Svijet
SUSRET PUTINA I KIMA JONG-UNA

Sjeverna Koreja je u potrazi za saveznicima
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njihovom prvom sastanku održanom u četvrtak u Vladivostoku, dodajući da se nada "plodonosnim i konstruktivnim" raspravama u budućnosti, prenose ruski mediji. "Razgovarali smo o povijesti naših međudržavnih odnosa, aktualnoj situaciji i izgledima za razvoj bilateralnih veza", rekao je Putin. "Razgovarali smo i o situaciji na Korejskom poluotoku i razmijenili stajališta o mjerama koje treba poduzeti kako bi se stvorili bolji izgledi za poboljšanje situacije", kazao je ruski predsjednik.


Summit Kima i Putina imao je namjeru pokazati da SAD nije jedina sila s utjecajem koji je dovoljno jak da bi se Pjongjang primorao na pregovore o svom nuklearnom programu. Putin je potvrdio da je bilo riječi o stanju na Korejskom poluotoku i nuklearnom pitanju, a Kim je dodao da je to "pitanje za koje je svijet jako zainteresiran".


Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači.


Dmitrij Trenin, direktor moskovskog Carnegie Centra, ocijenio je uoči summita Kima i Putin da taj susret "neće polučiti nikakve značajne rezultate". "Ovo je zapravo popratni ‘show‘ u sagi Pjongjanga i Washingtona kojemu se ne nazire kraj. Rusija će nastojanjem da se pokaže relevantnom silom pokušati zaraditi diplomatske bodove, dok će Sjeverna Koreja htjeti pokazati da ima i druge opcije", smatra Trenin. H
Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike