Sport
ERSTE PLAVA LIGA

Osijek i Gradski vrt su spremni za novi rekord
Objavljeno 7. svibnja, 2019.
Grad na Dravi je hrvatski rekorder s 1035 sudionika (2017.), lani je bio samo jedan manje, a ove se očekuje najviše do sad

Sljedećeg tjedna, 9. i 10. svibnja, na stadionu u Gradskom vrtu održat će osječki dio kvalifikacija za Erste Plavu ligu, najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj, namijenjeno učenicima i učenicama od trećih do šestih razreda osnovne škole. Organizator je AK Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima, a organizator kvalifikacija u Osijeku je AK Slavonija-Žito.

Ove će se godine u slavonskoj metropoli prvi put natjecanje održati u dva dana, u četvrtak će se nadmetati učenici petih i šestih razreda, a dan poslije oni trećih i četvrtih. Oba dana program će započeti u 14 sati, a pred natjecateljima će biti četiri ili pet disciplina, ovisno o dobi, od čega se svaki može prijaviti za nastup u najviše dvije. Učenici trećih i četvrtih razreda ogledat će se u utrkama na 60 i 300 m, skoku u dalj i bacanju vorteksa, peti će pred sobom imati utrke na 60 i 600 m, skok u dalj i bacanje kugle, a šesti utrke na 60 i 600 m, skok u dalj i vis te bacanje kugle. Razlog razdvajanja kvalifikacija na dva dana je jednostavan - masovnost kojom Osijek posljednjih godina prednjači u ovom natjecanju. U prvih šest sezona Erste Plava lige natjecalo se više od 22.000 osnovnoškolaca, a velik dio postotka te brojke otpada upravo na osječki dio kvalifikacija na kojemu je posljednje dvije godine bilo više od tisuću sudionika. Rekord je otprije dvije godine (1035), lani je bio samo jedan manje, a organizatori za ovu planiraju dodatno pomicanje granice te podizanje letvice do granice od 1200 natjecatelja u oba dana. Koliko je ona visoka za ostale gradove domaćine svjedoči i to da je u prva dva grada, Rijeci i Zagrebu, ove godine ukupno nastupilo 1126 školaraca. Nakon Osijeka preostat će još pet kvalifikacija, u Zadru, Makarskoj, Puli te prvi put u Kninu i Vukovaru. Iz svakog grada po dva najbolja natjecatelja iz svake discipline i razreda izborit će plasman u veliko finale, koje će se već tradicionalno održati uoči velikog međunarodnog mitinga "IAAF World Challenge Zagreb" - Hanžekovićeva memorijala, 3. rujna u Zagrebu.

I ta će nagrada, odlazak na svjetski poznati i jaki atletski miting, na kojem redovito nastupaje najveće hrvatske atletske zvijezde te brojne druge međunarodne, sigurno biti dodatan mamac školarcima za nastup te ostvarivanje što boljeg rezultata. Iako će svatko od njih tko nastupi u Gradskom vrtu već time biti jedna vrsta pobjednika, jer jedan od glavnih ciljeva Erste Plave lige i jest promicanje bavljenja sportom među osnovnoškolcima.

Goran Roguljić
Oko 1200 učenika očekuje se u Gradskom vrtu
Organizatori osigurali besplatan prijevoz
Organizatori su 9. i 10. svibnja osigurali besplatan gradski prijevoz svim natjecateljima, profesorima i volonterima, a za njegovo ostvarivanje trebaju samo imati pokaznu kartu, koju mogu nabaviti u školama sudionicama. Uz to, riješen je i prijevoz za natjecatelje iz svih drugih gradova Osječko-baranjske županije, sve kako bi kvalifikacije u Gradskom vrtu ponovno bile najmasovnije. Obiđene su i sve osječke osnovne škole kao i one iz šire okolice, kako bi se i na taj način potaknulo školarce te njihove profesore na sudjelovanje. Ove će godine prvi put biti organiziran i mimohod svih škola sudionika na svečanom otvaranju, kojem će prema najavama nazočiti i čelni ljudi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike