Crna kronika
STRAVIČNA PROMETNA NESREĆA KOD BOŠNJAKA

Četvero mrtvih u prevrtanju Škode na autocesti A3
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Nesreću je preživio jedino 28-godišnji suvozač koji je bio vezan pojasom
BOŠNJACI



Stravična prometna nesreća u kojoj su izgubljena čak četiri života dogodila se u četvrtak oko pola sata poslije ponoći, na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, nedaleko od odmorišta Bošnjaci. Sve poginule osobe bile su u osobnom automobilu Škoda Octavia slovenskih registracijskih oznaka. Uzrok kobne nesreće zasigurno je (pre)brza vožnja autocestom. Kako doznaje srpski "Blic" u nesreći su smrtno stradali Aleksandra Janković (43), Žikica Janković (47), Verica Rašić (42) i četrnaestogodišnji dječak N. R. Suvozač Dragan Vučićević (28) iz Beograda prevezen je u vinkovačku bolnicu i za sada je stabilno.


Prema podacima Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Škodi Octavia nalazilo se pet osoba, sve državljani Republike Srbije. Automobil se kretao u smjeru Zagreba.


- U jednom trenutku vozač osobnog automobila izgubio je nadzor nad vozilom i sletio s ceste, potom je udario u zaštinu ogradu uz autocestu. Od siline udara i zadobivenih ozljeda smrtno su stradale četiri osobe, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena - doznaje se od glasnogovornika PU-a u Vinkovcima Domagoja Džigumovića.


Policija navodi i kako je preživjeli suvozač u kobnom trenutku bio jedini koji je koristio sigurnosni pojas.


Prema naime, neslužbenim saznanjima, sve četiri poginule osobe ispale su iz automobila. Informacije do kojih se nakon strašne nesreće moglo doći govore da su, neslužbeno, poginuli 42-godišnji vozač Škode i poginuli 14-godišnjak - otac i sin, dok su dvoje smrtno stradalih putnika, 43-godišnjakinja i 47-godišnjak, supružnici. Ozlijeđeni 28-godišnjak navodno se s njima povezao, no kamo su išli zasad je nepoznato. Navodno su se zajedno vozili preko aplikacije dijeljenja prijevoza.


Kako doznajemo, tri osobe preminule su na mjestu nesreće dok je četvrta, unatoč liječnika u bolnici u Vinkovcima da ju pokušaju reanimirati, preminula. Iz bolnice je potvrđeno da je suvozač lakše ozlijeđen, no u stanju je šoka.


U Škodi su se od siline udara vozila aktivirali zračni jastuci, a navodno je brzinomjer u automobilu ostao na oko 140 kilometara na sat.


I nakon ove kobne nesreće koja je odnijela četiri života, iz PU vukovarsko-srijemske još su jednom naglasili važnost korištenja sigurnosnog pojasa.


- Ponovno želimo naglasiti da je nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od četiri ubojice u prometu na cestama i apeliramo svim vozačima i putnicima da koriste sigurnosni pojas za vrijeme prevoženja u vozilima - navedeno je u policijskom priopćenju. Glasgovornik Džigumović iznio je i "crnu brojku" kako je, od početka 2019. godine do jučerašnjeg dana na prometnicama najistočnije hrvatske županije smrtno stradalo sveukupno devet osoba. - Indikativno je da osim neprilagođene brzine, sedmero smrtno stradalih osoba nije bilo vezano sigurnosnim pojasom - upozorio je Domagoj Džigumović, i dodao kako policija kontinuirano provodi preventivne akcije u tom smislu i upozorava vozače na "četiri ubojice u prometu" - distrakcija (primjerice uporaba mobitela u vožnji), brzina, utjecaj alkohola i nekorištenje sigurnosnog pojasa.
Inače, broj poginulih u prometu u prva četiri mjeseca ove godine isti je kao u tom razdoblju prošle, 2018. godine. Osim teške nesreće prošle noći na autocesti Lipovac - Zagreb, krajnji istok Hrvatske bio je šokiran i prošlog vikenda kada je policija u tri dana zabilježila čak 28 prometnih nesreća, pri čemu su dvije osobe smrtno stradale. Na cesti Nuštar - Cerić tada je pogino 69-godišnji vozač koji je automobilom (pritom nije koristio sigurnosni pojas), sletio s ceste i prevrnuo se na oranicu, a na cesti Ivankovo - Vođinci život je u opasnom zavoju izgubio 43-godišnji motociklist iz Vinkovaca.


Sanja Butigan
PROMETNI STRUČNJAK O NESREĆI
Prometni stručnjak Željko Marušić, urednik autoportala, kaže da tragična nesreća kod Bošnjaka potvrđuje da najtragičnije nesreće nastaju zbog previsoke, odnosno neprilagođene brzine, umora, pospanosti, korištenja mobitela u vožnji i alkohola/droga/lijekova, a posljedice su znatno gore nego što bi trebale, jer se najmanje deset posto osoba na prednjim i više od 50 posto na stražnjim sjedalima ne vezuje sigurnosnim pojasom. Marušić ističe da ova tragedija ukazuje da treba povećati kaznu za nevezivanje sigurnosnog pojasa na 5000 kuna, a za vozača dodatno i tri mjeseca oduzimanja dozvole. Kao jednu od mjera predlaže i kazne od 5000 do 15.000 kuna i oduzimanje vozačke dozvole od tri mjeseca do dvije godine zbog korištenja mobitela u vožnji. Nadalje, Marušić predlaže autoceste premrežiti radarskim kamerama za mjerenje brzine, a prekršitelje kažnjavati na naplatnim kućicama, te noćno ograničenje brzine od 120 km/h.S.L.
Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske još su jednom naglasili važnost korištenja sigurnosnog pojasa.
brzina
BRZINOMJER JE BIO NA 140 KM/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike