Osijek
PRVA LAŽNA DIPLOMA OSJEČKOG SVEUČILIŠTA

Lažna učiteljica u slavonskim je školama radila punih 12 godina
Objavljeno 7. svibnja, 2019.
“Zaključila je da je jednostavnije lažirati diplomu nego upisati fakultet”, kaže dekan

Prvi je put pronađena krivotvorina diplome neke od sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, i to među posljednjih pet od ukupno 19 pronađenih lažnih diploma u školama u samo četiri mjeseca otkako se provode provjere, a o čemu je u petak izvijestilo Ministarstvo obrazovanja.

Prema Ministarstvu, učiteljica razredne nastave radila je bar 12 godina u raznim osnovnim školama. Prijavljena je DORH-u, a slijedi joj izvanredni otkaz. Otkrivamo, riječ je o 35-godišnjakinji koja je, prema riječima ravnatelja, u posljednje dvije godine zaposlena u Osnovnoj školi Lužani u Brodsko-posavskoj županiji, gdje nisu imali sumnje u "iskusnu učiteljicu". Otkrivamo i kako je u više navrata pokušavala časnim putem doći do toliko željene diplome, ali nije uspijevala prijeći crtu na prijamnim ispitima. Pa se odlučila na laž. Neotkrivena je ostala jako dugo, premda saznajemo kako je prostim okom vidljivo da je diploma lažirana – bilo je tu, čujemo, rezanja i lijepljenja te lošeg kopiranja dekaničina potpisa.

Lažna diploma "slavonske učiteljice" potječe iz 2009. godine, a u pitanju je tadašnji osječki Učiteljski fakultet, koji je u međuvremenu promijenio naziv u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Kako kaže aktualni dekan Damir Matanović, ostali su zatečeni viđenim.

Što kaže dekan
- Od Osnovne škole Lužani dobili smo prije otprilike dva tjedna popis imena i diploma koje je trebalo provjeriti. Jedna se diploma pokazala krivotvorinom i to smo na prvi pogled uočili. Prostim smo okom vidjeli da na diplomi očito nije potpis bivše dekanice našeg fakulteta Anđelke Peko. Zatim smo sve podatke više puta detaljno provjerili da bismo bili sigurni. Utvrdili smo da dotična osoba nikada nije upisala naš fakultet - priča dekan Matanović. Međutim, jest pokušavala. I to više puta. Ali nije uspjela.

- Pokušala je upisati se na naš Učiteljski studij i u Osijeku i na dislocirani studij u Slavonskom Brodu 2007. i 2008. godine, s generacijama ‘88. ili ‘89. godišta – dodaje dekan. A saznali smo i kakav je rezultat imala na prijamnom.

- Jednom je bila prilično blizu upisa, a drugi je put bila čak 138 mjesta ispod crte. Nakon tih pokušaja čini se da je zaključila kako joj je jednostavnije lažirati diplomu nego upisati fakultet – kaže Matanović. A učinila je to vrlo nevješto.

- Osim očito lažiranog dekaničinog potpisa, čini nam se da je pečat izrezan škarama pa zalijepljen. Sve je vrlo improvizirano – napominje Matanović.

Do sada su na fakultetu provjerili stotine diploma, njih oko 700, i nisu očekivali da će pronaći "lažnjak".

- Uvijek kažem da sam sretan što radim na fakultetu koji nije vezan ni uz kakve nečasne radnje, gdje se posao radi kako treba, a studenti uče i polažu ispite te stječu diplome na temelju znanja – kaže Matanović. Bili su iznenađeni, kaže, i u OŠ Lužani. Ondje su mu rekli kako je učiteljica dobro radila svoj posao. Potvrdio nam je to i sam ravnatelj škole, Petar Delić.

Što kaže ravnatelj
- Bilo je to neugodno iznenađenje. Kao i svi, i mi smo slali diplome na provjeru. Kada smo dobili povratnu informaciju s fakulteta, obavijestili smo sve nadležne. Školski je odbor donio odluku o izvanrednom otkazu. O proceduri, kada sve obavimo, izvijestit ćemo Ministarstvo - kazao je ravnatelj Delić. Kada su prije dvije godine lažnu učiteljicu zapošljavali, nisu ništa posumnjali jer je, kaže ravnatelj, već bila radila u više škola. Imala je dugogodišnje iskustvo.

- U posljednje dvije godine radi kod nas i nije bilo razloga za sumnju. Jer kada vidite da je netko već radio u više škola, nije običaj slati diplomu na dodatnu provjeru – kaže ravnatelj Delić, pred kojim je posao pronalaženja adekvatne zamjene. Podržava akciju provjere diploma, ali smatra da bi isto trebalo učiniti i u drugim sustavima. Očistiti sustav od varalica cilj je ministrice Blaženke Divjak koji želi postići ovom akcijom. A čini se da su mnogi, u strahu od osude, kaznene prijave i otkaza samovoljno odlučili otići; jer u siječnju i veljači ove godine otkaze je dalo dvjestotinjak učitelja više nego u istom razdoblju lani. Da je val samovoljnih otkaza u školama povezan s provjerama diploma i strahom da ne budu uhvaćeni, mnogi ne dvoje, pa ni dekan osječkog fakulteta.

- Vidjeli su da je sve shvaćeno vrlo ozbiljno, da se diplome svagdje provjeravaju i da će sigurno biti uhvaćeni - mišljenja je Matanović.

Na vrijeme nisu pobjegli svi uhvaćeni, njih 19 do sada - uglavnom učitelja i nastavnika, no u posljednjem je valu otkrivena i lažna spremačica te lažni domar. Podsjetimo, premda je ovo prva otkrivena krivotvorena diploma s nekog osječkog fakulteta, unutar čitave akcije do sada je otkriveno više lažnih prosvjetara u slavonskim školama - prije ovog slučaja, početkom ožujka u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu.

Jasenka Pejaković
CRNA STATISTIKA
U Ministarstvu obrazovanja kažu nam kako je od 19 nevjerodostojnih isprava 14 diploma i pet svjedodžba. “Osam je diploma Sveučilišta u Zagrebu, dvije inozemne (Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu, Sveučilište u Grazu), po jedna sveučilište u Zadru, Rijeci, Splitu i Osijeku”, kažu u MZO-u.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike