Osijek
DAR SLIKARA ROMANA ŽARIĆA

Portret pape Franje osječkog autora odlazi u Vatikan
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Autor Roman Žarić tri je svoje slike izložio u Župi Svete Obitelji od Pepelnice do Uskrsa

Vjernici koji su u korizmeno vrijeme pohodili Župu Svete Obitelji mogli su vidjeti neuobičajene tri slike – Golgotu te portrete Isusa i pape Franje autora Osječanina Romana Žarića. Ne samo da su vjernici imali prilike vidjeti ova autorska djela, od kojih neka i u impozantnoj veličini (slika Golgote visoka je dva i pol metra i široka 1,25 metara), nego bi uskoro, kako se planira, portret pape Franje mogao krasiti zidove Vatikana.

- Pokušavam vidjeti tko će od fratara ili časnih sestara ići u Rim pa će odnijeti i ovaj portret. Ako netko iz Župe bude išao na hodočašće, može se također organizirati da odnesu ovu sliku kao dar papi Franji. Naravno, sve ovisi i o papi Franji hoće li primiti dar, no vjerujem da ne bi imao ništa protiv među brojnim darovima koje je do sada primio imati i ovako vjeran portret - ocjenjuje župnik Župe Svete Obitelji, fra Dragutin Bedeničić, koji do sada, kaže, nije organizirao slanje darova u Vatikan. No oduševljen slikom, kaže, vjeruje da će uskoro biti odnesena te da će biti dio vatikanskog Muzeja koji se većinom i sastoji od darova koje su uputili vjernici diljem svijeta. Ovo je znak, ocjenjuje fra Bedeničić, da u Osijeku žive vjernici koji žele biti povezani s papom Franjom, ovaj put u obliku umjetnosti. Kaže kako će uskoro sigurno biti prilike da netko ponese dar u Vatikan, no ništa manje nisu vrijedne ni druge dvije slike. Štoviše, Golgota se toliko dojmila vjernicima da su pred njom klečali i molili se.

- Bio sam ugodno iznenađen vidjevši da žena kleči i moli se pred slikom koja prikazuje kako ljudi doživljavaju Isusovo raspeće. Lijepo je pokazati osobni stav i vjeru, a pohvalna je i spremnost čovjeka da sve to može staviti na platno i da stoji iza svoga rada - poručuje fra Bedeničić.

Marija Mihelić
Papa Franjo - otvoren i ponizan
Znalački pojašnjavajući da je portret pape Franje napravljen u veličini u kakvoj se uobičajeno prave portreti, Žarić nije krio zadovoljstvo što će njegov rad biti dio vatikanskih zidina.

- Papa Franjo jako mi je prirastao srcu zbog svojih stavova, otvorenosti i poniznosti. Ne izdiže se iznad ostalih, već je čovjek, rekao bih, iz naroda, otvoren i ponizan. Papa Franjo je osoba iz naroda i jako mi je drag, stoga sam se odlučio napraviti njegov portret, i ne sanjajući gdje bi mogao završiti - zaključio je Žarić, zahvalivši fra Dragutinu Bedeničiću što se zauzeo za darovanje njegova djela Vatikanu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike