Osijek
ENOGASTRONOMIJA

Restoran i vinarija Josić vrhunski su brend Baranje
Objavljeno 27. travnja, 2019.

Restoran vinarije Josić jedan je od najvažnijih brendova Baranje, koja je u proteklih desetak godina izgradila jednu od najljepših i najuspješnijih turističkih priča kontinentalne Hrvatske.

Restoran koji je za svoj rad primio više vrijednih nacionalnih nagrada smješten je u šarmantnom i pitoresknom Zmajevcu, u vrlo lijepom surduku, u nekoliko gatora uređenih u tradicijskom stilu. Najveće priznanje restoran dobiva gotovo svakodnevno - reći će kod Josića - to su zadovoljni gosti koji se redovito vraćaju. Jer posjet restoranu vinarije Josić jedinstven je događaj koji gostima omogućuje da svim osjetilima uživaju u ugodnom i toplom ambijentu, izvrsnim vinima, hrani i naposljetku kulturi panonskog podneblja. Josići su dobrim dijelom uspjeli iskoristiti ono najbolje što su stoljećima u Baranji u zajedničkom životu stvarali Hrvati, Mađari, Srbi, Nijemci...

Gostima se služe vina iz vlastite vinarije, a za pripremu hrane služe se namirnicama malih proizvođača s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u neposrednoj okolici. Budno prateći suvremene gastronomske trendove tradicionalne delicije interpretirane su na nov, intrigantan i uzbudljiv način.

Posebna se pažnja poklanja sljubljivanju hrane i vina. Izvrsno se tako sljubljuju recimo Carpaccio od dimljenih pačjih prsa na podlozi od salate sa slanim sirom te Josićev rosé bogatih voćnih aroma. Ili marinirana dimljena riječna riba na podlozi od salate, prelivena dresingom od paprike uz pinot sivi. Božanstven je file smuđa s tikvicama, gljivama i sočnom palentom sa žara uz koje odlično prija graševina ili file smuđa punjen sirom uz poznati Josićev Cuvee. Cuvee se odlično sljubljuje i uz divljač pirjanu u povrću s umakom od gljiva i brusnica, kao i uz patku ispod peke. Uz flambirana gusja jetra u umaku od konjaka ne zna se što je bolje - traminac, chardonnay ili pinot sivi. Vina kasnih berbi ili izbornih berbi prosušenih bobica božanstveno se stapaju u ustima uz hladnu kremu od kestena ili lješnjaka s umakom od šumskog voća, kao i uz Josićev specijalitet - kruške punjene kremom od sira i lješnjaka u umaku od vina...

Igor Mikulić
Možda ste propustili...

BIVŠI UČENICI TRGOVAČKE ŠKOLE

Obilježili pola stoljeća mature

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas