Regija
UPORNI DO RJEŠENJA PROBLEMA

Ili zabrana za teške kamione ili blokada ceste
Objavljeno 26. travnja, 2019.
Tovarnička načelnica kaže da su spremni "prvo privremeno, a onda posve" blokirati cestu D46
TOVARNIK

U selima nadomak državnoj granici Hrvatska - Srbija, sve od Tovarnika i Ilače preko Banovaca i Đeletovaca pa do Jankovaca prema gradu Vinkovcima, i dalje traže od nadležnih rješenje problema s kojima se suočavaju zbog kolona teških kamiona što na putu ka graničnom prijelazu Tovarnik - Šid, kako navode, "zagušuju" prometovanje, stvaraju buku i smeće, i prijetnja su za sigurnost građana, posebice djece.


- Ne nađe li se rješenje, idemo u prosvjede i nećemo odustajati - kategorična je i jučer bila načelnica Općine Tovarnik, Ruža Veselčić Šijaković.


Načelnica kaže da su spremni na "takvu mjeru" i to "prvo privremeno, a onda posve" blokirati državanu cestu D46.


- Molbe za rješenje problema upućujemo Ministarstvu pomorstva, prometa i infastrukture, kao i Hrvatskim cestama, s kojima pregovaramo još od 2015. Tražili smo da se preusmjere ti silni kamioni, ali sluha za nas nema - kaže tovarnička načelnica koja danas (petak) u najavljenom gostovanju na javnoj nacionalnoj televiziji očekuje i "sučeljavanje" s nadležnima, nadajući se i konkretnim odgovorima na probleme spomenutih sela.


- Više im nismo ništa slali, ne vrijedi, i ne znam koliko sam dosad e-mailova uputila - kaže načelnica o korespondenciji s mjerodavnima koje, kako je rekla, kani pozvati "u Tovarnik na kavu, u tamošnje lokale uz cestu D46, ali ne kavu s mlijekom već prašinom" kako bi se "na terenu, umjesto iz ureda, uvjerili u kakvim su (ne)uvjetima ljudi prisiljeni živjeti".


- Neka vide je li to štetno za okoliš i za ljude, neka vide silno smeće i prolaske kamiona kroz crveno svjetlo na semaforu u samom središtu Tovarnika - kazuje, dodajući da se "odluke trebaju donositi ne iz ureda, već uvidom u stanje na terenu".


Veselčić Šijaković kaže i kako je spomenuto ministarstvo nadležno za pitanje odluke da se kamioni u tranzitu teži od 7,5 tona preusmjeravaju na granični prijelaz Bajakovo.


- To što nam se događa je ludilo. Svi mi u ovim selima imamo isti problem, a u dane pred vikend najduže su kolone - kazuje tovarnička načelnica i još jednom naglašava da je "zabrana prometa teških ka miona jedino rješenje". Problema je svjestan i načelnik Općine Nijemci, Vjekoslav Belajević, a posebno je pogođeno selo Banovci.
- Problem je, međutim, cijela prometnica do Vinkovaca koja je značajna poveznica za naše stanovništvo, a nailazi se na kolone i gužve, i nama je to veći problem. Ne mogu ni zamisliti kako je zapravo živjeti ljudima u Tovarniku, gdje im kamioni stoje pred kućama, strojevi ne mogu u polja, a sezona je intenzivnih radova - kaže Belajević i dodaje da "nikoga ne može prozivati", ali i da "problem postoji i treba ga početi rješavati".


Sanja Butigan
Načelnica Tovarnika mjerodavne namjerava pozvati na teren "na kavu, ne s mlijekom, već s prašinom"
STRAH OD GRAĐANSKOG NEPOSLUHA
- Bojim se da se ne dogodi građanski neposluh jer ljudima je dosta - nadomeće načelnica tovarničke općine i dodaje da će prosvjedi i blokada ceste, ako do njih dođe, biti koordinirani i sa zajedničkim istupom svih građana cijele relacije sela do Vinkovaca, uz urednu najavu policiji.

- Prava je sreća da uslijed takve situacije nije bilo više teških nesreća na cestama, iako su u zadnjih, mislim godinu dana, bile dvije sa smrtnom posljedicom, u Mirkovcima i Jankovcima, vezano uz kamione - kaže pak načelnik Općine Nijemci dodajući da "stanovništvo trpi".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike