Dome slatki dome
NISKOENERGETSKI OBJEKTI

Odabir kvalitetne stolarije je ključan
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Pri projektiranju i gradnji kuće, ili stambene zgrade, jedan od najvažnijih faktora buduća je energetska učinkovitost objekta

Prilikom planiranja nove gradnje, ili obnove postojeće, jedan od najvažnijih elemenata je i izbor stolarije. Ovo dakako nije slučajno, jer površina prozora, vrata i drugih otvora zauzima značajan dio površine objekta. Prozori su uzrok i do 50 % gubitaka topline našeg objekta.

Gubitak topline kroz prozor desetak je puta veći nego kroz zidove. Zato pažljivo moramo odabrati stolariju, kao i montažersku tvrtku koja će izvoditi radove. U hladnim klimama kakva je kod nas zimi, velik problem predstavlja neželjeni gubitak topline i vlaga u prostoru. Stoga je pravi odabir stolarije ključan.

Kako bi toplinski gubitci bili minimalni važno je odabrati stolariju koja će zadovoljiti sve uvjete za niskoenergetske ili pasivne kuće. U razgovoru s tvrtkom Staklo dom kao idealno rješenje ponuđeni su vrhunski GEALAN S 9000 profili uz 3-slojno izolacijsko LOW-E staklo. Sustav sa svojih šest komora unutar okvira i krila, optimalnom geometrijom čelika, visokim preklopom stakla i dosljednom tehnikom brtvljenja na inovativnom, modernom obliku profila, zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa standardom namijenjenim pasivnim kućama.Za poboljšanu toplinsku izolaciju krilo je tvornički izrađeno s dodatnom brtvom unutar falca za staklo. Visoki utor za staklo kroz visinu preklapanja od 26 mm daje dodatnu toplinsku izolaciju. Razvoj ovakvog sustava s najboljim svojstvima toplinske izolacije nije slučajnost, nego rezultat ciljanog razvojnog rada. Rezultati govore sami za sebe. Brojne kalkulacije pokazale su izvrsne vrijednosti toplinske izolacije. Konkretno GEALAN profili nude postizanje toplinske vrijednosti Uf - 0,92 W/m2K u standardnoj kombinaciji s čelikom i time postizanje standarda za pasivne kuće.

Osim čeličnog pojačanja, profili su dodatno ojačani i za samu površinu stakla.

Osim izolacijskih karakteristika, bitna je i stabilnost i robusnost same konstrukcije profila. Osim čeličnog pojačanja, profili su dodatno ojačani i za samu površinu stakla. Kod GEALAN razvijenog sustava lijepljenja STV (sustav sa samoljepljivom trakom), riječ je o lijepljenju stakla i profila krila specijalnom ljepljivom trakom za izradu prozora uz zadržavanje uobičajenog namještanja stakla. Lijepljenjem stakla s profilom krila prenosi se čvrstoća stakla na krilo i cijeli sustav je time stabilniji.

Marin Režić
Važnost prozračivanja
Prozori su najčešće najhladnije površine u prostoriji, pa ako imamo problema s vlagom, ona će se prvo javiti na prozorskom staklu. Dobra izolacija prozora za sobom može povući i problem vlage u prostoru, a koja rezultira pojavom plijesni na zidovima ako se ne poštuju neke od zakonitosti gradnje, a koje su posebno izražene kod adaptacije starijih zgrada. Lošija izolacija od prije 30-ak godina dopuštala je prirodno (i zapravo nepoželjno) prozračivanje, no današnja tehnologija i usmjerenost na zadržavanje topline u prostorijama zadržava i vlagu u prostorijama. Zato obvezno redovito prozračujte prostorije otvaranjem svih prozora na bar desetak minuta.
Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike