Novosti
“LILA TJEDAN”

Besplatno testiranje na HPV i u Osijeku
Objavljeno 6. svibnja, 2019.
Od 6. do 10. svibnja u pet gradova održat će se besplatno testiranje na HPV za 1200 žena. Udruga "Nismo same" poziva sve žene da se odazovu pozivu na testiranje koje će se provoditi u šest bolnica. Testiranje je organizirano u KBC-u Zagreb, KBC-u "Sestre milosrdnice", KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KBC-u Split i OB "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, a žene će u svim ovim bolnicama testiranju moći pristupiti bez uputnice. Testiranje na HPV provodi se u sklopu javno-zdravstvene akcije "Lila tjedan - tjedan ženskog zdravlja" koja se odvija treću godinu zaredom pod sloganom "Budi sebi prva!" Cilj je, kako ističe udruga "Nismo same", upozoriti sve žene koliko je važno da redovito vode brigu o svom zdravlju. Ovogodišnji "Lila tjedan - tjedan ženskog zdravlja" odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s KBC-om Zagreb, KBC-om "Sestre milosrdnice", KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ "Dr. Andrija Štampar", ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.

U KBC-u OSIJEK uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Ambulanti za kolposkopiju Klinike za ginekologiju i opstetriciju od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 8 do 14 sati.

"Iznimno smo ponosni što smo u lanjskoj kampanji spasili 21 život, kao i što smo ove godine projekt proširili i na druge gradove. Od 120 žena, koliko ih je lani pristupilo besplatnom testiranju HPV testom, kod njih 21 u obrisu vrata maternice pronađen je HPV", rekla je u povodu predstavljanja ovogodišnje akcije Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge "Nismo same". Govoreći o raku jajnika, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb Višnja Matković naglasila je da za tu bolest nema preventivnih pregleda ni ranih simptoma, pa se ona kod više od dvije trećine bolesnica otkrije u trećem i četvrtom stadiju. Matković je istaknula da se lani u Petrovoj bolnici na testiranje odazvalo 120 žena, iako je bilo osigurano 240 testova. D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana