Ekonomija
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Belje povećalo dobit, Vupik smanjio gubitak
Objavljeno 4. svibnja, 2019.
Nekonsolidirana financijska izvješća šest tvrtki iz sastava nekadašnjeg sustava Agrokor objavljena na Zagrebačkoj burzi pokazuju da su s dobiti u prvom tromjesečju poslovali Jamnica, Zvijezda, Ledo i Belje, a Vupik i PIK Vinkovci s gubitkom.
Jamnica je ostvarila netodobit od 41,6 milijuna kuna, što je rast u odnosu prema istom razdoblje lani kada je iznosila nešto više od 10 milijuna kuna. Povećanje dobiti najvećim je dijelom rezultat povećanja financijskih prihoda od dividendi i prihoda na inozemnim tržištima. Ukupni prihodi Jamnice iznosili su 251 milijun kuna, što je rast od 17 posto na godišnjoj razini. Povećanje prihoda najvećim je dijelom rezultat povećanja prihoda od dividende od kompanije Sarajevski kiseljak. Jamnica je povećala i ukupne rashode, za jedan posto, na 196 milijuna kuna. Zvijezda je ostvarila netodobit od 5,98 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu prema istom razdoblju lani za 35,6 posto. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 169,5 milijuna kuna i manji su za 1,6 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 118,2 milijuna kuna, a na inozemnom 47,5 milijuna kuna. Ledo je ostvario 3,26 milijuna kuna netodobiti, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 1,7 milijuna kuna. Ukupni su prihodi Leda iznosili 201,7 milijuna kuna i porasli su 4,9 posto. Prihodi od prodaje pali su za 1,7 posto i iznose 182,7 milijuna kuna. "Na pad prihoda od prodaje utjecala je promjena strukture prodanih proizvoda. Snažan rast prihoda od prodaje bilježi grupa Sladoled, za 43 posto, a grupa Smrznuta hrana zabilježila je pad prihoda od 15 posto", navodi se u izvješću.
Ukupni rashodi Leda iznosili su 191,1 milijun kuna i porasli su za 2,6 posto. Vupik je zabilježio gubitak od 3,2 milijuna kuna, što je manje u odnosu prema istom razdoblju lani, kada je iznosio 7,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi iznosili 77,3 milijuna kuna i povećani su za 16 posto, a ukupni rashodi povećani su za 8,8 posto, na 80,5 milijuna kuna. Glavninu prihoda Vupika čine prihodi od prodaje, koji su porasli za 16 posto, na 63 milijuna kuna. PIK Vinkovci zabilježili su gubitak od 5,8 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu prema istom razdoblju lani, kada je iznosio 3,6 milijuna kuna. Prihodi tvrtke iznosili su 233,5 milijuna kuna, a rashodi 239,3 milijuna kuna. Poslovodstvo tvrtke navodi da su prihodi od prodaje iznosili 226,7 milijun kuna i povećani su za 74 posto te da je prodaja na inozemnom tržištu iznosila više od 60,6 milijuna kuna i da je tvrtka ostvarila investicije u iznosu od 9,4 milijuna kuna. "Ulaganja se odnose na nabavu poljoprivredne opreme, gradnju svinjogojske farme te obnovu osnovnog stada u svinjogojstvu", navodi se u izvješću. Belje je ostvarilo dobit od 11,2 milijuna kuna, što je rast dobiti prema istom razdoblju lani kada je iznosila 1,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi Belja smanjeni su za 7,3 posto, na 296,3 milijuna kuna, a rashodi za 10,2 posto, na 285,1 milijun kuna. H
PIK Vinkovici zabilježili su gubitak od 5,8 mil. kuna, a u istom razdoblju lani iznosio je 3,6 mil. kuna
Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike