Regija
ŠPAROGE IZ SLAVONSKE DOLINE

Janešovi će, zadovoljni prinosom, površine pod šparogom udvostručiti
Objavljeno 4. svibnja, 2019.
Najbolja je cijena u prodaji na malo, i do 40 kuna za kilogram, ali veleprodajna je cijena upola niža
ĐURĐENOVAC

Obitelj Janeš iz Đurđenovca prije četiri je godine počela svoju priču sa šparogama, za ovo podneblje donedavno netipičnim povrćem, ali svakako unosnim. Obitelj se bavi uzgojem zelene šparoge od 2015. godine, a ideju je dobila od prijatelja iz Ivankova, obitelji Horvat koji su ih uputili u uzgoj.

- Kupili smo sjeme i uzgojem presadnica zasadili prva dva hektara stalnog nasada šparoga - rekla nam je Nevenka Janeš, vlasnica OPG-a Janeš. Uz nju, na uzgoju šparoga radi i suprug, ali i djeca.

- Za održavanje nasada brine se obitelj, a u vrijeme berbe pomažu nam rodbina i prijatelji. Kako je berba sad u punom jeku, posla je puno, no to i jest prava draž uzgoja bilo kojeg povrća - vidjeti plodove svoga rada - dodaje Nevenka.

Prinosom su na OPG-u zadovoljni.

- Manje količine šparoga prodajemo na kućnom pragu i na zelenoj tržnici, dok veće količine, što nam je i prioritet, plasiramo na otkup u Vinkovačku zadrugu, koja šparogu plasira u trgovačke lance širom Hrvatske - ponosno ističu iz OPG-a Janeš, ukazujući na činjenicu da njihove šparoge degustira velik broj hrvatskih građana. Najbolju cijenu šparoga dostiže prodajom na malo, kada kilogram stoji i do 40 kuna, no veleprodajna cijena vrlo je mala i, ističu, izrazito su nezadovoljni njome, a upola je niža od cijene na malo, tek 17 kuna. Zbog velikoge truda i rada, ali i dugotrajne pripreme do prvog uroda, ističu ovi poljoprivrednici, cijena bi trebala biti znatno veća.

Šparogu, kažu, nije baš tako lako uzgojiti. Za početak potrebne su godine doslovce samo čekanja, jer šparoga je trajnica sa životnim vijekom od 15 i više godina. Iako daje izdanke tijekom svih godina, najproduktivnijim razdobljem smatra se period od treće godine uzgoja pa do sedme sezone, kada dolazi do znatnije iscrpljenosti nasada i prestanka intenzivnog uzgoja. Kako su Janeši na početku uzgoja, tek su prošle godine ubrali prve plodove svoga rada - nešto više od tri tone šparoga, a za ovu godinu predviđaju čak dvostruko više, negdje između pet i šest tona. Ali svakako se vesele sljedećoj godini, koja bi, prema razvoju ove biljke, trebala biti među onima s najboljim prinosom. Tako su 2017. godine imali samo tri tjedna berbe, 2018. godine pet tjedana, a ove su godine počeli sredinom četvrtog mjeseca i predviđaju da će berba potrajati sve do lipnja. Budući da su zadovoljni prinosom, a i briga o ovim biljkama nije im problem, odlučili su se za proširenje uzgoja već sljedeće godine, u mjestu nedaleko od Đurđenovca, Našičkom Novom Selu.

- Kako je šparoga iznenađujuće dobro prepoznata u našem kraju i sve ju više ljudi konzumira, ove godine planiramo proširiti uzgoj - kaže Nevenka. Tako će obitelj Janeš sljedeće godine obrađivati četiri hektara, a pravi prinos nove sadnje očekuju za koju godinu. Tada, ističe Nevenka, neće moći sve sama odnosno u berbu će, osim obitelji, jer bere se i do dva puta dnevno, morati uključiti i nadničare. Još nisu pravili računicu koliko će ih oni koštati, no bez obzira na trenutačno stanje u poljoprivredi i česte pritužbe vlasnika poljoprivrednih površina na nedostatak radne snage, vjeruju da će sezonce lako naći. Jer, kažu, ipak se šparoge beru prije nego sve ostalo povrće pa će nadničari tada biti slobodni od ostalih poslova.

Ivona Ćosić
Prinosi razmjerno mali, cijena viša
Obitelj Janeš odlučila se za uzgoj zelene šparoge, kod nas i najpopularnije, no odluka o uzgoju ove biljke nije olako donesena jer šparoga je zahtjevna kultura, za koju treba puno ljudskog rada. Dok su prinosi po jedinici površine razmjerno mali u odnosu na drugo povrće, cijena je zbog toga znatno veća. Specifičnost uzgoja vidljiva je i u vremenu čekanja jer dobri prinosi vidljivi su tek nakon tri do pet godina.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike