Magazin
ALTERNATIVA U OSIJEKU

Fenomen Bruno Gröning - duhovna snaga i umne predrasude
Objavljeno 4. svibnja, 2019.

Nije uvijek lako s tzv. altrenativcima u medicini, razvikanim i onim samozatajnim, profesionalnim i amaterskim, svjetski slavnim i onima pribijenima na stup srama, iscjeliteljima koji ljudima doista pomažu i onima koji im odmažu, guruima humanistima s bioenergijom u prstima i opsjenarima koji "pecaju" naivne i uzimaju im novac.

Tako je bilo u prošlosti, tako je u sadašnjosti, a valjda će tako biti i u budućnosti. Drugim riječima, od opće priznatih vrsta alterantivne medicine (homeopatija, kiropraktika, osteopatija...) preko još nepriznatih tehnika i umijeća do narodne medicine i fanomena izlječivosti i najopakijih boleština koje znanost teško ili nikako objašnjava, svijet druge i drukčije medicine u odnosu prema onoj službeno prihvaćenoj, "kanonski" istraženoj, razvijanoj i normiranoj, raznolik je u tolikoj mjeri da se običnom čovjeku u tom moru kojekavih uglednih ili manje uglednih, napose kontroverznih alternativaca, iscjelitelja opće ili specijalističke prakse doista teško snaći. No kad ih nevolja snađe, bolje reći kad nas nevolje snađu, bolest kojoj nema lijeka, a liječnici s visokim zvanjima i znanjima i bolnice od ugleda više ne mogu ili ne znaju pomoći, tada su dvije opcije - ili se moliti Svevišnjem za ozdravljenje ili pohoditi neku od seansi iz domene alternativne medicine i svoju sudbinu, napose život, prepustiti u ruke duhovnih i fizičkih iscjelitelja poput vlč. Zlatka Sudca, Zdenka Domančića ili Zorana Bračike te dr. Ratimira Šimetina, jednog od sljedbenika Brune Gröninga, da spomenemo tek njih.

ČUDOTVORNI DOKTOR
Razlog zbog kojeg se u ovom broju Magazina bavimo alternativnom medicinom, bolje reći temom iscjeljivanja, jedan je posve konkretan događaj u našem gradu, u Osijeku, blizu centru, u društvenim prostorijama na Trgu Lava Mirskoga, ove subote, 4. svibnja, u 17 sati. U tom će se naime terminu održati jedno u nizu predavanja HUPED-a (Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, iz Zagreba) o najslavnijem i najpopularnijem (mnogi će reći i najkontroverznijem) europskom iscjelitelju "s ruba znanosti" koji je hodao planetom Zemlja (da malo egzaltiramo!). Znalci znaju o kome se radi (Krešimir Mišak svakako - Bruno Gröning je bio tema HTV-ove emisije "Na rubu znanosti" tri puta!), a za one koji do sada to nisu znali, evo njegova imena i prezimena - Bruno Gröning (1906.-1959.).

U Njemačkoj, koja se oporavljala i obnavljala teškom mukom nakog tragedije Drugog svjetskog rata, Bruno Gröning, rođen 1906. u Gdanjsku, postao je poznat u javnosti 1950-ih godina, kad su njegova iscjeljenja od pojedinačnih slučajeva postala masovna pojava diljem Njemačke. Već tada su naočitog Gröninga, sada nastanjenog u Njemačkoj, u medijima nazivali "čudotvorni doktor", pa se do svoje smrti 1959. prometnuo u najkarizmatičniju zvijezdu iscjeliteljstva toga vremena, kojeg mnogi i danas drže nedostignutim uzorom za sve iduće europske i svjetske duhovne i fizičke iscjelitelje. Kad je osobno doživio prosvjetljenje, odnosno shvatio da ljudima može pomoći i oko najvećih fizičkih i psihičkih problema, Gröning je krenuo liječiti, ne tražeći novac ni bilo kakve druge formalnosti, prvo stotine, zatim tisuće, a onda i desetke tisuća tražitelja pomoći koji su hrlili k njemu. Uvijek rječit, kad je imao što kazati, Gröninga su proslavili i njegovi lucidni komentari, mudre izreke, od kojih izdvajamo tri: "Nijedan čovjek ne može iscjeljivati. To može samo Jedan, a to je Bog", "Ne postoji neizlječivo - Bog je najveći liječnik" i "Ima mnogo toga što se ne može objasniti, ali ništa što se ne može dogoditi". Dakle, za Gröninga nije bilo upitno odakle mu moć iscjeljenja - izravno od Boga, što nije nikakvo unikatno poimanje već prije religiozno pribježište dogmatske naravi, koje je Gröningu omogućavalo "zonu komfora", odnosno dopuštalo mu da svaki pa i najsenzacionalniji svoj uspjeh svede na jednostavno i neupitno, na "Božju istinu", "božansku providnost" ili "božansku intervenciju" kroz njegovu duh.

Kako nitko nije prorok u svome selu, tako je i Bruno Gröning u vremenu kad se posvetio iscjeljivanju bio nerijetko prozivan za opsjenarstvo i manipulacije.

Utjecajni liječnici, pravnici i bivši suradnici svrstavani su u službu onih koji su htjeli prekinuti djelovanje Brune Gröninga. Slijedile su zabrane djelovanja, a započeli su i sudski procesi. No, sva nastojanja da se njegovo djelovanje skrene u uredan tok nisu uspijevala. Jedni su pružali otpor koristeći mjerodavne društvene snage, a drugi su koristili slabost ili pohlepu za novcem njegovih suradnika. Kada je Bruno Gröning umro u siječnju 1959. u Parizu, posljednji sudski proces protiv njega bio je u punom zamahu. Proces je obustavljen, a konačna presuda nije izrečena. Mnogo pitanja je još ostalo otvoreno.

Bruno Gröning objašnjavao je kako pojedinac može ponovo obnoviti svoje zalihe snage, odnosno energije. Važna pretpostavka je da čovjek mora uvijek misliti na dobro, a također i to da mora postojati volja za zdravljem. Čovjek je sa svih strana okružen valovima zdravlja i on ih samo treba primiti u sebe, naglašavao je Gröning. Prema njemu ne postoji neiscjeljiva bolest, a što potvrđuju i liječnički provjerena uspješna izvješća. Iscjeljenja se ovdje događaju duhovnim putem i nisu povezana s fizičkim tijelom Gröninga, naglašavaju vrsni poznavatelji lika i djela Brune Gröninga.

Gröning je sebe opisivao kao prijenosnika duhovne snage koja dolazi izravno od Boga i dovodi do iscjeljenja. Tu je božansku snagu nazvao Heilstrom. Kako bi se primilo Heilstrom, potrebno je da tražitelj pomoći sjedi dlanova otvorenih prema gore. Ruke i noge ne smiju se križati kako se tok Heilstroma ne bi prekidao. Razmišljanje o bolesti kao i brige treba najozbiljnije spriječiti, potrebno je misliti na nešto lijepo jer to uistinu pomaže, tvrdili su brojni kojima je Gröning na taj način pomogao.

Inače, kada Heilstrom teče kroz tijelo, on (sila) prolazi i kroz organe koji su opterećeni bolešću i tada dolazi do čišćenja i iscjeljujućeg djelovanja. Pri tome može doći do bolova koji upozoravaju na to da dolazi do čišćenja tijela. Budući da bolest nije ono što Bog želi vašem biću, postupno dolazi do njezina odstranjivanja iz tijela. U pojedinim slučajevima to se može i spontano događati. Potrebno je također da čovjek više nije u svojim mislima opsjednut bolešću, treba misliti na to da za Boga ne postoji "neiscjeljivo". Sve su to naravno dojmovi, iskustva onih koji su učenje Gröninga provjerili u praksi, uz dopuštenje da o Gröningu postoje i drukčija mišljenja, dakle ne samo pozitivnog nego i negativnog predznaka.

TAJNA ENERGIJA
Kako god bilo, taj i takav Bruno Gröning, mistik, prorok, iscjelitelj ili neobjašnjivi fenomen, ostavio je iza sebe znanje o primanju duhovne snage koje se još i danas izučava i pokušava protumačiti. Za golem broj onih, pak, kojima je Gröning pomogao da ozdrave taj je Nijemac i danas neupitnog statusa čudotvorca, a za mnoge i utjelovljenje Isusa Krista, makoliko kršćanske crkve na njegovu pojavu, lik i djelo gledale sa sumnjom. O slučaju Brune Gröninga napisane su stotine studija i knjiga te je snimljen niz dokumentarnih filmova. Fenomen Brune Gröninga istraživala je i posebna njemačka komisija sastavljena od vrhunskih znanstvenika, a o njemu se raspravljalo i u najvišim organima i državne uprave.

Što se pak tiče osječkog ovosubotnjeg predavanja o učenju i iscjeljivanju Brune Gröninga, bez nakane da bilo što i bilo koga propagiramo, osim što podastiremo informaciju, najbolje je da sami dođete, vidite i čujete što će o Gröningu govoriti ugledni liječnici predavači na Trgu Lava Mirskoga.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Kako nitko nije prorok u svome selu, tako je i Bruno Gröning u vremenu kad se posvetio iscjeljivanju bio nerijetko prozivan za opsjenarstvo i manipulacije.
Kada je Gröning umro u siječnju 1959., posljednji sudski proces protiv njega bio je u punom zamahu. Proces je obustavljen, a konačna presuda nije izrečena.
U 120 zemalja svijeta
Krug prijatelja Brune Gröninga, jedna od najvećih udruga za iscjeljenje duhovnim putem, djeluje u 120 zemalja svijeta. Svatko je slobodan pridružiti se Krugu prijatelja i isto tako ga u bilo koje vrijeme i bez ikakvih obveza napustiti. Ne postoje nikakve financijske ili formalno-pravne obveze. Svi troškovi u Krugu prijatelja pokrivaju se isključivo od dobrovoljnih priloga. Prema učenju Brune Gröninga nema medicinskih savjetovanja, terapija ni pregleda. Također se preporučuje nastavak posjeta liječniku i korištenje terapije koju je liječnik odredio.



Sadržaj predavanja (predavači su liječnici i iscijeljene osobe):



Medicinski dokazana iscjeljenja bit će kratko i jednostavno objašnjena uz prezentaciju medicinskih nalaza prije i poslije iscjeljenja.

Iscijeljene osobe izvještavaju kako su se oslobodile od organskih bolesti i duševnih smetnji, što se često smatralo neizlječivim.

Izvještaji o doživljajima mladih ljudi: oslobođenje od alergija, strahova, depresija, ovisnosti o drogama, alkoholu i dr.



Prije 30-ak godina jedan njemački liječnik osnovao je Medicinsko-znanstvenu stručnu grupu (MWF) unutar Kruga prijatelja Brune Gröninga. Danas joj pripadaju liječnici, psiholozi, veterinari i predstavnici drugih zdravstvenih skupina iz više od 120 država koji pripadaju MWF-u. Vlastitim glasilom prevedenim na 60 jezika omogućena je međunarodna razmjena stručnih i osobnih iskustava.
Udruženja
EUPED: Europsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu - podružnica za EU.



HUPED: Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu - podružnica za HR.



APED: Akademija za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu - strukovna akademija za edukaciju novih terapeuta i iscjelitelja pri IPED-u.
Primjeri iscjeljenja
Sa stranice www.bruno-groening.org, gdje je obrađeno 200-tinjak slučajeva, a u arhivi se nalazi više tisuća medicinski dokumentiranih iscjeljenja, navodimo nekoliko primjera iscjeljenja:



Angelika G. (32) - Iscjeljenje od bronhijalne astme, neurodermitisa:

Od djetinjstva sam imala teški neurodermitis. Nos koji je stalno curio i crvene oči u to su vrijeme bili sastavni dio mog života. Kad mi je bilo deset godina, tomu se pridružila još i bronhijalna astma. Dozirani aerosol i kortizonska krema tijekom svih tih godina olakšavali su mi život. Utvrđene su alergije na kozmetiku, sredstva za čišćenje, kućnu prašinu, pelud, trave, životinjske dlake i različite namirnice. Tijekom cijele godine nisam mogla naći mira, noću sam većinom spavala sjedeći. Godine 2005. saznala sam za učenje Brune Gröninga. Već šest mjeseci poslije oslobodila sam se desetogodišnjih tegoba. Danas imam u kući dva psa i tri mačke. Tegobe kao što su nestajanje zraka, curenje nosa i kožni osip više ne poznajem.



Michael G., MD (58) - Iscjeljenje od tegoba angine pektoris:

Od početka 2004. godine patio sam od tegoba angine pektoris. Tipična je bila bol u sredini lijeve strane prsa koja se prenosila u čeljust i lijevu ruku, a nastala bi zbog tjelesnog ili psihičkog napora. Na stubištu sam se morao zaustaviti jer bih kod penjanja ostao bez zraka. Nisam potražio druge kolege jer su mi simptomi bili jasni. Ja sam se čuvao koliko god sam mogao, ali uvijek iznova patio sam od tih tegoba. U studenome sam u New Yorku bio na liječničkom stručnom predavanju o učenju Brune Gröninga. Kao homeopatski liječnik mogao sam vjerovati u ono što sam čuo. Osjetio sam impresivno jaku snagu. Od tada sam svakodnevno primao tu iscjeljujuću snagu prema učenju Brune Gröninga. Na moje veliko iznenađenje, već za mjesec dana nestale su sve tegobe. Moj omiljeni aikido-trening, ali i sva druga teška tjelesna opterećenja, opet su mi bez problema dostupni.



Hanna S. (78) - Iscjeljenje od šumova u uhu i kroničnog išijasa:

Više od 12 godina opterećivali su me šumovi u uhu. Stalno sam čula zvonjavu i cviljenje kao da sam u vlaku. Noću nisam mogla spavati zbog toga. Zbog jačine tog pištanja nisam mogla razlikovati glasove u razgovoru. Buka je ponekad na skali u rasponu od 1 do 10 dosezala krajnji stupanj. Moj kućni liječnik, istodobno naš dobar prijatelj, rekao je kako za taj problem nema medicinske pomoći. Pokušala sam se liječiti akupunkturom kod izvrsnog lječitelja, ali nisam dobila pomoć. Riječima ne mogu iskazati koliko su me opterećivali ti stalni zvukovi. Nakon nekoliko godina dobila sam i išijas. Ni fizikalna terapija ni liječenje kiropraktikom nisu mi pomogli. Na jednom predavanju u mom gradu čula sam prvi put za Krug prijatelja Brune Gröninga. Već nekoliko mjeseci nakon uvoda u učenje Brune Gröninga šumovi u uhu jednostavno su nestali. Ukratko nakon toga mogla sam s velikom radošću utvrditi kako su nestali i svakodnevni bolovi od išijasa. Sada bez bolova mogu obavljati sve fizičke poslove u vrtu i u kući. Što meni znače ta iscjeljenja može razumjeti samo onaj tko je prošao takve muke.
Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra