Kultura
ZAVRŠENO 11. EPTA NATJECANJE

Apsolutna pobjednica za najbolji plasman je Rose McLachlan
Objavljeno 30. travnja, 2019.
Nagradu EPTA-e dobio je Zvjezdan Vojvodić koji će nastupiti na svečanom koncertu otvorenja sljedećega EPTA natjecanja

Vezani članci

11. EPTA NATJECANJE U GLAZBENOJ ŠKOLI

Koncert posvećen prof. Sekošanu

NATJECANJE ZA MLADE PIJANISTE "DORA PEJAČEVIĆ"

Osijek je 11. put domaćin elitnoga EPTA natjecanja

Koncertom nagrađenih, održanim u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, završilo je ovogodišnje, 11. EPTA međunarodno natjecanje za mlade pijaniste "Dora Pejačević". Ovo renomirano pijanističko natjecanje u Osijeku se organizira već dvadeset godina (bijenalno), a od ove godine nosi ime znamenite hrvatske skladateljice. Pokrovitelji ovogodišnjeg EPTA natjecanja bili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Gradsko poglavarstvo grada Osijeka, EPTA Hrvatska, Glazbena škola Franje Kuhača Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica grada Osijeka. Uz pokrovitelje, u organizaciji i provedbi natjecanja uvelike su pomogli i brojni sponzori.



Pijanisti i pedagozi

Ovogodišnje EPTA natjecanje održavalo se u četiri kategorije određene prema starosnoj dobi natjecatelja. Trajalo je pet dana tijekom kojih se publici i međunarodnom ocjenjivačkom sudu sastavljenom od vrsnih pijanista i pedagoga (Goran Filipec/Hrvatska, Ida Gamulin/Hrvatska, Marco Giovanetti/Italija, Oliver Kern/Njemačka i Natalia Trull/Rusija), predstavilo 48 mladih pijanista iz deset zemalja. Najuspješnije natjecatelje ocjenjivački je sud nagradio glavnim i posebnim nagradama.


U A kategoriji (11 godina i mlađi) treću (3.) nagradu osvojili su: Nuo Cheng (Kina/Hrvatska, prof. Darija Vlajnić), Jan Borak (Hrvatska, prof. Lea Šantek), Naida Ljevaković (Bosna i Hercegovina, prof. Suzana Bevanda-Sijarić), Agata Ćuk (Hrvatska, prof. Petra Lelas Garača), i Ivan Juranko (Hrvatska, prof. Lea Šantek). Drugu nagradu osvojile su dvije natjecateljice iz Hrvatske – Ivana Benčić (prof. Andrea Milohanić), i Hella Huzjak (prof. Dino Kalebota). Prvu nagradu osvojile su Eva Goreta iz Hrvatske (prof. Ivana Goreta), i Viktória Kádár iz Mađarske (prof. Erika Becht), koja je pobjednica kategorije.


U B kategoriji (13 godina i mlađi) predstavilo se 15 natjecatelja. Treću nagradu dobila je Klara Volenik iz Hrvatske (prof. Mirjana Dizdarević Bjelajac), drugu nagradu Mark Amelchenko iz Rusije (prof. Farida Nurizade), a prvu nagradu Natali Ružić iz Hrvatske (prof. Nataliya Marycheva i prof. Jasna Kvaternik - Janković) te Daniyl Tyurin iz Rusije (prof. Daniil Tsvetkov) koji je pobjednik kategorije.


Među izvrsnim kandidatima u C kategoriji (16 godina i mlađi) treću nagradu osvojili su Katarina Malbaša iz Srbije (prof. Arleta Štrangarić - Šteta, prof. Miroslav Popović, prof. Nikola Radaković, prof. Jacques Rouvier) i Fedor Davydov iz Rusije (prof. Ilya Ovchinnikov). Prvu nagradu osvojilo je troje natjecatelja: Zvjezdan Vojvodić iz Hrvatske (prof. Ivanka Kordić), Stipe Prskalo iz Hrvatske (prof. Srebrenka Crnković Završki), i pobjednica kategorije Rose McLachlan iz Velike Britanije (prof. Murray McLachlan i prof. Helen Krizos).


Od sedam najstarijih kandidata koji su se prijavili u dvoetapnu D kategoriju (19 godina i mlađi), u drugu etapu natjecanja plasiralo se troje mladih pijanista. Mia Pečnik iz Hrvatske (prof. Ivanka Kordić), i Matija Drofenik iz Slovenije (prof. Andrea Seljan Drofenik i prof. Jelica Kuzmin), osvojili su drugu nagradu, dok je četrnaestogodišnja Ruskinja Olga Ivanenko (prof. Daniil Tsvetkov), osvojila prvu nagradu i pobijedila u kategoriji.
Dorine minijature


Nakon preslušavanja svih kandidata ovogodišnjeg natjecanja Ocjenjivački sud nagradio je Miju Pečnik također novom nagradom "Dora Pejačević" za najbolju izvedbu zadane minijature hrvatske skladateljice.


Nagradu EPTA-e - nastup na koncertu laureata EPTA-e - dobio je Zvjezdan Vojvodić, šesnaestogodišnji pijanist iz Hrvatske, koji će nastupiti na svečanom koncertu otvorenja sljedećeg EPTA natjecanja. Apsolutna pobjednica za najbolji plasman u svim kategorijama ovogodišnjeg natjecanja je Rose McLachlan iz Velike Britanije.


Uime ravnateljice Glazbene škole Franje Kuhača Osijek Sunčane Bašić, prof., svečani koncert laureata natjecanja otvorila je prof. Ivančica Hinek. Pozdravnim govorom obratila se publici, ocjenjivačkomu sudu i svim natjecateljima čestitajući kako nagrađenima, tako i svim sudionicima natjecanja koji su na ovom cijenjenom međunarodnom natjecanju dugogodišnje tradicije pokazali rezultate marljivoga rada ostvarene uz neprocjenjivu pomoć i podršku svojih klavirskih pedagoga.
Publici i natjecateljima se potom, posebno toplim riječima obratila i predsjednica EPTA-e Hrvatske Ida Gamulin, zahvalivši članovima ocjenjivačkoga suda na profesionalnom pristupu radu i prosuđivanju tijekom cijeloga natjecanja te djelatnicima Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, ravnateljici Sunčani Bašić i pročelnici klavirskoga odjela Goranki Šenk na pripremi i odličnoj organizaciji natjecanja. Čestitajući svim sudionicima, a posebice nagrađenima na visokoj razini izvedbi koje smo imali priliku čuti, poželjela im je mnogo uspjeha i sreće na putu prema cilju koji su si sami postavili, uz molbu da taj cilj uvijek bude u službi glazbe i umjetnosti. Nakon svečane dodjele nagrada uslijedio je završni koncert svih laureata natjecanja.

Stanka Džambić/Ivančica Hinek

Tjedan prožet emocijama i uzbuđenjima
Gotovo puni tjedan klavirske glazbe, prožet emocijama i uzbuđenjima, počeo je izvrsnim koncertom pobjednika prošlogodišnjega, 10. EPTA natjecanja, mladoga albanskoga pijanista Konstandina Tashka u Arheološkom muzeju, a završio svečanim koncertom laureata ovogodišnje 11. EPTA-e. Kostandin Tashko pobjednik je C kategorije 2017. Trenutačno je student 3. godine na tršćanskom glazbenom konzervatoriju Giuseppe Tartini, dobitnik mnogih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, redovito pohađa majstorske tečajeve renomiranih pedagoga. Na koncertu otvorenja EPTA-e publika je čula skladbe F. Liszta, A. Scriabina i M. Ravela te u dodatku Chopinovu etidu.
DODIJELJENE posebne diplome i nagrade
Osim glavnih nagrada dodijeljene su i posebne diplome i nagrade. Diplomu Ira Švarc za najbolju izvedbu skladbe J. S. Bacha dobili su Natali Ružić (u B kategoriji), Stipe Prskalo (C) te Matija Drofenik (D). Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja dobili su Lucija Čehok iz Hrvatske (prof. Lea Šantek) u B kategoriji, Zvjezdan Vojvodić (C) i Olga Ivanenko (D). Ove godine prvi put dodijeljene su i dvije nove nagrade. Diplomu Jurica Murai za najbolju izvedbu klasičnog djela Haydna, Mozarta ili Beethovena dobili su Mark Amelchenko (u B kategoriji), Rose McLachlan (C kategorija) i Olga Ivanenko (D kategorija).
48 mladih
IZ DESET ZEMALJA NA NATJECANJU
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike