Novosti
INA OTVORILA PRIJAVE ZA ZELENI POJAS

Sufinanciranje ekoloških projekata već šest godina
Objavljeno 26. travnja, 2019.

Kompanija Ina je šestu godinu zaredom pokrenula natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata pod nazivom Zeleni pojas.

Natječaj je namijenjen organizacijama civilnog društva, javnim obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj koji svoje ideje i projekte mogu prijaviti do 25. svibnja u ponoć. Kako se ističe u priopćenju iz Ine, u proteklih pet godina realizirano je više od 80 projekta koje je Ina sufinancirala s više od milijun i 700 tisuća kuna, a na projektima je sudjelovalo gotovo 2300 Ininih volontera. Posađeno je više od 6300 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te zazelenjen prostor od gotovo 30.000 četvornih metara.

Na predstavljanju ovogodišnjeg natječaja, koje je moderirala Iva Šulentić, dodijeljena je nagrada projektu "Plava vreća 2018." udruge Obala naših unuka, koji je realiziran prošle godine te ocijenjen kao najbolje realizirani projekt u natječaju Zeleni pojas 2017. Udruzi je, osim Inine kartice u vrijednosti od pet tisuća kuna, ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb Filip Pintarić uručio i skulpturu koju su osmislili i izradili učenici škole.

"Projekt Plava vreća je usko usmjeren na jedan problem - naplavno smeće na obali Jadrana, ali široko povezuje mnoge sudionike. U njega su uključeni nautičari, učenici, korporativni volonteri, ljudi dobre volje i ekološki osviješteni. Za uspjeh takvog projekta nužni su sponzori, a kroz Zeleni pojas dobili smo snažan poticaj", rekao je Vlatko Ignatoski, predsjednik udruge Obala naših unuka.

Odluku o odabiru projekata u sklopu Zelenog pojasa 2019. donijet će stručna komisija koju čine Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja, prof. dr. sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić, Marina Burazer, direktorica Korporativnih komunikacija u Ini, i Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini. Jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku.

Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. D.Pav.
Dina Levačić

hrvatska daljinska plivačica

S obzirom na to da provodim puno vremena u moru, nažalost često svjedočim i njegovu onečišćenju te mi je stoga zadovoljstvo što ću biti dio projekta koji potiče očuvanje mora, ali i ostatka prirode u Hrvatskoj.
Najčitanije iz rubrike