Zdravlje
EKSPERIMENT

Djeca s autizmom se lakše snalaze uz Google naočale
Objavljeno 29. travnja, 2019.
Djeca s autizmom mogu lakše razumjeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama s pomoću Google naočala uparenih s aplikacijom na pametnom telefonu, pokazuje mali eksperiment.Eksperiment je obuhvatio 71 dijete u dobi od 6 do 12 godina, koje je bilo u standardnom programu za autizam koji koristi strukturirane vježbe, poput kartica s licima koja pomažu djeci da prepoznaju različite emocije. Skupina od 40 djece dobila je na korištenje sustav ‘‘Supermoćne naočale‘‘ - naočale s kamerom i zvučnikom koje su slale informaciju o tome što su djeca vidjela i čula u aplikaciji na pametnom telefonu, koja je kreirana da im pomogne da otkriju o kakvoj se društvenoj interakciji radi i da odgovore na nju.

Dok djeca s autizmom mogu imati problema s prepoznavanjem i odgovorima na emocije, aplikacija im odmah daje povratnu informaciju i pomaže u jačanju njihovih vještina.Nakon šest tjedana korištenja "Supermoćnih naočala" po 20 minuta četiri puta tjedno, djeca koja su koristila ovaj oblik digitalne potpore imala su bolje rezultate na testovima socijalizacije, komunikacije i ponašanja. Uz ‘‘Supermoćne naočale‘‘ ‘‘djeca se uče posezati za društvenim interakcijama, da su lica zanimljiva i da mogu svladati što im ta lica govore‘‘, kaže voditelj istraživanja Dennis Wall sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

Naočale služe kao prevoditelj, a aplikacija se oslanja na umjetnu inteligenciju u nuđenju povratne informacije, koja pomaže djetetu pratiti emocije na licu i razlikovati ih. Kad dijete pogleda nečije lice, zasvijetli zelena boja i potom aplikacija s pomoću emojia kaže djetetu koju emociju vidi, je li riječ o sreći, ljutnji, strahu ili iznenađenju.H
Najčitanije iz rubrike