Dome slatki dome
GRADNJA IZ TEORIJE U PRAKSU

Kako graditi kuću gotovo nulte enegije?
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Što u praksi znači kuća nulte energije i Europska direktiva 20-20-20 predstavljeno je u obilasku e4 kuće

Kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. i što u praksi znači Europska direktiva 20-20-20, predstavljeno je u stručnom obilasku e4 kuće koji je organizirao Wienerberger, u suradnji s partnerima - vodećim građevinskim tvrtkama u Hrvatskoj i regiji.

Predstavnici iz Wienerbergera, sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te Semmelrockom i Pipelifeom, te predstavnici VELUX-a, Knauf Insulationa, Bosch Toplinske tehnike, Baumita, PANA Windowsa i Građevinskog fakulteta spremno su odgovarali na pitanja i pokazivali što u tehnološkom smislu znači e4 kuća i zašto je ona važna.

Naime, e4 kuća je pilot-projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. i Europske direktive o 20 posto manjoj potrošnji energije, 20 posto manjoj emisiji stakleničkih plinova te kući koja proizvodi 20 posto energije iz obnovljivih izvora.

Ključ u ruke
‘‘Cijena kompletne gradnje do nivoa ključ u ruke, ali bez namještaja, stajat će oko 1000 eura po kvadratu. Prema našim predviđanjima to ulaganje u kuću gotovo nulte potrošnje stajat će između 12.000 i 15.000 eura i vratit će se za manje od osam godina, a vjerojatno i prije. Zanimljivo je da se Sloveniji takvo ulaganje dodatno subvencionira od EU fondova, tako da je taj izdatak s investitora prebačen na EU fondove‘‘, objasnila je Irena Hošpel iz tvrtke Wienerberger, kazavši kako je na kući korištena Porotherm profi opeka debljine 38 cm sa 10 centimetara mineralne vune koja se gradi ljepljenjem, a ne klasičnim mortom, što ubrzava gradnju i manje zagađuje okoliš.

Uz nju, za gradnju je korištena Porotherm 25 AKU opeka koja ima iznimnu zvučnu izolaciju, ali i niz tehnologija poput Bosch toplinske pumpe Compress 6000 AW koja omogućuje energetsko učinkovito grijanje s COP do 4,93 zbog inverterske tehnologije. U kući je ugrađen Pipelifeov Floortherm - sustav podnog grijanja, Airtherm – sustav kontroliranog ventiliranja te Radopress - sustav za hladnu i toplu vodu te Master 3+, odnosno 3-slojni niskošumni odvodni sustav. Knauf Insulation izolacija od mineralne vune ugrađena je u sve građevinske elemente kuće: u podove, pregradne zidove, potkrovlje i kosi krov te će biti ugrađena u fasadu. Karakteristike mineralne vune su izvrsna toplinska izolacija, negorivost, zvučna izolacija te trajnost i stabilnost materijala. U kuću su ugrađeni prozori Pana Premier Passiv Modern. Ovo su prozori drvene konstrukcije sa vanjskim aluminijskim opšavom, koji dodatno štiti drvo od vanjskih utjecaja i omogućava lakše održavanje.

Ušteda
Potkrovlje kuće opremljeno je s daljinskim upravljanjem VELUX INTEGRA® krovnim prozorima i novim sustavom VELUX ACTIVE s NETATMO, koji senzorima kontrolira unutarnju klimu i prema potrebi zatvara/otvara VELUX krovne prozore i vanjske rolete.Uskoro će na kuću biti postavljena i fasada tvrtke Baumit, opločnici Venetia i ploče Carat Struktur, koje proizvodi Semmelrock Stein + Design, a sve to pridonijet će znatnim uštedama energije te će zbog toga režije za ovu kuću od 180 kvadrata biti gotovo beznačajne, a godišnje će iznositi manje od 3000 kuna.

‘‘Pretpostavlja se da će režije iznositi 200-tinjak kuna mjesečno za grijanje, hlađenje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, peglanje, pranje rublja... No sve će se pratiti kako bi se dobili pravi, egzaktni podatci‘‘, objasnio je arhitekt Matija Vinski.

Detalje o e4 kući možete pratiti na web-stranici www.e4kuca.hr i saznati apsolutno sve o ugrađenim materijalima, tehnologijama, izračunima potrošnje energije.
Jasminka Knežević
‘Cijena kompletne gradnje do nivoa ključ u ruke, ali bez namještaja, stajat će oko 1000 eura po kvadratu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana