Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL VOKALNE GLAZBE

Premijera "Čarobne frule" u osječkom HNK-u otvara 7. Intervox
Objavljeno 27. travnja, 2019.
Završnica 2. etape 5. kategorije u nedjelju, 5. svibnja, u 10 sati u HNK-u, a u podne proglašenje pobjednika svih kategorija

Vezani članci

MEĐUNARODNO PJEVAČKO NATJECANJE UMJETNIČKE AKADEMIJE

Čak 99 mladih pjevača na 6. natjecanju “Lav Mirski”

5. INTERVOX I PJEVAČKO NATJECANJE “LAV MIRSKI”

U Osijek stiže više od 100 izvrsnih mladih pjevača iz osam europskih zemalja

POPRATNI PROGRAM 4. MEĐUNARODNOG FESTIVALA VOKALNE GLAZBE INTERVOX

Češkom udaraljkašu Tomašu Ondrušeku pridružili se osječki studenti glazbe

Operu Čarobna frula (Die Zauberflöte) W. A. Mozarta premijerno će u nedjelju, 28. travnja, u 19 sati koncertno izvesti operni ansambl Opera Pannonica, zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Simfonijski orkestar fakulteta umjetnosti Pečuh. Izvedbom u HNK-u u Osijeku ravnat će dirigent Balázs Kocsár, glazbeni ravnatelj Mađarske nacionalne opere iz Budimpešte.


Na sceni će biti gotovo sto izvođača i bit će to službeni početak 7. izdanja festivala InterVox, Međunarodnog festivala vokalne glazbe u organizaciji AUKOS-a, ponosno su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavili izv. prof. mr. art. Berislav Jerković, umjetnički voditelj festivala i predsjednik ocjenjivačkog suda, Marko Sesar, tajnik festivala, te producentica Majda Milinović. Bogat su i intenzivan program i ove godine pripremili i za sudionike i posjetitelje, za koje je ulazak na sve besplatan. Itekako su ponosni na koprodukcijsku međunarodnu suradnju, koja otvara festival.


Jedan od najpoznatijih opernih naslova, napisan prema njemačkom libretu Emanuela Schikanedera, a koji u dva čina donosi priču o borbi dobra i zla te pobjedi ljubavi i iskrenosti, izvest će se u koprodukciji Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka i Fakulteta umjetnosti Pečuh. U solističkim će ulogama nastupiti pjevači opernog ansambla Opera Pannonica, čiji je umjetnički voditelj dr. sc. Berislav Jerković (Tamino - Stevan Karanac, Pamina - Anja Papa, Kraljica noći - Nina Dominko, Sarastro - Máté Szécsi, Papageno - Blaž Galojlić, Prva dama - Iva Herman, Druga dama - Valentina Fridrich, Treća dama - Filipa Lovrić-Caparin, Prvi dječak - Maja Cvijanović, Drugi dječak - Nives Lazar, Treći dječak - Iva Milas, Govornik - Berislav Jerković, Monostatos/Prvi oružnik - Igor Krišto, Drugi oružnik: Blaž Galojlić, Papagena: Iva Herman).


Uz ansambl Opera Pannonica nastupit će i zbor AUKOS-a - dirigentica dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković. U izvedbi koja broji gotovo stotinu izvođača sudjelovat će i Simfonijski orkestar Fakulteta umjetnosti iz Pečuha. Realizaciji opere pomogli su HNK u Osijeku i Generalni konzulat Mađarske u Osijeku. Ulazak je slobodan, uz predočenje revers ulaznice koje je moguće preuzeti u radnom vremenu blagajne HNK.

Festival se nastavlja u utorak, polaganjem cvijeća na grob Lava Mirskog (po kojem je pjevačko natjecanje i dobilo ime), a u četvrtak su prve etape natjecanja. Voditelj Jerković ponosan je na impresivnu brojku od 86 natjecatelja, koji stiži iz regionalnog i šireg europskog kruga, a među njima su učenici, studenti i već afirmirani završeni pjevači, koji se još uvijek žele dokazivati. O njihovim će nastupima odlučivati međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih aktivnih glazbenika i pedagoda. Na čelu s prof. Jerkovićem, u žiriju su i Nikola Kitanovski (tenor i profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu), Martina Gojčeta Silić (docentica na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu), Christian Bester (bariton iz SAD-a, podrijetlom iz Južnoafričke Republike), Vedrana Šimić (docentica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu), Zorana Latković (Podgorica) te maestro Filip Pavišić (HNK u Osijeku). Oni će odlučivati o najboljima u sedam kategorija. Posebnost Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski je ta što jedino u Hrvatskoj ima kategoriju mjuzikl, napomenuo je prof. Jerković, istaknuvši kako je završnica 2. etape 5. kategorije u nedjelju, 5. svibnja, u 10 sati u HNK-u, nakon čega u podne slijedi proglašenje pobjednika svih kategorija i prigodan progam. Nakon natjecanja slijede tri dana masterclassova, koncerata, a svi su sadržaji otvoreni za javnost i besplatni.
Narcisa Vekić
SESAR: DO SADA NIJE BILO PRITUŽBI
Tajnik Marko Sesar ističe da ih raduje konstantan veliki odaziv natjecatelja. Organizatorima je želja učiniti im boravak u Osijeku ugodnim, a odaziv potvrđuje da su uspjeli. Natjecatelji dolaze sjajno pripremljeni, pa je natjecanje na visokoj umjetničkoj razini. Do sada nitko nije imao primjedbi i iznenađeni su, dodaje ponosno Marko Sesar, o čemu sve organizatori vode računa. Ponosna je i producentica Majda Milinović što upravo operom otvaraju festival, kao i zbog činjenice da im se natjecatelji vraćaju. Sve to diže kvalitetu natjecanja i festivala na visoku profesionalnu i umjetničku razinu.
NAGRADA HNK
I ove su godine organizatori pripremili nagrade za pobjednike kategorija, a jedna od nagrada tradicionalna je koju dodjeljuje intendantica HNK, Dražena Vrselja, a riječ je o sudjelovanju u nekom od glazbenih programa ovoga kazališta. Najčešće je to Lipanjska operna noć.
"Čarobnom frulom" ravna maestro Balázs Kocsár, glazbeni ravnatelj Mađarske nacionalne opere iz Budimpešte
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike