Regija
ILOK DOMAĆIN PRVOG FESTIVALA

Kraljevsko vino, iako iz Tramina, do Londona stiglo - preko Iloka!
Objavljeno 2. svibnja, 2019.
Grad Ilok je istoznačnica za ovu vrstu vina, ne postoji prepoznatljivije mjesto po nekoj sorti kao što je Ilok po tom vinu
ILOK - Traminac je, doslovno, kraljevsko vino, iako je iz Tramina u talijanskom Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.
Stoga će i, posve zasluženo, upravo grad Ilok biti domaćinom 1. Festivala traminca u Hrvatskoj, najavljenog za 14. i 15. lipnja, kao vrhunski međunarodni događaj s namjerom organizatora da "uzdignu na pijedestal" tu nepravedno zapostavljenu sortu koja međutim, i u svjetskim razmjerima, predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu. Ilok je, k tome, istoznačnica za traminac i ne postoji prepoznatljivije mjesto po nekoj sorti kao što je - Ilok po tramincu.


- Premda je traminac možda i najviše učinio na promociji Hrvatske kao vinske zemlje, zanimljivo je reći da ga u odnosu prema drugim sortama u RH ima - samo nešto više od jedan posto! S druge strane, neke od najznačajnijih nagrada koje su hrvatska vina osvojila u svijetu osvojene su upravo za tramince, pri čemu prednjači Ilok - kaže jedan od organizatora Festivala traminca, Željko Garmaz, inače autor nekoliko knjiga "Vinskih priča" od Slavonije preko Istre i Kvarnera do Dalmacije.
Traminac na dvoru

Traminca inače ima u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj - Ilok i Srijem, Baranja, Kutjevo, Slavonski Brod, Moslavina, Međimurje, Zagroje, Plešivica, Krašić.


- Svi hrvatski traminci moći će se kušati i osjetiti ta razlika podneblja, ali isto tako na festivalu će biti i traminac jedne od najznačajnijih svjetskih vinarija, poznate baš po tramincima, Domaine Weinbacha iz francuske pokrajine Alsace, koji se smatraju i najboljim svjetskim tramincima. Sa sjajnim tramincima dolaze u Ilok i tri vinarije iz talijanske pokrajine Alto-Adige u kojoj je i grad Tramino po kojemu je sorta i dobila naziv traminac, iz Alsacea dolaze dvije vinarije, jedna iz Austrije, Slovenija će se predstaviti sa šest vinarija, iz Mađarske dolaze u Ilok stručnjaci s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo, dok iz susjedne Srbije dolazi sedam vinara.


- Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac "poput dame koje prođe pokraj vas i zamiriše vas svojim parfemom." A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor, jer tradicija je započeta na krunidbi kraljice Elizabete 1953., kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle u svibnju 2018.
Kušanje 80-ak vina

Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947., vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima iločkog Starog podruma iz 1450. godine, a koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi poslali su u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron - iznosi Garmaz crtice iz povijesti.


Govoreći o prvom hrvatskom Festivalu traminca, Željko Garmaz kaže kako je prvi dan u Starom podrumu cjelodnevni program predavanja, predstavljanja i tzv. masterclassova na kojima će se moći kušati - više od 80 svjetskih top-traminaca. Drugog dana bit će na ladanjskom imanju Principovac ponad Iloka i nepreglednih vinograda smotra traminaca iz podruma više od 50 hrvatskih i svjetskih vinarija.

- Fino, aromatično vino, svojevrsni vinski parfem koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim - opisat će traminac ukratko Garmaz, dodajući da je želja i razbiti predrasudu da je traminac "žensko" vino koje se pije samo uz slatko.


Sanja Butigan
JEDINI MASTER OF WINE
Vrhunac festivala u Iloku je i da će Ivan Barbić, jedini master of wine s hrvatskom putovnicom, usporediti tramince iz Hrvatske i Francuske - među kojima i rijetki žuti traminac - a obećao je i pročešljati svoju zbirku i iznenaditi prisutne nekim od legendarnih arhivskih vina. Inače, Barbić je titulu master of wine dobio 29. veljače 2016. i tako se našao u probranom društvu od samo 350 vinskih uglednika iz 25 zemalja u svijetu koji se mogu time pohvaliti. Inače, uz Garmaza, organizator 1. Festivala traminaca je i vlasnik vinoteke Vinita i pokretač uspješnog vinskog festivala WineOs Vinko Ručević.
"LJUBI SE"
Dio festivala je i večera s pet sljedova - pate od guščje jetre, rižoto od ječma i krvavice, ragu od kulena i paprike..., plus dva traminca uz svaki sljed, ali i rakija od traminca, traminka, i pješunac s bazom traminca. Večera je i povratak chefa Toma Gretića u RH.
Želja organizatora je i razbiti predrasudu da je traminac "žensko" vino koje se pije samo uz slatko
Možda ste propustili...

KADA SE GLUMCI OPUSTE U SLAVONIJI

Radoš kolegama glumcima nije dao ni sekundu odmora

BUDI SE JEDINO BARANJSKO MJESTO NA DUNAVU

Na Zelenom otoku najviše je novih smještajnih kapaciteta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSVJEŽENJE I ZABAVA ZA GOSTE, POSAO ZA SEZONCE

Oba će baranjska bazena do
sredine lipnja biti otvorena

2

NEDOSTAJE 170 LITARA KIŠE PO KVADRATU

Sada je u svibnju čak 31
stupanj, u svibnju 1978
u Đakovu padao snijeg

3

GIMNAZIJALKE IZRADILE LEGO ROBOTSKU RUKU

Donijele zlato u Vukovar