Osijek
URUČENE “ZELENE POVELJE”

Četvero nagrađenih
za očuvanje okoliša
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Među dobitnicima su četiri generacije - veterani, školarci, izviđači i vrtićarci. Svi oni skrbe o očuvanju okoliša

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije jučer su uručene "Zelene povelje Osječko-baranjske županije", javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na ovom području. Uručene su četiri povelje, a dobile su ju Udruga Osječki permakulturni aktivisti OSPERA iz Osijeka, Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek za Eko klub Magnolija, Dječji vrtić Zvončić iz Našica te Odred izviđača "Iovallios" iz Valpova.

- Svim dobitnicima čestitam na radu i trudu i drago mi je da ste dobili tako ozbiljne nagrade. Putem na kojemu djelujete nastavite i dalje, a to se ponajprije odnosi na vrtićarce i izviđače koji su pokazali volju i htjenje za očuvanje okoliša. Ovdje su i stariji veterani koji rade na očuvanju okoliša, a mladi će zacijelo imati prilike truditi se da živimo u zdravom okolišu - poručio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić te dodao da je Hrvatska već sad iznad europskih, pa i svjetskih, standarda po očuvanosti okoliša i takva, rekao je, treba i ostati.

- Vi mladi jamstvo ste za to. Školujte se, učite i prenosite svoje znanje vašim vršnjacima. Osječko-baranjska županija pratit će vaš rad i pomagati vam te, kad bude prilike, potvrditi vaš rad ovakvim priznanjima - naglasio je župan, koji je potom uručio povelje ovogodišnjim dobitnicima, među kojima je i OSPERA, čiji je predsjednik Juraj Bučević istaknuo da im je "Zelena povelja Osječko-baranjske županije" svakako poticaj da i dalje nastave razvijati ekologiju. Povelja im je pripala radi dugogodišnjeg rada na razvoju ekoloških proizvođača, njih oko 30-ak koji su preko OSPERE pronašli tržište izravno za kupce.

- Naša se priča tijekom pet godina pretvorila u veliku povezanost kupaca i proizvođača i plan nam je okupiti ih 60-ak. Kad kupac stekne povjerenje u proizvođača, on zna što će dobiti, a funkcioniramo tako da se roba naručuje preko interneta - pojasnio je Bučević.

Povelju su svakako zaslužili i polaznici našičkog Dječjeg vrtića "Zvončić" gdje vrtićarci sudjeluju u održavanju voćnjaka i povrtnjaka, cvjetnim sadnicama ukrašavaju vrtić, a sudjeluju i u sadnji začinskog bilja, odlažu biološki otpad u kompostište te razvijaju odgovornost prema prirodi. Vrtić je također partner u brojnim aktivnostima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije i partnerstvom dodatno otkrivaju važnost planeta Zemlje, baš kao i Odred izvođača "Iovallios" iz Valpova koji djeluje od 1975. godine. Sudjeluju u brojnim međunarodnim kampovima, a bili su i organizatori "Humanitarno ekološkog kampa u Bilju" HEK Odiseja 2001. Kroz kamp je prošao velik broj djece i mladih te izviđački voditelji, čak i iz Njemačke BiH, Engleske i cijele Hrvatske. Važnost ovom izviđačkom pokretu dao je bračni par, Ema i Darko Tivanovac, koji je ujedno i predsjednik Odreda.

Marija Mihelić
Važno priznanje za OŠ F. K. Frankopana
Jedina osnovna škola koja je primila “Zelenu povelju Osječko-baranjske županije” je OŠ Frana Krste Frankpana za Eko klub Magnolija, a osim toga, škola godinama obnavlja svoj status Eko škole.

- Pod vodstvom voditeljica Eko kluba Ivke Mihaljević i Suzane Biondić naši učenici redovito i puno rade na očuvanju okoliša. U ekopriču u našoj školi uključeni su učenici svih razreda, što nam je izuzetno drago, poručio je ravnatelj Antun Ptičar, dodavši da su kreativno zbrinjavanje otpada, akcija čišćenja rijeke Drave samo neke od brojnih aktivnosti.
Juraj Bučević

predsjednik OSPERE

Uz malu tržnicu četvrtkom poslijepodne u Osijeku mogu najaviti širenje. Uskoro otvaramo tržnicu i u Našicama i u Valpovu, što je dodatni poticaj da nastavimo raditi u smjeru širenja ekoproizvodnje.
Najčitanije iz rubrike