Osijek
SASTANAK KOORDINACIJE U ŽUPANIJI

Gotova jedinstvena strategija
za borbu protiv komaraca!
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Iako je Kopački rit epicentar komaraca, čak i veći problem predstavljaju nebriga i neznanje građana, upozorio je župan

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić održao je jučer s gradonačelnicima i načelnicima još jednu koordinaciju na kojoj su, uz prezentaciju objedinjenog strateškog upravljanja županijom, usklađivanja prostornih planova s digitalnim katastrom, upisa prava vlasništva nad državnom imovinom te novih informacija o regionalnom centru za gospodarenje otpadom Orlovnjak, u središtu pozornosti bili komarci koji su proteklih dana ponovo počeli terorizirati građane.

- Sada, u travnju, počinje ozbiljna bitka. Komarce svi osjećamo na svojoj koži, oni su, u sezoni, može se tako reći, problem broj jedan u Slavoniji i Baranji. Stoga se definitivno moramo sustavno strateški početi boriti protiv te napasti, pa načelnici, gradonačelnici, ali i svi građani naše županije moraju znati kako pristupiti tom problemu jer neki naši potezi, ponašanja i navike pridonose rasprostranjivanju komaraca - rekao je na početku koordinacije župan Anušić, naglasivši kako Kopački rit jest epicentar komaraca, ali prema njemu, kao i brojnim stručnjacima, veći problem predstavljaju nebriga i neznanje građana koji svojim neodgovornim ponašanjem onemogućuju učinkovitu prevenciju.

Program kontrole
Podrumi, kanalizacijski sustavi, stare gume i bačve ispunjene vodom, upućuje Anušić, tijekom proljeća i ljeta postaju leglima komaraca, zbog čega su na jučerašnjem sastanku koordinacije, s naputcima za njihovo suzbijanje, stručnjaci predstavili temeljitu strategiju na kojoj su radili proteklih godinu dana.

- Naš je glavni cilj strategija iz koje će proizići jedinstveni sustav kontrole komaraca na području županije. Naime, strategija objedinjuje sve jedinice lokalne samouprave na provođenju kontrole, a dalje nam je u planu i uspostavljanje jedinstvene županijske organizacije koja će u bliskoj budućnosti voditi cjelokupan program kontrole - objasnila je dr. sc. Nataša Turić, s Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, koja je u ulozi predsjednice Povjerenstva za koordinaciju kontrole komaraca u OBŽ-u otkrila kako je prijedlog spomenute strategije već izrađen, još samo treba biti prihvaćen na Županijskoj skupštini. Turić je istaknula i kako će Povjerenstvo već ovoga ljeta pokušati mobilizirati jedinice lokalne samouprave da se u što većem broju uključe u program kontrole, kako bi se sljedeće godine mogli usredotočiti i na uključivanje Kopačkog rita izradom topografskih podloga, u suradnji s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama, jer je još potrebno pokrenuti ishodovanje dozvole za provođenje bioloških tretmana nad komarcima u tom baranjskom parku prirode.

Prekogranični projekt
O preporukama u pogledu suzbijanja komaraca i prevencije bolesti koje prenose, načelnicima i gradonačelnicima govorio je dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ-a OBŽ-a, upućujući na Interreg IPA projekt prekogranične suradnje sa Srbijom.

- Komarci nisu samo osječki, ni samo hrvatski problem, oni su kao vektori, prijenosnici bolesti, globalni problem, tako da im mi pristupamo s međunarodnog aspekta. Na prostoru našeg grada i županije već smo krenuli s monitoringom, a što se tiče prvih tretmana suzbijanja, koji ovise o vremenskim uvjetima, planiramo izdati preporuke za tretiranje na određenim lokacijama nakon idućeg tjedna, za kada se prognozira kišno razdoblje - otkriva Brdarić. Napominje kako ovaj projekt podrazumijeva i edukaciju lokalnog stanovništva za borbu u kućanstvu, a u planu je i izrada web-alata koji će služiti u izrađivanju prognostičkih karata za predikciju i prevenciju bolesti koje prenose komarci.

Marko Mandić
Projekt Orlovnjak kreće u realizaciju
Milan Kamenko, predsjednik uprave tvrtke EKOS d.o.o., govorio je o regionalnom centru za gospodarenje otpadom Orlovnjak.

“Krećemo u realizaciju projekta nakon što smo u srpnju prošle godine osigurali 15 milijuna nepovratnih sredstava. Ovih se dana radi na obradi pristiglih ponuda, pa se nadamo da ćemo u svibnju znati tko će izrađivati projektno-tehničku dokumentaciju, kada će se riješiti pitanja poput idejnog rješenja centra i njegova utjecaja na okoliš. Nadamo se da bi prvi otpad na Orlovnjak mogao stići 2024. godine”, prognozira Kamenko.
DIGITALNI OBLIK
Sastanak je poslužio i za prezentaciju informatičkog sustava OBŽ-a, preko kojega građani u digitalnom obliku mogu dobiti prostorno-plansku dokumentaciju cijele županije. Uz katastar, topografiju i satelitske snimke, pristup je informacijama dostupan i u tekstualnom obliku.
Komarci nisu samo osječki, ni samo hrvatski problem, oni su kao vektori, prijenosnici bolesti, globalni problem
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike