Autoglas
PREMIUM PREDSTAVLJENA DVA AUTOMOBILA

Mercedes A-klase kao limuzina i coupe
Objavljeno 7. svibnja, 2019.
Dva na prvi pogled jednaka, a na drugi karakterom potpuno različita automobila Mercedes je predstavio hrvatskim novinarima Točno godinu dana nakon dolaska nove A-klase pred nama su A-klasa Sedan i CLA Coupe

Coupeovska A- klasa bila je jak igrač i u prošloj generaciji, prodano ih je čak 750 tisuća, a sada su u Mercedesu otišli korak dalje i ponovo ugodno iznenadili. Budući da su karakteri, ukusi i potrebe kupaca različiti, zaključili su kako na tržištu ima interesa i za klasičnu limuzinu, ali i coupe s četiri vrata. Tako su nastali A-klasa Sedan i novi CLA Coupe, svaki po svojoj filozofiji.

Sedan je klasičnijeg dizajna, ali s dinamičnim proporcijama kojima doprinose kratki prednji i stražnji prevjesi. Glede prostora za glave na stražnjim sjedalima u samom je vrhu svog segmenta. Prtljažnik je obujma 420 litara i osmišljen je da bude praktičan, što nekad kod limuzina nije slučaj. Otvor prtljažnika je tako vrlo velik sa širinom od 950 mm i dijagonalom od 462 mm između brave poklopca i donjeg ruba stražnjeg stakla, što omogućuje jednostavan utovar i istovar većih komada prtljage.

Osnovni je model već bogato opremljen. Standardne karakteristike uključuju MBUX – Mercedes-Benz User Experience infotainment sustav s dodirnim zaslonom te sustave pomoći u vožnji kao što su Active Brake Assist i Active Lane Keeping Assist.

Bogata oprema
Usto, može se specificirati s linijama opreme Style, Progressive i AMG Line, Night paketom, kao i dodatnom opcijskom opremom. Ne zaboravimo dodati kako ovaj limuzinski model ima poznate prednosti A-klase, koje podrazumijevaju moderne i učinkovite motore, visoku razinu sigurnosti zahvaljujući tehnološki naprednim sustavima za pomoć vozaču iz S-klase te intuitivni i pametni MBUX - Mercedes-Benz User Experience informacijsko-zabavni sustav. Sve to za početnu cijenu od 207.970 kuna naviše.

A za one koji traže još više, tu je novi CLA Coupe. Krasi ga čisti i zavodljivi dizajn sa savršenim proporcijama, a prtljažnik mjeri volumen od 460 litara. Izdvajaju se dugi i izduženi poklopac motora, kompaktna kabina, široki trag kotača s izvučenim lukovima kotača i za Mercedes tipičnim GT stražnjim krajem s uskim svjetlima i registracijskom pločicom prebačenom u branik.

Četverovratni coupe
Iznutra su svi elementi posloženi u skladu sa sveobuhvatnim dizajnerskim temama visoke tehnologije i mladenačke avangarde, bilo da je riječ o upravljaču, operativnom modulu kvake vrata, središnjoj konzoli ili sjedalima. Kao i u A-klasi, središte svemira je velika digitalna ploča s instrumentima. Ovdje se može iskusiti najnovija inačica glasovnih naredbi i gestikulacijskih kontrola za MBUX. Na primjer, glasovni asistent koji se odaziva na ‘Hej Mercedes‘ može prepoznati i odgovoriti na znatno kompleksnije upite. Također ima i najnovije sustave pomoći u vožnji, a u određenim situacijama CLA je prvi put u mogućnosti poluautonomno voziti. Širi trag kotača i niže težište pružaju najviše sportske vozne karakteristike od svih modela u novoj generaciji Mercedesovih kompakta. Kao opcija, dostupan je sustav aktivnog namještanja tvrdoće ovjesa koji vozaču pruža odabir između udobnosti ili beskompromisnog sportskog ovjesa.

Cijene kreću od 222.600 kuna naviše, a Mercedesovu ponudu kompaktnih modela uskoro će dopuniti i karavanski Shooting Brake.

Pripremio: Mato Pavličević
Dva motora
U startu su za oba nova modela na raspolaganju dva motora. Model A 200 pokreće 1,33-litreni turbobenzinac od 120 kW (163 konjske snage) i 250 Nm, uparen sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke. Turbodizel kod A 180 d je 1,5-litreni motor s 85 kW (116 KS) i 260 Nm, također sa 7G-DCT mjenjačem. Poslije će ponudu dopuniti turbobenzinci od 136 KS (200 Nm), 190 KS (300 Nm) i 224 KS (350 Nm). Vrh ponude kod CLA Coupea je netom predstavljeni AMG CLA 35, koji iz dvolitrenog turbobenzinca izvlači 306 konjskih snaga i snažnih 400 Nm.
750

tisuća Coupeovske A-klase prodano je u prošloj generaciji
460

litara obujam je prtljažnika CLA Coupea
Limuzinski model ima poznate prednosti A-klase koje podrazumijevaju moderne i učinkovite motore