Dome slatki dome
SLJEZ DUGOTRAJNA CVATNJA

Cvjetni gorostas iz starinskih vrtova
Objavljeno 2. svibnja, 2019.
Zbog svoje visine, brza rasta i bujnosti sljez je nekad bio neizostavan dio svakog seoskog vrta

Vrtni sljez (alcea rosea) cijenjen je zbog krupnih cvjetova, visoka rasta i dugotrajne cvatnje, koja traje sve do rane jeseni. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja se, međutim, u hortikulturi uzgaja kao dvogodišnja jer nakon druge godine života znatno slabije cvjeta.

Cvjetni gorostas, koji doseže visinu i do tri metra, cvate od sredine lipnja sve do listopada, ovisno o kultivaru i klimi. Bijeli, ružičasti, crveni, ljubičasti ili nježnožuti veliki ljevkasti cvjetovi, jednostruki ili puni, raspoređeni su zavojito na snažnoj šupljoj stabljici, a otvaraju se odozdo prema gore. Rado ih posjećuju pčele, bumbari i drugi kukci.

Na suncu
Iz cvjetova se razvijaju okrugli plodovi puni kružno poredanih crnih okruglih krupnih sjemenki. Za sjeme ostavite svake godine samo nekoliko najvećih plodova, a ostale cvjetove, čim uvenu, odrežite, pa će biljka poživjeti nekoliko godina kao kratkovjeka trajnica.

Sljez najbolje uspijeva na sunčanom staništu na zaštićenu mjestu, primjerice uza zid ili uz plot, za koji se visoke stabljike pune cvjetova lako mogu privezati, na rahlu umjereno vlažnu vrtnom tlu pognojen kompostom. Pogoduje mu cvjetna gredica pod krovom, gdje po lišću ne pada kiša, jer se tada rjeđe javlja sljezova hrđa.

Listove zahvaćene hrđom redovito uklanjajte i pazite da zdrave listove ne poprskate pri zalijevanju. Ne rabite kantu s ružom, a pogotovo ne nastavke za crijevo za raspršivanje, nego zalijte svaku biljku tik uza stabljiku običnim vjedrom.

Znak ljeta
Važno je i da oko lišća slobodno struji zrak, kako bi se izbjegla prevelika vlaga.

Vretenasto korijenje sljeza veoma je dugačko, pa biljke teško podnose presađivanje. Stoga je najbolje u lipnju ili srpnju sjemenke posijati izravno na mjesto uzgoja, a poslije sljez prorijediti na razmak 50 - 60 cm. Do jeseni će se razviti lisna rozeta, koja prezimljuje, a sljedeće će se godine pojaviti i cvjetovi.

Zbog svoje visine, brza rasta i bujnosti sljez, koji je nekad bio neizostavan dio svakog seoskog vrta, u prvim godinama oblikovanja vrta, ne samo seoskog nego i gradskog, može jako dobro privremeno zamijeniti grmlje dok ono ne naraste i preuzme svoju ulogu.

Vrtni sljez nedvojben je cvjetni znak pravoga ljeta. Svojim visokim kopljima okićenim raznobojnim ‘‘traturima‘‘ od davnina stoji ispred obiteljskih kućica, najčešće s vanjske strane ograde. Oni dužega pamćenja prisjetit će se - što je kućica bila manja, to je bila ljepše oličena, a ‘‘cvjetna straža‘‘ ispred nje viša i naočitija.

I danas je mnogo vlasnika okućnica koji vole ovu lijepu vrtnu biljku. U narodu je i imena za vrtni sljez dosta: od trahtura do lepih dečkih ili čak isuseka. Pojavio se i kultivirani sljez, manje moćnih stabljika, ali zato ‘‘duplih‘‘ cvatova.

Uzgaja se iz sjemenja, a sije se od proljeća do kraja ljeta, može i prije u posude ili izravno na otvoreno. Prve godine razvija samo lisnatu rozetu s malim listovima. Druge godine razvija mnogo veće listove i tijekom ljeta potjera visoku cvjetnu stapku (i više od dva metra) i obilno cvate velikim cvjetovima – novi cvjetovi stalno nastaju na vrhu biljke.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...