Osijek
OSJEČANKA NA SAJMU ZLATARSTVA

Nikad ne bih mijenjala Osijek za Hong Kong
Objavljeno 6. svibnja, 2019.
Krasnić Velicki na Hong Kong International Jewelry Showu nabavila novu ambalažu za nakit Zlatarnica Karat

Hong Kong je domaćin jednom od najvećih sajmova zlatarstva na svijetu - Hong Kong International Jewelry Show. Mjesto je to na kojemu izlažu proizvođači zlatnog, srebrnog i bižuterijskog nakita (i nehrđajući je čelik bižuterija) iz cijelog svijeta. U brojkama to izgleda ovako: tri tisuće izlagača prikazuje svoje najbolje radove na više od 70 tisuća četvornih metara sajamskog prostora, kojim se prošeće oko 55 tisuća kupaca. Izloženi se asortiman kreće od ulja kojim se podmazuje neki zlatarski stroj do zaručničkog prstena sa žutim dijamantom od 70 karata.

Osječanku Rene Krasnić Velicki, menadžericu i dizajnericu Zlatarnica Karat, koja je nedavno posjetila navedeni sajam, ponajviše je zanimala ambalaža za nakit i informacije o trendovima u proizvodnji za 2020. godinu. Ono što ju uvijek iznova iznenadi, kaže nam prepričavajući svoja sajamska iskustva, ležernost je kojom se toliko skupocjeni proizvodi izlažu, prezentiraju i isprobavaju.

Nova ambalaža
- Ono zbog čega sam išla u Hong Kong sam i obavila te se nadam da ću kupcima ubrzo pokazati novu ambalažu. Ono po što nisam išla, a dobila sam, osobna je valorizacijska nagrada. Na cijelom sajmu, naime, nisam našla proizvode dizajnom i kvalitetom ravne našim kolekcijama. I ne samo to, nego me svako malo netko zapitao: "You‘re a jewelry designer, aren‘t you" i ja bih sva ponosna, naravno, ispružila ruke i odgovorila: "Yes, thank you, these are my designs." Ponese čovjeka priznanje drugoga, laska egu, godi i duši, pa bi hodao uokolo i vikao: "Yes, yes, my designs, look, look!". No onda mi se upalila lampica da sam samo jednu dobru memoriju daleko od situacije u kojoj će tržište preplaviti proizvodi poput mojeg. Jer, prije nego što se okreneš, pojede te netko veći. Ponekad je ipak bolje držati se one: Pamet u glavu, jezik za zube, vizitku u džep - kaže Rene Krasnić Velicki.

Na upit o dojmovima izvan sajma, priznaje da "nema pojma" kako se u Hong Kongu živi danju.

- Nisam se prošetala središtem grada, niti sam se vozila trajektom kroz najveću luku jer sam svaki dan bila na sajmu od ujutro do navečer. Međutim, u vožnji sam ipak primijetila fascinatnu arhitektonsku vizuru grada za sve koji se ne boje visina. Ono što vam mogu reći je da su u Zagrebu veće gužve u prometu nego u Hong Kongu koji je relativno malen otok, zgusnut, nabijen i jako visok. Feng-shui filozofija ne dopušta da se naseli cijela površina otoka. Zbog toga i nastaju Instagram famous mjesta poput Choi Hung Estate. Prednost je takvog urbanističnog plana u tome što ti je taksijem sve blizu (u prosjeku 15-ak minuta), a vožnja taksijem je jeftina. Kolnici su širine kao na srednje velikim otocima na Jadranu, a svaka zgrada ima 50+ katova. To je to što se tiče moje daytime opservacije - prepričava dojmove Krasnić Velicki.

Noćni je život uspjela pročešljati jer se sajam zatvarao u 18.30. Pred dvojbom "na spavanje ili van", odabrala je izići s prijateljicama. Posjetile su nekoliko restorana i noćnih klubova, primjerice Old Bank of China, Ignis, Zuma i Cassio, o kojima onaj tko kani posjetiti Hong Kong može čitati i na Reneinom blogu, kao i njezina zapažanja o društvenim odnosima koji se na takvim mjestima mogu iščitati.

