Regija
ROK ZAVRŠETKA RADOVA JE 13 MJESECI

Počinje se graditi vrtić
Objavljeno 8. svibnja, 2019.
Investicija je teška 8,8 milijuna kuna, ukupni je kapacitet 70 mališana
BABINA GREDA

Počinje dugoočekivana gradnja dječjeg vrtića u Babinoj Gredi, na potrebu čega mještani već godinama upozoravaju. Konačno su se stekli svi preduvjeti, osigurana su financijska sredstva i radovi mogu početi. Načelnik Josip Krnić prekjučer je s izvođačem potpisao ugovor o gradnji i opremanju dječjeg vrtića.

Nakon provedbe postupka javne nabave za najpovoljnijeg ponuditelja izabrana je tvrtka Watmont d.o.o. iz Vinkovaca. Ukupna vrijednost investicije je 8,8 milijuna kuna. Iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Babinoj je Gredi odobreno 7.440.000 kuna, a preostali iznos osigurat će Općina iz vlastitih sredstava. Rok za završetak gradnje i opremanja objekta je 13 mjeseci. Babogredski mališani će početkom ljeta sljedeće godine konačno moći pohađati vrtić u svome selu i poput vršnjaka u gradovima i drugim brojnim općinama imati primjerene uvjete za rast, razvoj i dopunjavanje obiteljskog odgoja.

Kapacitet vrtića, koji će se nalaziti u Ulici braće Radića, 300-tinjak metara od centra sela, a prostirat će se na 700 četvornih metara, bit će 50 djece u dobi od tri do šest godina i 20 mališana u jasličkoj skupini. Posebna pozornost će se pokloniti uređenju vanjskog prostora, bit će sagrađeno parkiralište i sve će biti prilagođeno potrebama djece i njihovih roditelja. Vrtić će, objašnjava načelnik Krnić, kao i nova općinska zgrada, biti građen prema principu pasivne kuće A+ energetskog razreda, što je bitno, jer energetske uštede su, napominje, velika prednost za takvu ustanovu. Vrtić će imati vlastitu struju, toplu vodu, grijanje, hlađenje i neće ispuštati ugljični dioksid.

Prije dvije godine Općina je na svojoj internetskoj stranici provela anketiranje roditelja djece predškolske dobi i odaziv je bio stopostotan. Od 60 ispitanika njih se 58 izjasnilo kako želi da im djeca pohađaju vrtić. Načelnik Josip Krnić vjeruje da će potreba za boravkom djece u vrtiću biti sve veća. Dobar dio žena u bliskoj će budućnosti u Babinoj Gredi dobiti posao, pa će sve veći problem biti i čuvanje djece dok mame rade. Otvaraju se nova radna mjesta u gospodarskoj zoni, na doradi gotovih proizvoda grupe Florijan, a do kraja mjeseca trebala bi početi i gradnja tvornice za proizvodnju dijelova za autoindustriju. Vrijednost investicije je 5,5 milijuna eura. U Babinu Gredu bi trebala donijeti nove tehnologije i zaposliti sto osoba, od čega polovinu žena. Općina će, objašnjava Krnić, biti osnivač dječjeg vrtića, koji će zapošljavati desetak osoba.

Svjestan je da ta predškolska ustanova ne može opstati bez sufinanciranja boravka mališana sa strane Općine, jer roditelji jednostavno ne mogu sami podmirivati ekonomsku cijenu vrtića, koja iznosi 1400 kuna. O iznosu sufinanciranja odlučit će Općinsko vijeće Babine Grede, a najvjerojatnije će biti 50 posto.

Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike