Regija
KOLIJEVKA HRVATSKOG NOGOMETA

Županja slavi 140 godina
nogometa u RH i 100 NK Graničar
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Grad Županja dat će jamstvo Graničaru za 400.000 kuna kreditnog zaduženja za izgradnju sustava rasvjete glavnog igrališta

Županja će sljedeće godine obilježiti dvije značajne sportske obljetnice - 140. godina prvog igranja nogometa u Republici Hrvatskoj i 100 godina osnutka Nogometnog kluba Graničar Županja. Time će se iznova potvrditi da je upravo taj grad kolijevka igranja nogometa u Lijepoj Našoj.

Početkom 19. stoljeća u Županju su stigla devetorica engleskih industrijalaca kako bi počeli gradnju tvornice tanina. Sa sobom su donijeli i svoje običaje, pa tako i igru s malom kožnatom loptom koja je zainteresirala i lokalno stanovništvo. I te davne 1880. godine skupina županjskih mladića zaigrala je upravo protiv Engleza i rođen je nogomet u Hrvatskoj, a lopta je sačuvana do danas.

Kreću pripreme
Gradsko vijeće prekjučer je razmotrilo i jednoglasno prihvatilo inicijativu NK Graničar s prijedlogom za uključivanje Grada Županje u organizaciju obilježavanja tih respektabilnih jubileja.

"Mi u NK-u Graničar vjerujemo da s pravom smatramo kako navedene obljetnice imaju znatno šire i veće značenje od našeg klupskog i upravo se iz tog razloga obraćamo s inicijativom za uključivanje Grada Županje u realizaciju Programa obilježavanja nogometnih obljetnica iduće godine", stoji u dopisu koji potpisuje zamjenik predsjednika kluba, Mijo Ćošković. Napominje da, s obzirom na vrlo zahtjevne pripreme, aktivnosti treba početi odmah kako bi se dobar dio planiranih radova obavio u ovoj godini. Izvršni odbor NK Graničar imenovao je Organizacijski odbor koji će osmisliti i predložiti program za obilježavanje nogometnih obljetnica 2020., a čine ga gradonačelnik Davor Miličević, Mijo Ćošković, Zvonimir Luić, Zvonimir Stjepanović i Branko Maričić.

Predviđeno je izvođenje niza nužnih radova na Spomen-stadionu prve nogometne lopte u Hrvatskoj – uređenje zelene površine glavnog igrališta i ograde, uređenje klupskih prostorija, postavljanje odgovarajućeg stadionskog semafora…. Gradsko vijeće donijelo je odluku o davanju jamstva Graničaru za zaduženje za izgradnju sustava rasvjete glavnog igrališta. Riječ je o jamstvu za urednu otplatu kratkoročnog kredita Hrvatskoj poštanskoj banci koji uzima Klub u iznosu od 400.000 kuna na rok otplate od 12 mjeseci uz fiksnu kamatu od 3,5 posto. Rok povrata kredita je 31. svibnja 2020.

Potpora Grada
U planu je i izdavanje monografije, odigravanje utakmice sa selekcijom hrvatske reprezentacije, tematska izložba s fotografijama i dokumentima prvog igranja nogometa i stoljetnog djelovanja NK Graničar, kazališna predstava o temi prvog igranja nogometa, održavanje svečane sjednice uz dodjelu zahvalnica i priznanja zaslužnim osobama iz svijeta nogometa... Županja će se u sljedećoj godini na razne načine "obojiti" nogometom i sve će biti u znaku tog sporta.

Potpredsjednik NK Graničar Mijo Ćošković napominje da je od posebnog značenja potpora Grada Županje, koja je pretpostavka za daljnje aktivnosti, a potpora i pomoć u realizaciji programa obilježavanja velikih obljetnica očekuje se i od Hrvatskog nogometnog saveza jer se radi o događajima od posebnog značenja za hrvatski sport, posebice nogomet. Tu su i resorno ministarstvo i Vukovarsko-srijemska županija. Značajni jubileji, smatraju u Graničaru, a s tim su se složili i gradski vijećnici, trebalo bi iskoristiti i za promociju Županje kao grada nogometa, tenisa i drugih sportova.

A Županja krije i priču o ljubavi Katarine Horvatović, mlade kćeri seoskoga majstora, i Fredyja Hepburna, jednoga od devetorice Engleza, poslije direktora tvornice tanina. Njihovim vjenčanjem ona je postala prva šokačka lady, a 1947. darovala je Županji zemljište i zgrade nekadašnje tvornice tanina za uređenje nogometnoga igrališta. Danas su ondje stadion NK Graničar i teniski tereni Teniskoga kluba Županja 1881.

Marija Lešić Omerović
Graničar bez prestanka djeluje od 1920.
NK Graničar bez prekida djeluje od svoga osnutka 1920. godine. Okuplja niz selekcija mladeži: limače, mlađe i starije pionire, kadete, juniore, pionirke i kadetkinje. Muška seniorska selekcija trenutačno je na putu ulaska u viši rang natjecanja, odnosno III. HNL. Taj će plasman, uz ostalo, omogućiti značajno kvalitetniji rad sa selekcijama mladeži u zahtjevnijim ligama, a time i veći interes djece za dolazak u klub. U Graničaru su posebno ponosni na svoje vrlo aktivne ženske selekcije, za koje im HNS daje posebnu potporu.
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike