Svijet
NE ODUSTAJU OD POKUŠAJA ODCJEPLJENJA

Škotska želi novi referendum o neovisnosti
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Škotska vlada podnijet će zakonski prijedlog za održavanje novog referenduma o neovisnosti Škotske prije idućih izbora 2021., izjavila je u srijedu škotska premijerka Nicola Sturgeon. "Uskoro ćemo predložiti nacrt zakona s propisima za održavanje svakog referenduma sada ili u budućnosti, a koji je u nadležnosti škotskog parlamenta", rekla je Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Škoti su se o neovisnosti svoje nacije izjašnjavali u rujnu 2014., kada je 55 posto birača glasalo protiv odcjepljenja. Međutim, SNP smatra da nakon referenduma o Brexitu, na kojem se u lipnju 2016. za ostanak u Europskoj uniji izjasnilo 62 posto Škota, postoji osnova za raspisivanje novog referenduma. Jedan od argumenata kojima se uvjeravalo Škote da ne bi bilo dobro napustiti Veliku Britaniju na referendumu 2014. bio je taj da bi morali izići i iz Ujedinjenog Kraljevstva i istodobno iz Europske unije. Sada, paradoksalno, Škoti, koji ne žele izlazak iz EU-a, u nepovoljnom su položaju jer je Velika Britanija glasala za izlazak iz Unije. "Izbor između Brexita i budućnosti za Škotsku kao neovisne europske nacije mora se provesti u mandatu ovog parlamenta", rekla Sturgeon u Holyroodu (švedski parlament).

Škotska je 2014. održala referendum o neovisnosti u kojemu je većina glasača odbila napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo te bi taj rezultat trebali poštovati, rekao je u srijedu glasnogovornik britanske premijerke Therese May. H
Najčitanije iz rubrike