Dome slatki dome
INTERIJERI

Sjedeće garniture za moderan dom
Objavljeno 2. svibnja, 2019.
Odabir klub garniture vrlo je važan, jer utječe na udobnost sjedenja i stil interijera

Sjedeća garnitura je dominantan element opreme dnevnog boravka. Dizajn i boja, kao i materijal od kojega je načinjena, snažno ju definiraju u prostoru. Osim dizajnerskih značajki izuzetno je bitna udobnost sjedeće garniture, kao i ergonomske značajke koje moraju biti prilagođene osobama različite tjelesne građe.


Jedna od najvećih dilema pri uređenju dnevnog boravka je odabir sjedeće garniture koja najčešće određuje (ili uvelike utječe) na stilsku pripadnost interijera. Odabir garniture za sjedenje ovisi ponajprije o željama i zahtjevima onih koji će ju koristiti, ali postoje i opća pravila kojih se treba pridržavati da bi odabir bio što kvalitetniji.

Kombinacije

Dimenzije garnitura su različite, a osnovni oblici nude se kroz kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja. Dobra rješenja za manje stambene prostore različiti su modeli sofa i kauča. Jedan od važnih zahtjeva koji se postavlja pri odabiru garniture jest zadovoljenje potrebe za pomoćnim ležajem koji se stvara razvlačenjem iste. Pomoćni ležaj najčešće je imperativ pri opremanju manjih stambenih prostora u kojima dnevni boravak dobiva povremeno ulogu sobe za goste.


Načini razvlačenja klub garnitura i njihovog pretvaranja u pomoćni ležaj različite su. Potrebno je istaknuti da ovakav tip ležaja nije za stalno nego samo povremeno spavanje, jer se nikada ne može postići kvaliteta spavanja kao na pravilno odabranom madracu i podnici.
Pomoćni ležaj

Pomoćni ležaj osigurava se izvlačenjem ili spajanjem dodatnog dijela, klik-klak sistemima otklapanja i drugim sofisticiranim načinima koji osiguravaju brzu i jednostavnu transformaciju klub garniture u ležaj.


Kada se govori o kvaliteti sjedenja, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Jedan od njih je tvrdoća sjedenja. Iako vam je ponekad ugodno sjesti u meku garnituru, postavlja se pitanje, hoće li vam biti jednako ugodna nakon dužeg sjedenja.


Na konačan odabir trebale bi utjecati prostorne mogućnosti. Kutna garnitura zauzima manje mjesta od kombinacije trosjeda i dvosjeda.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana