi šarm, unesite elemente namještaja i detalje koji će se savršeno uklopiti u vaš okoliš.

Otporni materijali
Bilo da je riječ o zelenim vrtovima ili minimalistički popločanim terasama, elementi namještaja i detalji unijet će osjećaj ugode i ljepote. Odabir materijala i boja trebaju biti takvi da omoguće trajnost, izdržljivot na vanjske utjecaje, lako održavanje, ali i ljepotu. Ljepotu ćete postići odabirom jednostavnih elemenata koji će svojim oblikom i bojom istaknuti elemente koji već postoje u vašem okruženju. To može biti lijepo zasađen vrt, izražajno drvo, bazen ili pogled na cjelokupan okoliš. Jednostavno oblikovani elementi namještaja odlično će pristajati potpuno prirodnom okruženju, ali i rustikalnom i minimalističkom. Miješanje različitih materijala je u trendu pa kombinirajte drvo, metal, plastiku ili tehnoratan. Različitost materijala ćete smiriti dominantnom temeljnom bojom. Preporučljiva je toplobijela, svjetlosiva ili boja bijele kave. Na mirnu bazu gradite detalje u boji i u neobičnim oblicima. To se odnosi na dekorativne tkanine, jastučiće, ukrasne zdjele, vaze ili samostojeće lampe.

Nijanse
Tkanine birajte u jednobojnim nijansama ili šarene, ali pazite na ukupan izražaj. Šarene uzorke kombinirajte s jednobojnim tkaninama koje su sadržane u uzorku ili koristite nekoliko jednobojnih nijansi kako biste dobili ukupan dojam živosti i šarenila. Žive boje i jako šareni uzorci bolje će pristajati većim prostorima, a za manje birajte prugice ili dezene s manjim uzorkom. Dekorativni predmeti postali su sastavni dio terasa i vrtova. Pažljivo odabrani i postavljeni naglasit će pojedinu zonu ili pogled i stvoriti ugođaj dnevnog boravka. U trendu je kombinacija više dekorativnih predmeta koji tvore vizualnu cjelinu. Povežite različite materijale, boje i oblike u kreativan aranžman!

Jasminka Knežević
Rasvjeta za ugođaj
Tepisi namijenjeni vanjskim prostorima dodatno stvaraju ugođaj vanjskog dnevnog boravka, pa su svakako preporučljivi onima koji teže takvom ugođaju. Oni mogu biti neutralni ili naglašeni, ovisno o ugođaju koji želite postići. Rasvjeta će svakako pridonijeti ukupnom ugođaju terasa i vrtova. Neizravna će vas opustiti i dati profinjen ugođaj. Ovaj će detalj svakako oplemeniti noćni izgled vaše terase ili vrta pa ga svakako uvedite.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana