Dome slatki dome
REVIJA U TC PORTANOVA

U Osijeku neke od najtrofejnijih maca
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Na revijalnoj izložbi, u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske, bilo je predstavljeno 65 mačaka i 13 pasmina

Nakon više od 20 godina od posljednje izložbe održane u Osijeku, grad na Dravi ugostio je neke od najtrofejnijih pasminskih mačaka Europe. Na revijalnoj izložbi, u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske, bilo je predstavljeno 65 mačaka i 13 pasmina, od kojih čak 10 mačaka nose titulu Europa šampiona, a tri titulu Nacionalnog šampiona. Na izložbi je bila prisutna i mačka međunarodni Junior pobjednik (eng. Junior Winner), a koliko je teško steći ovu titulu najbolje govori podatak da je riječ o trećem Junior Winneru u povijesti hrvatske felinologije.

Ragdoll, ocicat...
U Trgovačkom centru Portanova više od 2000 posjetitelja vidjelo je bengalsku, britansku kratkodlaku, rusku plavu, perzijsku, burmansku, norvešku šumsku mačku, maine coon, neva masquerada, ragdoll, ocicat, snowshoe, devon rex te domaću mačku.

- Titule koje nose ove mačke, ali i međunarodni uspjesi svih ostalih mačaka domaćih uzgajivača, dokazuju koliko je trenutačno jaka hrvatska felinologija - istaknula je tajnica Saveza Amelija Leopoldović.

Posjetitelji izložbe imali su i jedinstvenu priliku odabrati najljepšu mačku prema njihovom mišljenju, a ova je titula pripala bengalskoj mački koja je trenutačno najveći hit u međunarodnoj felinologiji. Ovu mačku odlikuje jedinstveni izgled divlje mačke. Jedna je od najmlađe nastalih pasmina umjetnom selekcijom, koja se prvi put pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća u Sjedinjenim Državama. Nastala je križanjem azijske leopard s domaćom mačkom, no također ima gene sijamske i burmanske mačke. Rezultat je nova vrsta s prekrasnim točkastim krznom, pasmina s izgledom leoparda, ali i s dražesnim i ljubaznim temperamentom domaće mačke.

Dubravko Majhen iz Križevaca, jedan od izlagača na ovoj izložbi, uzgajivač bengalskih mačaka od 2015. godine, a ujedno i vlasnik najljepše mačke prema izboru posjetitelja, pojasnio nam je kako se odlučio za ovu pasminu.

Hoće li ugristi?
- Krenulo je nabavom prvih uzgojnih mačaka, koje sam vidio 2012. godine na svjetskoj izložbi. Naša je zemlja te godine bila domaćin i upravo tada sam se ujedno prvi put susreo s bengalskom pasminom. Do sada imam jednog europskog šampiona, međunarodnog šampiona, nekoliko šampiona i nekoliko nacionalnih pobjednika. Prvi uzgojni mačak mnogo je puta bio najljepša maca prema izboru posjetitelja na međunarodnim izložbama mačaka u Hrvatskoj i Sloveniji - istaknuo je Majhen i nastavio - naše stanovništvo već dosta zna o toj pasmini, no i dalje me ljudi znaju pitati hoće li mačka pobjeći ili ugristi, no te su mačke odličan kućni ljubimac. Moram naglasiti kako bengalska mačka ne voli biti cijeli dan sama, pa ju ne preporučujem onima koji su sami ili ih nema cijeli dan kod kuće jer jako vole društvo, a također bi bilo poželjno nabaviti dvije mace u paru, s naglaskom kako ne moraju biti dvije benglaske, ali da su tu negdje po karakteru.

Ova je revija imala i edukativnu vrijednost jer je na svaki puni sat predstavljena jedna pasmina, što je bila odlična prilika ljubiteljima mačaka da se pobliže upoznaju s njihovim karakteristikama i nauče neke od detalja koji su važni u ocjenjivanju mačaka na izložbama. Za najmlađe je posjetitelje pripremljena likovna igraonica vođena iskusnim edukatorima.
Tihana ERŠEK CICVARIĆ
Apsulutni hit
- Bengalska mačka ustvari je domaća mačka s fizičkim karakteristikama divlje mačke felis bengalis, koja i danas živi u džungli. Unatoč visokoj cijeni koju postiže, posljednjih je godina apsolutni hit među uzgajivačima, ali ju mnogi imaju i za ljubimca jer je vrlo aktivna, druželjubiva i dobroćudna. Nastala je križanjem azijske leopard s domaćom mačkom, no također ima gene sijamske i burmanske mačke - pojasnila je tajnica SFDH- a.
10

prikazanih mačaka nose titulu Europa šampiona, a 3 Nacionalnog šampiona
Bengalska mačka je trenutačno najveći hit u međunarodnoj felinologiji
Bengalska mačka ustvari je domaća mačka s fizičkim karakteristikama divlje mačke felis bengalis, koja i danas živi u džungli
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike