Crna kronika
KRALI NOVAC UMIROVLJENICAMA PO SLAVONIJI

Podignuta optužnica protiv dvoje lažnih policajaca
Objavljeno 29. travnja, 2019.
Žrtvama su govorili da imaju kod sebe krivotvoreni novac i da ga moraju dati
OSIJEK - Protiv kućanice Branke R. (29) iz Strizivojne i poljoprivrednika Silvija Đ. (28) iz Pitomače podignuta je optužnica zbog više prijevara umirovljenica po Slavoniji. Par se predstavljao žrtvama kao policajci i inspektori koji provjeravaju imaju li umirovljenice krivotvoreni novac.
Osječko Općinsko državno odvjetništvo tereti ih optužnicom da su od 22. studenoga 2017. do 4. siječnja 2018. godine, na području Slavonije, u tri navrata, nakon što se Branka R. lažno predstavljala žrtvama i od njih saznala njihov broj telefona, isti dala Silviju koji je netom nakon toga s mobitela raznih pozivnih brojeva nazivao na fiksni telefon umirovljenice predstavljajući se kao policajac. Govorio je ženama da pripreme novac koji imaju kod sebe i predaju ga policiji kako bi policajci provjerili jesu li novčanice koje imaju krivotvorene. Kada bi umirovljenice povjerovale da je doista riječ o policajcu i pripremile novac, potom bi Branka R. dolazila u njihov dom i predstavljala se kao policajka koju su tobože poslali iz policije, te uzela novac.


Tako je 22. studenoga 2017. godine Silvijo s mobitela nazvao žrtvu Katicu D. i lažno joj se predstavio kao da zove iz inspektorata rekavši da zna da je umirovljenica i da su banke isplaćivale umirovljenicima lažne novčanice. Nakon što mu je žrtva rekla da kod sebe ima 600 eura i 300 kuna, on je rekao da će poslati inspektoricu koja će to pregledati, uslikati i izdati joj potvrdu s kojom će moći u FINA-i dobiti druge novčanice. Potom je u dom umirovljenice došla Branka R., koja se lažno predstavila kao inspektorica, pojašnjavajući da je prethodno zvao njezin kolega. Katica D. predala je prevarantici novčanice u apoenima od 500 i 100 eura, te dvije novčanice u apoenima od 200 i 100 kuna. Nakon što je prevarantica izišla iz kuće, žrtva je istrčala za njom i počela vikati da joj vrati novac. Branka R. se uplašila glasnog inzistiranja žrtve bojeći se da ne bude razotkrivena, pa je vratila preuzeti novac u ukupnom iznosu od 4830 kuna.


No, druge dvije žrtve nasjele su na priču do kraja i tako ostale bez svoje ušteđevine.


Naime, 30. prosinca 2017. godine, u Svetoblažju, Silvijo Đ. je preko mobitela nazvao žrtvu Dobrinku G. te joj se lažno predstavio kao policajac i rekao da su uhvatili dvije ženske osobe koje idu okolo i krivotvore novac te da ako ima novca, preda ih njima kako bi provjerili je li riječ o krivotvorinama. Žrtva Dobrinka G. povjerovala je u njegovu priču i rekla da ima 15.000 kuna, a Silvijo joj je rekao da će poslati policajca po novac. Nakon kraćeg vremena u dom žrtve stigla je Branka R. rekavši da je policajka i preuzela navedenih 15.000 kuna. Nakon toga prevarantica je otišla, a novac su ona i Silvijo zadržali.


Pet dana poslije, 4. siječnja 2018. godine, u Beravcima, Silvijo je preko mobitela na fiksni telefon nazvao Mariju K. i predstavio se kao policajac, rekavši joj da joj je pri podizanju mirovine u banci isplaćen krivotvoren novac, zbog čega će doći policija k njoj i preuzeti ga kako bi ga odnijela u FINA-u, a novac će joj sutradan vratiti. Marija K. povjerovala je u tu priču i kada je Silvijo došao u njezin dom i ponovno joj se predstavio kao policajac, dala mu je četiri novčanice u apoenu od sto eura i deset novčanica u apoenu od 200 kuna. Ovom prijevarom Marija K. oštećena je za 4980 kuna.


Branka R. pred istražiteljima se branila šutnjom, no Silvijo Đ. je rekao da se ne osjeća krivim za ono što ga se optužnicom tereti. Rekao je da je točno da prolazi svakud jer skuplja sekundarne sirovine i, budući da nije iz Slavonije, i ne zna gdje se točno nalazi. Za Branku je rekao da je s njom u ljubavnoj vezi.
Međutim, policijski istražitelji dali su si truda te su pregledali sve moguće nadzorne kamere gdje su se okrivljeni navedenih datuma kretali. Pronašli su i mobitele i kartice s kojima su pozivali žrtve i utvrdili da su koristili 30 mobitela s različitim IMEI brojevima i SIM karticama, da je u komunikaciji korišteno 45 različitih SIM kartica s pripadajućim telefonskim brojevima te da su se osim SIM kartica hrvatskih teleoperatera koristile i SIM kartice iz susjedne Bosne i Hercegovine. Sandra Lacić
ODVJETNIŠTVO TRAŽI ZA OBOJE ZATVOR
Odvjetništvo za Branku R. traži od suda da joj se izrekne kazna zatvora u trajanju od dvije godine, a Silviju Đ. u trajanju od godine i osam mjeseci, i to imajući u vidu činjenicu da su Branka R. do sada u sedam navrata, a Silvijo Đ. u jednom slučaju, osuđivani zbog istovrsnih kaznenih djela protiv imovine, da su ova kaznena djela počinili u roku kušnje te da su pri počinjenju djela iskorištavali bespomoćnost isključivo osoba starije životne dobi, uzevši im pri tome svu ušteđevinu koju su u tom trenutku imale kod sebe. Odvjetnišvo predložene kazne smatra razmjernim stupnju njihove krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja. Silvijo je osuđivan i u Mađarskoj zbog protuzakonitog prebacivanja preko granice, no osuđivan je i u Virovitici i Zagrebu. Branka je osuđivana u Zadru, Našicama, Virovitici...
Koristili su u komunikaciji 30 mobitela s različitim IMEI brojevima i 45 različitih SIM kartica
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike