Novosti
BRITANCI U POTRAZI

Englezi u Hrvatskoj traže i liječnike bez specijalizacije
Objavljeno 7. svibnja, 2019.
Britanski zavod za zdravstvo jamči da Brexit neće utjecati na liječnike

Britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS) posljednjih se godina suočava sa znatnim nedostatkom kvalitetnog medicinskog osoblja.

Najviše nedostaje specijalista obiteljske medicine, koji imaju ključnu ulogu u britanskom zdravstvenom sustavu te neusporedivo više ovlasti i odgovornosti nego njihovi kolege u drugim europskim zemljama. Kako bi doskočio rješenju tog nacionalnog problema, NHS je pokrenuo najveći međunarodni program zapošljavanja specijalista obiteljske medicine u Velikoj Britaniji, njih nekoliko tisuća, a koji će biti proveden u nekoliko sljedećih godina. Ujedno NHS jamči i da na provođenje programa i zapošljavanje liječnika konačni ishod Brexita neće utjecati.

- Željela bih poručiti svim specijalistima obiteljske medicine iz članica Europske unije da su u britanskom NHS-u dobrodošli. U Engleskoj postoji goruća potreba za specijalistima obiteljske medicine, stoga se uvjeti ponuda i ugovori koje s nama potpišu neće kršiti i mijenjati bez obzira na ishode Brexita - poručuje ovih dana Rachel Souter, voditeljica međunarodnog odjela britanskog NHS-a za regrutiranje.

S ciljem regrutiranja liječničkog kadra iz Hrvatske poljska agencija Paragona, koja se bavi pronalaskom i zapošljavanjem medicinskog kadra diljem Europe, nedavno je pokrenula jaku kampanju i u Hrvatskoj. Ta je tvrtka do sada zaposlila 25 europskih specijalista obiteljske medicine u Lincolnshireu, u sjevernoistočnom dijelu Engleske, a trenutačno je orijentirana na zapošljavanje liječnika u Midlandsu, središnjem dijelu Engleske, gdje će regrutirati i osposobiti stotinjak medicinskih stručnjaka. U headhunting na hrvatske liječnike uključila se i hrvatska agencija Incor, sa sjedištem u Osijeku, koja je do sada bila usmjerena na skandinavsko tržište.

- Nova tržišta rada koja su se sada otvorila za zdravstvene djelatnike preko Incora su Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska. Incor mladim liječnicima bez specijalizacije nudi mogućnost dobivanja specijalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tražimo i doktore specijaliste, medicinske sestre, stomatologe i dentalne tehničare za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. Naime, Incor preko svojih partnera također ima ugovor s NHS-om za te pozicije - naglašava Zrinka Stanić, direktorica osječke agencije Incor.

U Incoru kažu kako su Britaniji i Irskoj zanimljivi svi zdravstveni djelatnici, a najviše specijalisti obiteljske medicine, psihijatrije, hitne medicine, radiologije, ginekologije, kardiologije, patologije, anesteziologije...

- Svi zdravstveni djelatnici također mogu izabrati "locum" pozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Irskoj, koje im omogućavaju da u razdoblju kada im odgovara i na koliko im odgovara povremeno rade u UK ili Irskoj, ostvare lijepu zaradu, ali i daju si priliku vidjeti kako im se uopće sviđa sistem rada tamo. Brojni naši zdravstveni djelatnici biraju odlazak i rad u inozemstvu čak i bez cilja trajnog preseljenja, nego koriste priliku da se dodatno educiraju u svom području rada - kaže Zrinka Stanić.

Nefreteta Z. Eberhard
“NEMAM NAMJERU OSTAJATI DUŽE”
Miodrag Vojčić u Engleskoj odrađuje jednogodišnju praksu iz uskog područja oftalmologije. Specijalizaciju je nakon studija u Rijeci i staža završio u Zagrebu, ali se vrlo brzo razočarao. Specijalizanti su, smatra, jedna od najzapostavljenijih karika u zdravstvu. “U Engleskoj specijalizanti imaju svoje predstavnike u tzv. Junior Doctors Comiteeju, koji je dio liječničkog sindikata British Medical Association. Englezi se toliko brinu o pravima specijalizanata da nikome ne pada na pamet povisiti glas na njih. Osim toga, dobro je što se specijalizanti rotiraju svakih šest mjeseci. Ne mijenjaju samo odjele nego i mentore i bolnice. Prođu sve što je programom propisano”, kaže Vojčić. U financijskom smislu to je zemlja, naglašava, u kojoj doktor na “fellowshipu” može normalno živjeti, a kad postanete konzultant, plaća raste gotovo dvostruko. “Otišao sam u inozemstvo na nekoliko godina s ciljem da naučim sve ono što ne mogu u Hrvatskoj i nemam namjeru ostajati duže”, kazao je Vojčić. Napomenuo je da na odlazak liječnika ne treba gledati kao na negativnu pojavu. Odlazak na usavršavanje, kazao je, treba poticati jer je to pozitivna stvar i za pojedinca, koji usvaja nova znanja, ali i za društvo, koje se tako može obogatiti.
Možda ste propustili...

MLADIĆ KOJI JE BORAVIO U MILANU POKAZUJE ZNAKOVE BOLESTI

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

HRVATSKI MINISTAR NA SASTANKU SKUPINE G20

Izgledi za rast povoljniji nego lani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠENA POTRAGA DUGA 29 GODINA

Oproštaj od suboraca poginulih u "štafeti smrti"

2

LIJEČNICI OBITELJSKE MEDICINE PRVI NA UDARU VIRUSA

Dr. Ćurković: Od pojave koronavirusa manje je pacijenata u ordinacijama

3

OD 1. TRAVNJA 2020.

Obavezno prijavite svinjokolju