Novosti
STATE DEPARTMENT O HRVATSKOJ

Problemi su korupcija, pitanje nestalih osoba i neravnopravnost žena
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Korupcija, pitanje nestalih te neravnopravnost žena i dalje su problem u Hrvatskoj, stoji u izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava za Hrvatsku u 2018. godini.

State Department navodi kako se procesuira priličan broj istaknutih predmeta u vezi s korupcijom, a dužnosnici se katkad nekažnjeno bave koruptivnim radnjama. O pitanju neovisnosti sudstva naglašava se da je vlada uglavnom to poštovala, a da su zabilježeni izolirani predmeti zastrašivanja državnih odvjetnika, sudaca i odvjetnika obrane. Nevladine organizacije izvijestile su da je povreda prava na suđenje u razumnom roku i dalje jedan od glavnih problema u pravosuđu. State Department piše kako je nekoliko zatvora u Hrvatskoj i dalje prenapučeno, poput onog u Osijeku.

Navodi se kako se u Hrvatskoj više od 1500 osoba i dalje vodi kao nestalo te da vlada traži posmrtne ostatke 414 osoba. Rješavanje tih slučajeva usporavaju pravni, politički i tehnički čimbenici, stoji u izvješću. Navodi se kako je vlada uglavnom poštovala ustavom i zakonom zajamčena prava slobode izražavanja, a da su tu slobodu poticali i neovisni mediji, učinkovito pravosuđe i funkcionalan demokratski politički sustav. No, upozorava State Department, nevladine organizacije izvijestile su da vlada nije prikladno istraživala ili pokretala postupke u slučajevima prijetnji prema novinarima ili blogerima, te da je nedostatna provedba odredbi o govoru mržnje.

U izvještaju se navodi kako je vlada u većini slučajeva surađivala s UNHCR-om i drugim humanitarnim organizacijama u pružanju zaštite i pomoći izbjeglicama i migrantima, no da je taj ured u kolovozu kritizirao vlasti zbog nasilnog odbijanja ilegalnih migranata. Nevladine organizacije izvještavale su o policijskom nasilju nad azilantima i migrantima, a posebno na državnoj granici s BiH.

State Department piše kako je nasilje prema ženama u Hrvatskoj i dalje problem. Policija i Državno odvjetništvo uglavnom su postupali po prijavama nasilja i silovanja u obitelji, no u izoliranim slučajevima lokalne policijske organizacije nisu dosljedno primjenjivale nacionalne smjernice o postupanju sa žrtvama seksualnih napada. Spominje se suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za nasilje u obitelji protiv supruge. Izvještaj navodi kako su žene bile izložene diskriminaciji pri zapošljavanju i na radu, a i da zastupljenost žena u glavnim političkim strankama ostaje na niskoj razini. H
Kao problem je navedeno i nasilje prema migrantima, novinarima i etničkim manjinama
Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku