Novosti
POLITIČKI ISTUP ŠEFA SDP-A U BABINOJ GREDI

Kampanja na općinskoj proslavi DIP-u nije sporna
Objavljeno 25. travnja, 2019.

U utorak je proslavu Dana općine Babina Greda, gdje je na vlasti SDP, predsjednik te stranke Davor Bernardić iskoristio za predizborni govor i najavu projekta svoje stranke "Slavonija 2030", za desetogodišnji razvoj Slavonije i Baranje te za promidžbu kandidata SDP-a za zastupnike u Europskom parlamentu Biljane Borzan, Tonina Picule i Predraga Freda Matića. Svemu je nazočio i glavni tajnik stranke Nikša Vukas. Bernardić je, kao da je riječ o predizbornom skupu, a ne o lokalnoj svečanosti, u organizaciji lokalne vlasti najavio projekt koji će donijeti dobra Slavoniji, jer, prema njegovom mišljenju, kada uspije Slavonija, cijela Hrvatska će uspjeti.

- Slavonija je danas opustošena i ona je test za Hrvatsku, jer kad Slavonija krene naprijed, cijela Hrvatska će krenuti naprijed. Kada Slavonija uspije, cijela Hrvatska će uspjeti. Danas vam želim čestitati na optimizmu i nadi, na stvaranju perspektive - rekao je Bernardić, dodajući kako je ponosan što će uskoro moći predstaviti SDP-ov plan za desetogodišnji razvoj Slavonije i Baranje. Cilj SDP-a je, najavio je Bernardić, osigurati u deset godina da Slavonija bude bogata, uspješna i naseljena.

- To je moguće, jer ako su se neke zemlje mogle potpuno izdići iz pepela nakon Drugog svjetskog rata, onda se može oporaviti i ovaj prekrasni dio naše zemlje. Treba nam mnogo rada i pravo vodstvo - rekao je okupljenim Babogređanima Bernardić i predstavio SDP-ove kandidate za europske izbore koji su, tvrdi, pokazali kako se bori za građane ove zemlje, dodajući kako je najbolja demografska mjera dobro plaćen posao.

Zanimalo nas je krši li Bernardić pravila izborne promidžbe predstavljajući program svoje stranke i izborne kandidate na sjednici tijela lokalne vlasti.

Načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić (SDP), ne vidi u programskog govoru Davora Bernardića i predstavljanju kandidata za izbore za EU parlament ništa sporno i podsjeća da je na istom skupu bio i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

- Pozvali smo sve stranke koje participiraju u našoj općini i svatko je mogao reći što želi. Nisam stekao dojam da je bilo zlouporabe naše proslave od strane našeg predsjednika Bernardića, a i župan Božo Galić mi je nakon skupa rekao kako je bilo sve u granicama političke korektnosti. Mještani nisu Bernardićev istup doživjeli kao isključivo politički, jer svatko ima svoje političke simpatije - kaže načelnik Krnić.

-To je poznato partizansko i komunističko mjesto, i oni imaju pravo na govore poput Bernardićeva. Političari uvijek koriste skupove za promidžbu svoje stranke i da moji dođu na vlast vjerojatno bi se i mi tako ponašali. Ne smeta mi takva retorika. Ako žele pomoći Babinoj Gredi svaki je projekt dobrodošao. SDP-ovci imaju legitimno pravo na ovakav istup u mjestu gdje su na vlasti, jer oni u ovom kraju baš nemaju veliki prostor gdje bi agitirali - kaže Marko Mrkonjić, oporbenjak koji je već 13 godina predsjednik Općinske organizacije HDZ-a u Babinoj Gredi.

Albina Rosandić, tajnica Državnog izbornog povjerenstva, kaže kako načelno nema zapreke da se i na lokalnim skupovima provodi izborna promidžba na izborima članova Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske.

- Eventualna zapreka bila bi u slučaju da se za potrebe izborne promidžbe koriste uredski prostori državnih tijela i jedinica samouprave, a čija je koja zabrana propisana člankom 37. st. 4. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Vezano uz to, DIP je izdao priopćenje o zakonom propisanoj zabrani korištenja prostora, službenih vozila i opreme državnih tijela i jedinica samouprave za potrebe izborne promidžbe koje je objavljeno na našim web-stranicama - kaže Albina Rosandić.

Miroslav Flego
DIP: Zapreka bi bilo da su se koristili uredi državnih tijela i jedinica samouprave
Možda ste propustili...