Crna kronika
MUP UPOZORAVA GRAĐANE

Ne nasjedajte na lažne nagradne igre na Facebooku
Objavljeno 8. svibnja, 2019.
Od "dobitnika" nagradnih igara prevaranti traže da pošalju fotografiju lica i osobne iskaznice

Vjerovali ili ne, mnogi građani, a takvih je podosta u Slavoniji i Baranji, postaju žrtve "mrežnih" prevaranata. Konkretno, riječ je o korisnicima društvene mreže Facebook koji su povjerovali prevarantima da su dobitnici u nagradnoj igri, pa su lakovjerno na traženu adresu poslali svoju fotografiju u kojoj drže osobnu iskaznicu pokraj sebe!


Ministarstvo unutarnjih poslova, na čiju je adresu pristiglo više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na facebook-stanicama, pozvalo je korisnike te društvene mreže da ne nasjedaju na takve mamce jer je jedini cilj počinitelja domoći se njihovih osobnih podataka za razne zlouporabe. Lažne nagradne igre objavljuju prevaranti na lažnim facebook-stranicama hrvatskih banaka i drugih tvrtki, navodeći da je za sudjelovanje u igri potrebno ‘lajkati‘ stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku.


Nakon nekog vremena, priopćavaju iz policije, sudionici lažne nagradne igre dobiju poruku da su sretni dobitnici 500 ili tisuću kuna, pa radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice. Policija, međutim, upozorava kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne facebook-stranice na prijevaran način, pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe. "Nemojte dijeliti takve objave na vlastitim facebook-stranicama, a svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šaljite preko društvenih mreža ili elektroničke pošte", objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.


Prevaranti igraju tzv. igru velikih brojeva, jer svoju "nagradnu igru" šalju na jako veliki broj profila, a riječ je o tisućama. Nevjerojatno, ali uvijek se nađu osobe koje se "upecaju" na digitalnu priču prevaranata. Riječ je o osjećaju kao kada pogodite listić na kladionici, pa euforija pobijedi razboritost. Upravo na tu kartu igraju prevaranti čiji je identitet jako dobro prikriven.
Građanima iz Ministarstva unutarnjih poslova savjetuju da dobro paze na osobne podatke, razmisle kakve podatke dijele preko društvenih mreža. Također, online plaćanja trebaju se obavljati samo preko sigurnih internet-stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na internet jer javne Wi-Fi mreže mogu biti rizične. Osim toga svaku sumnju u vezi s online računima odmah treba prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji čak i ako niste postali žrtva.


Milan Bugarić/Hina
ne nasjedajte
RIJEČ JE O

ISKUSNIM

PREVARANTIMA
PREVARANTI ČESTO KRADU PROFILE
Profil kojim se prevaranti služe na društvenim mrežama može se pribaviti kreiranjem novog profila, korištenjem tuđih ili izmišljenih identifikacijskih podataka te pribavljanjem pristupnih podataka odnosno korisničkog imena i zaporke određenog profila od treće osobe, koja je te podatke pribavila na nezakonit način. Također tuđi profil često i “hakiraju”, pa onda “nude na prodaju” određeni proizvod. Da bi se to spriječilo, iz policije navode da je važno imati ažurne antivirusne i antispyware programe.

Problem je što ima dosta prevarenih građana koji prijevaru, iako su postali žrtvama, nisu prijavili policiji, najčešće zbog sramote. Iz MUP-a stoga pozivaju sve građane koji su imali ovakvih neugodnih iskustava da im se jave.
Možda ste propustili...