Sport
CEDEVITA U DOMU SPORTOVA POBIJEDILA VRIJEDNOSNICE

Osječki košarkaši nisu uspjeli prirediti senzaciju
Objavljeno 24. travnja, 2019.
"Brokeri" prvaku parirali u očekivanim okvirima

Krenula je četvrtfinalna serija doigravanja košarkaša za prvaka Hrvatske. Svoj treći play-off, Vrijednosnice Osijek otvorile su na istom mjestu i protiv istog suparnika kao i prije godinu dana.


Očekivano, košarkaši s Drave nisu imali izgeda na gostovanju kod aktualnog prvaka Hrvatske. Cedevita ide na svoju šestu uzastopnu titulu, a prva utakmica serije pokazala je da će "brokeri" poslužiti kao dobro zagrijavanje za ono što slijedi.

Gosti su u Dom sportova stigli sa svim raspoloživim snagama, ali, iako je bio u zapisniku, bilo je jasno da prvi strijelac Ante Gospić neće zbog ozljede biti na raspolaganju treneru Domagoju Kujundžiću, koji je i sa skraćenom rotacijom uspio dobro parirati mnogo kvalitetnijem protivniku. Ritam utakmice od samog je početka djelovao kao da se igra neka revijalna utakmica, a ne doigravanje za prvaka. Zagrepčani su bili svjesni svoje kvalitete, a Osječani su ušli s dozom respekta, ne toliko uplašeni, koliko usporeni, i to se brzo vidjelo na semaforu. U 7. minuti prednost domaćina je prvi put već dvoznamenkasta (20:9), a jasno da ako želiš parirati favoritu, moraš biti maksimalno angažiran u obrani. Gosti to nisu bili, za deset inkasirali su 27 poena, a zabili su 16. Za brokere je šest poena zabio Vrkić, koji je potom tradicionalno upao u probleme s osobnim pogreškama, stoga je drugu dionicu gotovo cijelu proveo na klupi. S druge strane, kakav luksuz ima trener prvaka, Slaven Rimac, govori podatak da je svog najboljeg igrača, Jacoba Pullena, na parket poslao od starta druge dionice. Amerikanac je na brzinu stavio četiri trice (još dvije do odlaska na odmor), pa je tako u 15. minuti i najvećih 42:25. Nakon toga domaćin je upao u malu napadačku krizu, što je suparnik iskoristio i ponovo stigao do jednoznamenkastog minusa (46:37). Do daha je došao Ihring, dvije trice pogodio je Perić, stoga je na odmoru bilo prihvatljivih 52:41. Kada je već u 13. minuti bilo 62:45, činilo se da je favorit uspio sve prelomiti i da će mirno privesti sve kraju. No, tada je uslijedilo i najbolje razdoblje Vrijednosnica, koje su za četiri minute napravile seriju 15:3, te su se uspjele približiti na samo pet poena zaostatka (65:60). Natjeralo je to Rimca na minutu odmora, nakon koje se njegova momčad dodatno uozbiljila. Šteta što je u tim trenucima Mandić na brzinu zaradio dvije osobne pogreške (ušao Boras), a to se odrazilo na obranu suparničke vanjske linije. Tako trice Cobbsa i Pullena ponovo na brzinu sve vraćaju u normalu za domaćina, koji je očito bio svjestan da pretjerano opuštanje ipak može donijeti i neke probleme. Do kraja utakmice više ih nije bilo, u 33. minuti Cedevita je prvi put probila barijeru od 20 razlike (90:69), pa je do kraja sve to izgedalo više revijalnog karaktera. Tako je pred kraj Pullen uspio ubaciti svoju desetu tricu, dvije minute prije kraja Zagrepčani su prebacili "stotku", kao i u prvoj utakmici četvrtfinala prošle godine. Tada su Osječani ostali u minusu od čak 44 poena, a ovaj put zaostatak je ipak podnošljivih 18. Ostaje vidjeti mogu li Vrijednosnice Osijek i bolje od toga. Odgovor ćemo dobiti u subotu, kada se u Gradskom vrtu igra druga utakmica četvrtfinalne serije.


Nino Benčina
CEDEVITA 104

VRIJ.OSIJEK 86

ZAGREB - Dvorana Dom sportova. Gledatelja: 300. Suci: Herceg, Radojković i Hordov.

CEDEVITA: Pullen 30 (0-1), Cobbs 13 (2-2), Krušlin 2, Perković 2, Žganec 8 (8-10), Banić 3 (1-1), Bošnjak 6 (1-1), Cook 15 (3-4), Ramljak 7, Mustapić 11, Popić 4, Murić 3.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Ihring 30 (10-14), Mandić 14 (0-1), Boras, Perić 8, Abu 16 (2-2), Šango 8, Darlin 5 (1-2), Turalija, Vrkić 5 (1-2), Gospić.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 27:16, 25:25, 27:25, 25:20
U 33. minuti gosti su se približili na pet poena zaostatka (60:65), ali više od toga nisu mogli
Najčitanije iz rubrike