Samo "storytelling"
- Presjek stanovnika u Hong Kongu je zanimljiv. Moj je zaključak da su se ondje doselili vrlo sposobni seniori iz Londona, Pariza, Amsterdama... kojima je trade off seljenja u Kinu veća plaća i manje radnih sati - ističe Krasnić Velicki.

Zanimljivo je, kaže Rene, kako tamošnji uspješni i imućni ljudi najčešće padaju na jednom naizgled jednostavnom pitanju: "Jesi li sretan?" Ona je, kaže, iako smatra da se ima pravo nazvati samostalnom i modernom ženom, jedva čekala da se iz Hong Konga vrati kući sinu i mužu, zahvalna na životu kakvim živi u Osijeku. Zašto?

- Život u Hong Kongu je na dopingu. Svatko ima svoj doping, neki više, neki manje legalan. I to ne samo zbog tempa posla već i tempa života općenito. Životi se ondje svode na skupljanje iskustava kako bi tvoj storytelling bio što bolji. N I K O G A ne zanima je li ti roditelj bolestan, ima li ti dijete atopijski dermatitis, što ti je na poslu frka... to su neatraktivne priče i njima ideš samo svojoj mami ako joj se da slušati. "Zanimljive priče" pomoći će ti u životu pa ti ideš po njih pod cijenu zdravlja, mira, života, svega. Postaješ stroj koji ima smisla samo ako mu je život jako atraktivan. A atraktivno je ono što je luksuzno, relativno nedostupno normalnom čovjeku i zabavno u maniri rock-zvijezde. Kad je riječ o mojem krugu prijatelja u Hong Kongu, mogu reći kako su to sve redom dobri ljudi, a svaki put kad ih iznova vidim sve manje vole sebe, sve su dalje sami od sebe i sve su u jačoj borbi za idealom da budu financijski osigurani. Svi su oni daleko uspješnji u poslu od mene, imaju sve, a kao da to ne vide. Ipak mi u Hrvatskoj živimo humanijim životom. Rekla bih, valja biti zahvalan na onom što ovdje imaš, jako zahvalan - zaključuje Krasnić Velicki.

Ivana Rab Guljaš
TRAŽITE POTPORE, NE SLUŠAJTE HEJTERE!
Rene Krasnić Velicki u posljednje je vrijeme bila uspješna na natječajima za poduzetničke potpore - Zlatarnice Karat dobile su potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

- Često se pokretanjem teme o poduzetničkim poticajima dostupnima kroz gradove, županije, nadležna ministarstva, EU fondove, vrlo brzo jave komentatori, najčešće tzv. hejteri. Takvima je sve nemoguće, “sve ide preko veze pa se i ne prijavljuju”, “sve služi samo za paravan nekom mutnom poslu pa se ne prijavljuju” i slično. Ja bih pak preporučila da svu tu energiju koju zalud troše na isprazne priče usmjere na ispunjavanje prijavnih obrazaca koji, govorim iz iskustva, nisu teški. Primjerice, tijekom ljeta 2018. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta”. Pročitala sam natječaj i pomislila kako bi to bio divan izvor prijeko potrebnog ‘ušminkavanja’ naše najveće zlatarnice. Napisala sam projekt uz savjete Tihane Marković iz Centra za poduzetništvo u Osijeku i prijavila sam Zlatarnice Karat na prvi natječaj ikad. U rujnu sam obaviještena da je projekt prošao! Dakle, ne želim se hvalisati kako sam u stanju prijaviti projekt i dobiti sredstva, nego želim reći da su i svi drugi to u stanju. Natječaji se raspisuju s razlogom da bi se novac podijelio i projekti prihvatili”, prenosi svoja pozitivna iskustva Krasnić Velicki.

Zlatarnice Karat od Grada Osijeka dobile su sredstava za izlaganja na sajmovima, a od Osječko-baranjske županije sredstva za web-shop. Rene Krasnić Velicki namjerava i u buduće aplicirati na natječaje za potpore i savjetuje drugima: “Nemate što izgubiti, možete samo dobiti!”
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike