Zdravlje
NIJE SAMO MUŠKI PROBLEM

Žene hrču jednako često i glasno kao muškarci
Objavljeno 6. svibnja, 2019.
Dugo se pretpostavljalo da je hrkanje muški problem. Znanstvenici su upravo ustanovili da žene hrču jednako često i jednako glasno. I nisu to sklone priznati. Izraelski stručnjaci ispitali su gotovo 2000 pacijenata u svom centru za poremećaj spavanja, i otkrili da je dobar dio žena koje su prije ispitivanja bile uvjerene da ne hrču, hrkalo visokim intenzitetom, objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Hrkanje može biti simptom apneje koja povećava rizik od bolesti krvnožilnog sustava.

"Otkrili smo da između spolova nema razlika u intenzitetu hrkanja, ali žene imaju tendenciju podcijeniti glasnoću svoga hrkanja", rekao je jedan od autora studije dr. Nimrod Maimon, profesor na Ben-Gurionovom sveučilištu u Izraelu.

"Činjenica da žene misle da hrču rjeđe i tiše možda je jedna od prepreka da se češće jave u klinike za poremećaje spavanja", dodao je.

U istraživanju je sudjelovalo 1913 pacijenata, 675 žena i 1238 muškaraca. Prosječna dob sudionika bila je 49 godina. Prije nego što su zaspali ispunili su upitnik o tome što misle koliko često i glasno hrču. Intenzitet hrkanja bio je ocijenjen kao blag ako je buka bila do 45 decibela, umjeren do 55 decibela, snažan do 60 decibela i vrlo snažan iznad toga. Analiza rezultata pokazala je da žene hrču jednako glasno kao i muškarci. Prije ispitivanja 28 posto žena prijavilo je da uopće ne hrče, a ispostavilo se da se to pokazalo točnim za samo njih devet posto. Među muškarcima razlika nije bilo toliko velika. Njih je 6,8 posto bilo je uvjereno da ne hrče, a u stvarnosti ih nije hrkalo 3,5 posto."Mnogi misle da je hrkanje problem pretilih, sredovječnih muškaraca", kazao je stručnjak za probleme spavanja dr. Ryan Soose. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMIRNICE KOJE SU LOŠE ZA ZGLOBOVE

Hrana može pojačati simptome artritisa

2

POREMEĆAJI SPAVANJA JEDNI SU OD NAJČEŠĆIH U OPĆOJ POPULACIJI

Najčešći uzroci prekomjerne dnevne pospanosti su nesanica i opstruktivna apneja u spavanju

3

SRČANI SU BOLESNICI PODLOŽNIJI COVIDU 19

Krećite se, jedite zdravo i uzimajte svoju terapiju