Regija
JEDNOIPOLGODIŠNJI ŽUPANJAC UJEDINIO HRVATSKU

Bračni par iz Rovinja
malenom Šimunu ponudio je
smještaj u West Palm Beachu
Objavljeno 7. svibnja, 2019.
Do sada je na računu za Šimunovo liječenje prikupljeno približno 300.000 kuna, a operacija će biti u rujnu

Vezani članci

U NOGICAMA MU NEDOSTAJE VIŠE OD 25 KOSTIJU

Nakon operacije na Floridi, maleni Šimun će prohodati

DRŽAVA NE DA DODATNE URINARNE KATETERE

U Šimunovim nogicama nema više od 25 kostiju

ŽUPANJA - Jednoipolgodišnji Šimun Stojanović iz Županje, o kojemu je Glas Slavonije protekloga četvrtka objavio veliku priču, senzibilizirao je javnost i ujednio Hrvatsku koja je i ovaj put pokazala veliko srce i spremnost pomoći.U rujnu ga očekuje vrlo teška i zahtjevna operacija u Americi nakon koje bi trebao prohodati. Dječak je, podsjećamo, rođen s teškom i rijetkom dijagnozom spina bifida meningomyelocele. Utvrđen mu je i zapetljaj živaca u donjem dijelu kralježnice, u ekstremitetima nogu nedostaje mu više od 25 kostiju, čašica u kuku i cijelo koljeno, a ima i duplicirani femur. Na desnom stopalu ima dva prsta, a na lijevom tri i jedan nerazvijeni, bez funkcije. Uz brojne malformacije koje ga sprečavaju da stane na nogice i prohoda, dječak ima i prekomjerno aktivan neurogeni mjehur, pet puta dnevno se mora kateterizirati, te lijena crijeva. Psihički je potpuno zdravo dijete. Liječnici su konstatirali da je Šimun zasigurno jedinstven slučaj u svijetu i da se s takvim i tolikim tjelesnim oštećenjima na jednome djetetu još nitko od njih nikada nije sreo niti je takav slučaj do sada uvršten u medicinski priručnik. Vrhunski stručnjak dr. Dror Paley, koji rješava nateže ortopedske slučajeve u svijetu, pregledao je Šimuna u Poljskoj i rekao da mu može pomoći. Uz asistenciju tima liječnika u bolnici na Floridi, Miami (West Palm Beach) obavit će mu amputaciju lijeve noge u potkoljenici koja nema funkciju, od dupliciranog femura rekonstruirat će kuk te obaviti rekonstrukciju desnog stopala.

Nakon povratka iz Amerike Šimun bi trebao imati protezu u potkoljeničnom dijelu lijeve noge i samostalno hodati. "Dr. Paley nam je rekao da iz Amerike ne idemo kući dok Šimun ne prohoda. Prvo će se, zbog stabilnosti, učiti hodati s protezom koja je u jednom komadu i nije savitljiva jer nikada nije stajao uspravno i bilo bi mu teško odmah u početku imati koljensku protezu s funkcijom savijanja", kaže majka Martina.

S obzirom na to da se takva operacija u Hrvatskoj ne može obaviti i da se s takvim zahvatom naši liječnici još nisu susreli, troškove operacije i terapije te avionske karte za roditelje i malenoga Šimuna pokrit će HZZO. U cijenu operacije nije uključena proteza i taj dio će morati sami isfinancirati.

Nakon operacije opravak će trajati oko pola godine, i za to vrijeme roditelji trebaju pokriti sve troškove života u Americi, što sami nisu u mogućnosti i zamolili su za pomoć dobrih ljudi. Prema iskustvima ljudi koji su bili u sličnoj situaciji, mjesečni trošak je oko 30.000 kuna jer riječ je o elitnom turističkim naselju gdje su cijene smještaja iznimno visoke. Majka Martina preksinoć nas je izvijestila kako im se upravo javio jedan bračni par iz Rovinja, koji želi ostati anoniman, i ponudio smještaj u West Palm Beachu.

- Do sada je na računu za Šimunovo liječenje prikupljeno oko 300.000 kuna. Cijene proteza još uvijek ne znamo i nećemo znati dok se Šimunu ne amputira noga i dok ne dobijemo konkretnu ponudu. Svima zahvaljujemo na nesebičnim uplatama. Od srca hvala i medijima, ljudima koji su se samoorganizirali za pomoć Šimunu, prijateljima i obitelji koji su nam beskrajna podrška - poručuje majka, koja je sa suprugom Tomislavom tijekom godinu i pol učinila sve kako bi Šimunu dala najveću moguću priliku za ozdravljenje.

"Hvala ponajviše što ste nas dirnuli do bola svojom podrškom, što ste opet spojili plave i bile, sjever i jug, male i velike, što niste pravili nikakve razlike, što ste bili jedno srce kada smo vas trebali", poručuju vidno potreseni roditelji.

Marija Lešić Omerović
TROŠENJE NOVCA BIT ĆE TRANSPARENTNO
Račun za pomoć Šimunu ostaje otvoren na inzistiranje obitelji njegovih roditelja i prijatelja koji i dalje žele sudjelovati u Šimunovu liječenju. “Ako nakon liječenja u Americi ostane novca, bit će namijenjen za daljnje borbe u Šimunovu ozdravljenju. Napravit ćemo stranicu gdje ćemo transparentno objaviti svaku potrošenu lipu s izdvojenog računa na koji ste nesebično uplaćivali donacije”, kažu supružnici Stojanović.
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike