Osijek
MLADI MIROTVORCI IZ VUKOVARA, DELNICA I ZAGREBA U OSIJEKU

Grad Osijek prvi u Hrvatskoj
potpisao Povelju za potporu
Forumu Mirotvorna škola
Objavljeno 29. travnja, 2019.

Višednevni studijski program simboličnog naziva "Mir je u našim rukama", u sklopu kojega su dobitnici priznanja "Mirotvorna škola za 2018. godinu" posjetili Slavoniju i Baranju, doveo je jučer nekolicinu mladih mirotvoraca i do osječke Gradske uprave gdje ih je primio zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota. Riječ je o učenicima Ekonomske škole Vukovar, Srednje škole Delnice i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba, koji su na desetoj obljetnici nagrade "Krunoslav Sukić", zbog svoga dalekosežnog utjecaja na zajednicu zavrijedili titulu mirotvorne škole koju dodjeljuje osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

- Nagradu "Mirotvorna škola" dodjeljujemo od 2015. godine, kada smo shvatili da mnogo hrvatskih škola radi na kulturi mira, pa sada, uz naše priznanje, taj koncept mogu razvijati kao svoj identitet - ukazala je Katarina Kruhonja iz organizacijskog Odbora mirovne nagrade "Krunoslav Sukić", naglašavajući kako je do sada za ovo vrijedno priznanje bila nominirana 51 škola, dok trenutačno 15 hrvatskih škola nosi tu titulu.

Kako svaka škola na jedinstven način pridonosi kulturi mirotvorstva, tako primjerice i malena Srednja škola Delnice surađuje sa skloništem za nezbrinute životinje u Liču, dok pokraj brige za okoliš, sudjeluje i u humanitarnim aktivnostima Crvenog križa, što je u posjetu osječkoj Gradskoj upravi otkrila učenica Ema Bukovac.

- Kao članovi niza projekata, na lokalnoj i nacionalnoj razini, čast nam je nositi ovu titulu za mir i prosperitet, jer je i naša religija usmjerena miru i blagostanju - rekao je Davud Mašinović, maturant Islamske gimnazije, koja njeguje međureligijski dijalog i brišući predrasude gradi povjerenje u zajednici. U takvom tonu je nastavila i Željka Mašić, maturantica iz Vukovara, istaknula kako je prihvaćanje razlika temeljni segment mirotvorstva, jer u njezinoj školi ćirilica i latinica "žive zajedno", dok odijeljeni razredi grade povezanost različitim aktivnostima.

Naposljetku, treba napomenuti kako je dolazak mladih mirotvoraca u Osijek poslužio i za potpisivanje Povelje za potporu i priznanje Forumu Mirotvorna škola.

- Osijek je prvi grad u RH koji potpisuje ovakvu povelju kojoj je cilj osnaživanje, povezivanje i umrežavanje škola, institucija, civilnog društva i jedinica lokalne samouprave za razvoj i jačanje kulture mirotvorstva - zaključio je zamjenik Piližota, podsjećajući kako iz Osijeka dolazi najveći broj škola, ali i većina udruga koje sudjeluju u Forumu. M.Mandić
Iz Osijeka dolazi najveći broj škola, ali i većina udruga koje sudjeluju u Forumu Mirotvorna škola
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike