Kultura
11. EPTA NATJECANJE U GLAZBENOJ ŠKOLI

Koncert posvećen prof. Sekošanu
Objavljeno 25. travnja, 2019.
U Glazbenoj se školi Franje Kuhača Osijek održava 11. EPTA - Međunarodno natjecanje mladih pijanista, koje od ove godine prvi put nosi ime Dore Pejačević, proslavljene hrvatske skladateljice rodom iz Našica. Iz velikog opusa skladbi te skladateljice izdvajamo ciklus skladbi Život cvijeća, a upravo su Dorine skladbe zadane skladbe ovogodišnjega natjecanja. Svečano je otvorenje EPTA-e održano u Arheološkom muzeju u Osijeku, gdje je svojim pijanističkim umijećem publiku oduševio pobjednik prošle EPTA-e, Kostandin Tashko. Na koncertu je publika čula skladbe F. Liszta, A. Scriabina i M. Ravela te u dodatku Chopinovu etidu.


Večer je pozdravnim govorom otvorila Sunčana Bašić, ravnateljica Glazbene škole, pozdravivši zamjenika župana Gorana Ivanovića Laca i voditeljicu Odsjeka za kulturu Grada Osijeka Danijelu Klobučar. Otvorenju je nazočila i viša savjetnica za umjetničke škole iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alica Hergešić.
Natjecatelje ove godine ocjenjuje stručni ocjenjivački sud u sastavu: Ida Gamulin (Hrvatska), Marco Giovanetti (Italija), Oliver Kern (Njemačka), Natali Trull (Rusija) i Goran Filipec (Hrvatska). Oni su kandidate ocijenili i nagradili. Tako su Viktorija Kadar i Eva Goreta prvonagrađene, a Helli Huzjak i Ivani Benčić dodijelili su 2. nagrade. Ivan Juranko, Agata Ćuk, Naida Ljevaković, Jan Borak i Nuo Cheng osvojili su 3. nagrade. S. Džambić
Ugledna hrvatska pijanistica i profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Ida Gamulin obratila se publici, između ostaloga, izrazivši želju da se koncert otvorenja posveti pok. izv. prof. Damiru Sekošanu, koji je od začetka ovog natjecanja budno pratio sve nastupe i često bio član ocjenjivačkoga suda, a čija je klasa iznjedrila brojne pijaniste i profesore klavira.

Natjecanje je započelo toga dana u popodnevnim satima nastupom natjecatelja A kategorije. Sve se discipline natječu u Glazbenoj školi, a ulazak je slobodan.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike