Osijek
PROJEKT NOVOG OHBP-A

Arheolozi počeli kopati,
novi Hitni prijem do 2022.
Objavljeno 3. svibnja, 2019.
Ukupna vrijednost radova penje se na 81 milijun kuna, a nepovratnih 68 milijuna je iz europskih fondova

Iako je već potvrđena i lokacija za gradnju novog KBC-a Osijek te najavljeno kako bi prvi pacijenti u objektu vrijednom gotovo dvije milijarde kuna trebali započeti svoje liječenje do 2025. godine, osječka bolnica ne odustaje ni od projekta novog objekta u Huttlerovoj, a riječ je o suvremenoj zgradi Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Naime, u ravnateljstvu KBC-a Osijek kažu kako jedno ne isključuje drugo, a ovih dana bageri su započeli kopanje terena na kojem će prvo biti obavljeni arheološki radovi, a zbog činjenice da je riječ o terenu na kojem se nekada nalazilo samo središte Murse. Tako je još 2010. godine na ovoj površini obavljen stručni arheološki nadzor prilikom uklanjanja starih objekata i obavljanja zemljanih radova za pripremu zemljišta za gradnju, a već tada je navedeno kako je prije gradnje bolničke zgrade potrebno obaviti zaštitna arheološka istraživanja. Da su započeli arheološki radovi potvrdio nam je i ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji vjeruje kako bi gradnja novog objekta mogla početi u drugoj polovini godine, a rok za završetak je u sljedeće dvije godine.

Ukupna vrijednost radova penje se na 81 milijun kuna, a nepovratnih 68 milijuna kuna stiže iz europskih fondova, za što su već stavljeni potpisi na ugovore, kako stoji i na službenim stranicama KBC-a Osijek. Glavni razlog gradnje novog objekta nedostatak je kvadrata, jer je Hitni prijem trenutno smješten u kirurškim ambulantama, a Kirurgija je izmještena u podrum zgrade. Istovremeno su dnevne bolnice raštrkane na više različitih lokacija u krugu bolnice. Ovim će se dobiti nova zgrada s 8500 četvornih metara, energetskog A razreda.

Novi objekt prostirat će se na dva kata, u kojem će se u prostoru prizemlja smjestiti Objedinjeni hitni bolnički prijem s potrebnom dijagnostikom, a na prvom i drugom katu nalazit će se dnevne bolnice s operacijskim blokovima i dnevnim kirurgijama.

- Imat ćemo poseban ulaz za pješake s čekaonicom, a posebno hitan ulaz s dovozom pacijenata, gdje će biti sala za reanimaciju i soba anesteziologa, kao i radiološka snimaonica, CT. Sve će biti pri ruci kod teških pacijenata, polutraumatiziranih i onih s poremećajem svijesti. Na jednom će mjestu biti i svi liječnici. Više neće biti miješanja onih koje doveze hitne i ostale pacijente, objasnili su u ravnateljstvu osječkog Kliničkog bolničkog centra.

Uz prostore za liječenje u novom objektu nalazit će se i različiti sadržaji, poput portirnice i kafića. Na katovima novog objekta nalazit će se i hitni laboratoriji, kao i radiološka dijagnostika, koji će se prostirati svaki na oko 350 kvadrata. Dok će se u dio nove zgrade na katovima useliti dnevne bolnice, u drugom krilu odvojit će se priprema citostatika i onkoloških pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu onkologije i hematologije. Svoje ordinacije ovdje će imati liječnici internisti, dermatovenerolozi, otorinolaringolozi i maksilofacijalni kirurzi. Time će se iz neprimjerenih i podrumskih prostora useliti u dnevne bolnice, a s novim objektom istovremeno će biti riješen i problem Kirurgije, koja će se vratiti u svoje prostore, na mjesto koje sada koristi Objedinjeni hitni bolnički prijem.

Ovo će biti prvi novi objekt koji se gradi za potrebe osječke bolnice, a posljednji sagrađeni je zgrada Maternitea 1983. godine.

Nefreteta Z. Eberhard
OHBP POČEO JE RADITI 2013. GODINE
Objedinjeni hitni bolnički prijem raditi je u KBC-u Osijek počeo u svibnju 2013. godine, točnije prije šest godina. Umjesto dotadašnjeg ‘šetanja’ po raznim odjelima u prizemlju Klinike za kirurgiju, smještene su dvije neurološke ambulante, tri internističke te tri kirurške ambulante i deset kreveta. Osnivanje OHBP-a tada je bolnicu stajalo milijun i pol kuna i financirano je novcem ove bolničke ustanove.
Najčitanije iz rubrike